Mięta jest cenioną rośliną leczniczą i przyprawową. Na świecie występuje kilkadziesiąt jej gatunków, które różnią się wielkością, kształtem, aromatem a nawet kolorem liści. Największą popularnością cieszy się mięta pieprzowa, z której napar ma szereg prozdrowotnych właściwości. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, więc można zasadzić ją w przydomowym ogrodzie lub doniczce. Powszechnie dostępna jest także w postaci suszonej, głównie jako herbata ekspresowa w saszetkach.
Jakie substancje zawiera herbata miętowa?
Herbata miętowa zawdzięcza swoje właściwości bogactwu substancji bioaktywnych zawartych w liściach mięty pieprzowej. Należą do nich:
- olejek miętowy,
- kwasy: askorbinowy, kawowy, chlorogenowy, ursolowy, oleanolowy,
- flawonoidy: apigenina, luteolina, diosmetyna, rutyna,
- witaminy C i A,
- sole mineralne: boru, miedzi, sodu, żelaza, cynku, manganu, glinu, molibdenu, wapnia, potasu i magnezu,
- betaina,
- arginina,
- karoten.
Herbata miętowa na żołądek i pracę jelit
Napar z liści mięty pieprzowej jest naturalnym środkiem stosowanym w przypadku zaburzeń trawienia, który stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego i pobudza wytwarzanie żółci. Zawarte w mięcie substancje regulują także pracę jelit. Wpływają na ich prawidłową perystaltykę, działają wiatropędnie, zapobiegając wzdęciom oraz przynoszą ulgę w zaparciach.
Spożycie herbaty miętowej jest wskazane po ciężkostrawnym posiłku. Łagodzi także objawy zatrucia pokarmowego – nudności, wymioty. Ze względu na działanie rozkurczowe napar z mięty przynosi ulgę w bólach brzucha (związanych z układem pokarmowym, ale też np. menstruacyjnych). Wykazuje właściwości lecznicze w przypadku nieżytu żołądka, niektórych schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz zespołu jelita drażliwego.
Inne właściwości lecznicze herbaty miętowej
Herbata miętowa wpływa tonizująco na układ nerwowy. Ma działanie uspokajające, pomaga w przypadku problemów z zasypianiem, łagodzi bóle migrenowe.
Napar z mięty pieprzowej ma właściwości antyseptyczne, dzięki czemu niszczy drobnoustroje powodujące nieświeży oddech, jest pomocny przy stanach zapalnych jamy ustnej i przeziębieniach. Mentol zwalcza katar i kaszel – obkurcza błony śluzowe, rozrzedza śluz, działa kojąco na podrażnione drogi oddechowe. W czasie infekcji cenne są także właściwości napotne herbaty miętowej.
Herbata miętowa w okresie ciąży
Picie herbaty miętowej jest dozwolone w ciąży (w ilości do 2 szklanek dziennie). Napar jest skutecznym remedium na wzdęcia i poranne nudności. Stanowi też naturalne, bezpieczne lekarstwo na inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Herbata miętowa w ciąży wskazana jest jako środek wzmacniający organizm i chroniący przed przeziębieniami. Co więcej, dzięki działaniu uspokajającemu napar wpływa korzystnie na samopoczucie przyszłych mam.
Herbata miętowa a odchudzanie
Herbata miętowa wspomaga odchudzanie dzięki dobroczynnemu wpływowi na układ pokarmowy. Utracie zbędnych kilogramów sprzyja bowiem szybka przemiana materii i właściwa perystaltyka jelit. Ponadto napar z mięty pieprzowej skutecznie hamuje apetyt, w szczególności ogranicza ochotę na spożywanie słodyczy.
Herbata miętowa – przeciwwskazania
Ze względu na właściwości herbaty miętowej nie powinni jej spożywać astmatycy oraz dzieci poniżej 4. roku życia. Mentol może powodować skurcze wrażliwych u nich mięśni krtani i stać się przyczyną zadławienia. Picie naparu z mięty może też nasilać dolegliwości w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego. Zmniejszając napięcie dolnego zwieracza przełyku, mięta może powodować cofanie się kwasów żołądkowych. Ostrożność wobec herbaty miętowej powinni zachować cukrzycy i osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu krążenia. Napar obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Mięty należy unikać w okresie karmienia piersią, ponieważ zmniejsza laktację.
Zobacz film i dowiedz się kiedy warto leczyć się ziołami:
Jak przygotować napar z mięty pieprzowej?
Najprostszym sposobem na przygotowanie naparu z liści mięty jest wykorzystanie jednej z wielu dostępnych na rynku herbat ekspresowych. Decydując się na takie rozwiązanie, należy wybierać produkty wysokiej jakości. Najlepiej jednak jest skorzystać z samodzielnie przygotowanego suszu. Napar można wykonać także ze świeżych liści mięty. Dzięki temu będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Do sporządzenia herbaty najlepiej użyć około 2 łyżek mięty, które należy zalać szklanką gorącej (ale nie wrzącej) wody. Następnie napar podgrzewa się pod przykryciem przez 10–15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Herbatę można wypić gorącą lub wystudzoną (zimny napar doskonale gasi pragnienie w czasie upałów). Smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytryny i miodu.
Polecam osom też z wrzodami, pomaga łagodzić bóle i lekkie skurcze brzucha.