Syrop z mięty na zimę może stanowić alternatywę dla świeżych liści rośliny. Dodatkowo można go przyrządzić w domu jako formę lekarstwa na dolegliwości ze strony podrażnionego układu pokarmowego.
Syrop z mięty i jego zalety zdrowotne
Syrop z mięty powstaje na bazie bardzo popularnej rośliny, którą można uprawiać niemal w każdym ogrodzie. Zioło ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ zawiera znaczne ilości białka i węglowodanów, a także drogocennych pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jego dodatkową zaletą jest to, że zachowuje swoje właściwości zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Jego odmiany są też bogatym źródłem witaminy A i B3. Obok rumianku jest to najpopularniejsza roślina, która znajduje się w większości domowych apteczek i zielników.
Mięta w różnych formach przede wszystkim wpływa na procesy oczyszczania organizmu, co pomaga też zadbać o odpowiednią sylwetkę. Jej liście zwiększają ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego i wspomagają pracę jelit, co jest pożądane zwłaszcza przy zaburzeniach trawienia. Wykazują też działanie antybakteryjne i uspokajające. Zawierają olejki lotne i wiele cennych związków, takich jak: kwas askorbinowy, karoten, rutyna, betaina oraz kwas oleinowy i ursolowy. Produkowany z mięty olejek jest używany w przemyśle spożywczym, chemicznym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Najpopularniejszą formą stosowania mięty w diecie są oczywiście jej surowe liście dodawane np. do sałatki lub napoju. Przemysł spożywczy używa jej także do aromatyzowania gum do żucia i past do zębów. W lecie najchętniej sięga się po napój miętowy, ponieważ skutecznie gasi pragnienie, a zimą doceniane są herbaty rozgrzewające na bazie zielonych liści i syrop.
Zobaczcie także, jakie właściwości ma syrop z pędów sosny:
Syrop z mięty i cytryny – co do niego dodać?
Syrop z mięty i cytryny można też wspomagać innymi ziołami. Jest to rozwiązanie, które można stosować zarówno latem, jak i zimą. W formie rozcieńczonej może być używany później do przyrządzania napojów chłodzących. Sprawdza się też jako dodatek do koktajli i drinków. Dodatkowo właściwości zioła można wspomagać innymi cennymi produktami, jak np. cytryna, która również pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych, a przez to cały metabolizm, przyspieszając samooczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Obecna w niej rutyna ma moc uszczelniania naczyń krwionośnych i zapobiega utracie witaminy C. Sok z cytryny pity na początku dnia pobudza procesy trawienne, przez co nie tylko przyspiesza detoksykację, ale też sprzyja odchudzaniu.
Pożądanym dodatkiem do syropu z mięty i cytryny jest też melisa, która wzmocni jego zdrowotne właściwości. To jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych na uspokojenie i zdrowy sen. Wykazuje też działanie przyspieszające procesy trawienne. Napar z melisy stosuje się w stanach nadmiernej nerwowości, rozdrażnienia, w zespole przewlekłego zmęczenia, stanach lękowych i nerwicach wegetatywnych. Jego działanie uspokajające jest wynikiem zawartych w roślinie olejków eterycznych takich jak kariofilen i cytral. Melisa może stanowić cenny dodatek do syropu z mięty i cytryny, ale najlepiej jest, aby pochodziła bezpośrednio z domowego zielnika, ponieważ w dostępnej w sklepach formie przetworzonej (suszonej i sproszkowanej) posiada niewielkie ilości olejków eterycznych.
Syrop z mięty – przepis
Przepis na syrop z mięty domowej roboty jest bardzo prosty i wymaga skompletowania jedynie kilku ogólnie dostępnych składników. Do sporządzenia 2,5 l syropu potrzebne są:
- 30 gałązek świeżej mięty pieprzowej lub zielonej,
- 0,5 kg cukru,
- sok z 1 cytryny lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego (ilość substancji można zwiększyć, jeśli ktoś lubi zdecydowanie kwaśniejszy smak),
- 2 l wody.
Na początek trzeba zagotować wodę (najlepiej w garnku) i dopiero po zdjęciu z gazu dodać do niej (po kilku minutach) cukier i sok z cytryny. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru, wrzucić miętę i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobę. Kolejnego dnia można już wyjąć gałązki zioła, a powstały w ciągu minionych godzin syrop przecedzić przez gęste sito i ponownie zagotować. Gorącą ciecz trzeba przelać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych butelek, w których będzie przechowywana, i szybko zakręcić. Aby wydłużyć jej czas przydatności, trzeba pasteryzować butelki w gotującej się wodzie (przez 5–7 min), która powinna sięgać do około połowy ich wysokości. Składnikiem syropu może być też melisa, wykorzystana podobnie jak mięta.
Gotowy syrop można przed spożyciem rozcieńczyć wodą lub sokiem. Świetnie nadaje się do deserów, koktajli czy sosów sałatkowych, a także jako forma lekarstwa w przypadku dolegliwości żołądkowych czy osłabionej odporności.
Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Kiedy można z nich bezpiecznie skorzystać? Zobaczcie: