Amerykański zespół naukowców Scripps Research pod kierownictwem profesorów: dr Bruno Conti i dr Gary'ego Siuzdaka przeanalizował, jak temperatura ciała może wpływać na zdrowie i długowieczność. Zdaniem badaczy prozdrowotne działanie diet niskokalorycznych wiąże się z efektem metabolicznym, który powoduje obniżenie temperatury ciała. Naukowcy myślą teraz nad opracowaniem leku, który będzie naśladował skutki obniżonej temperatury ciała.
Ograniczenie kalorii sprzyja zdrowiu
Znaczne ograniczenie kalorii nie jest łatwym zadaniem dla większości z nas, ponieważ wymaga silnej woli i determinacji. Warto jednak podjąć wyzwanie, ponieważ wiąże się to z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Dowiedziono, że dieta niskokaloryczna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę i schorzenia neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Wiadomo też, że u wielu gatunków zwierząt (w tym myszy), a także u ludzi ograniczenie spożycia kalorii nie tylko poprawia stan zdrowia, ale wydłuża życie.
Neurobiolog Bruno Conti spędził lata na badaniu, w jaki sposób i dlaczego ograniczenie kalorii prowadzi do lepszego zdrowia.
Neurobiolog z Kalifornii zauważył między innymi, że kiedy ssaki jedzą mniej pokarmu, ich temperatura ciała spada. Zdaniem naukowca jest to wypracowany mechanizm ewolucyjny, który pomaga organizmom oszczędzać energię do czasu, gdy pożywienie stanie się znowu dostępne. Jest to logiczne, biorąc pod uwagę fakt, że nawet połowa spożywanego pokarmu jest zamieniana na energię, tak by utrzymać naszą podstawową temperaturę ciała.
Obniżenie temperatury przy diecie niskokalorycznej.
Trudno jest oddzielić skutki obniżenia temperatury od ograniczenia kalorii – powiedział Bruno Conti, cytowany w komunikacie prasowym instytutu.
Neurobiolog z Kalifornii wraz z zespołem badawczym z Scripps Research Institute przeprowadzili eksperyment, który pozwolił im na niezależną ocenę wpływu tych dwóch czynników.
Badacze porównali odpowiedzi metaboliczne na ograniczenie kalorii w dwóch grupach myszy. Pierwsza była trzymana w pomieszczeniu przy temperaturze 22 stopni Celsjusza, a druga - w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze organizm myszy znajduje się w stanie termoneutralności – równowagi cieplnej z otoczeniem, w którym mechanizmy termoregulacyjne organizmu są nieaktywne.
W każdej grupie zwierzęta podzielono na dwie kolejne podgrupy – w jednej stopniowo zmniejszano codziennie ilość karmy do połowy pierwotnej racji, a w drugiej mysz jadły tyle, co zwykle.
Niższa temperatura ciała a zdrowie
Naukowcy w trakcie eksperymentu, wykorzystując opracowaną przez siebie technologię, ocenili zmianę składu metabolitów w osoczu krwi i mózgu zwierząt w zależności od zawartości składników odżywczych w pożywieniu oraz temperatury ciała.
Dane, które zebraliśmy, pokazują, że gdy następuje ograniczenie kalorii, temperatura ma taki sam, a być może większy wpływ na metabolizm, jak ilość składników odżywczych – powiedział Bruno Conti.
Po przeanalizowaniu uzyskanych danych naukowcy zidentyfikowali konkretne metabolity odpowiedzialne za zmiany temperatury ciała. Odkryli, że w podwzgórzu – części mózgu odpowiedzialnej za głód i zachowania żywieniowe – u myszy trzymanych w temperaturze pokojowej, w dużych ilościach wytwarzane są cząsteczki tlenku azotu, neuropeptyd leucyna i enkefalina.
Kiedy metabolity te podano myszom, korzyści zdrowotne wynikające z diety niskokalorycznej wzrosły. Zdaniem naukowców pozwoli to w przyszłości stworzyć lek, który pomoże nie tylko osiągnąć wymarzoną sylwetkę, ale również odmłodzić organizm bez głodówek i drakońskich diet.
Zobacz, jakie są najczęstsze błędy w odchudzaniu
źródło: www.genengnews.com/stke.sciencemag.org/ PAP