Morwa występuje przede wszystkim w Azji. Rośnie przede wszystkim w południowo-wschodniej części kontynentu. Mimo że istnieje aż 150 gatunków morwy, to najlepiej znane są jej trzy odmiany - biała, czerwona i czarna.
Morwa - jakie ma właściwości?
Morwa, zwłaszcza jej biała odmiana, polecana jest osobom, które chorują na cukrzycę. Roślina pomaga bowiem wyregulować poziom cukru we krwi. Zawarte w niej związki spowalniają rozkład skrobi, która znajduje się w pożywieniu. Dzięki czemu stężenie cukru we krwi rośnie bardzo powoli i nie dochodzi do poposiłkowej hiperglikemii.
Walkę z cukrzycą ułatwia także zawarta w morwie kwercetyna. Związek ten odpowiada za metabolizm węglowodanów, a także wpływa na poziom sorbitolu, który się wytrąca z nadmiaru glukozy. Związek ten - w nadmiarze - może doprowadzić do zaburzeń ze strony układu nerwowego, nerek czy wzroku. Szczególnie niebezpieczny jest właśnie dla cukrzyków.
Dodatkowo kwercetyna zwalcza wolne rodniki, które mogą się przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.
Morwa nie dopuszcza do utlenienia lipoprotein z niską gęstością. Dzięki temu poziom złego cholesterolu nie podnosi się i nie dochodzi do rozwoju zmian miażdżycowych.
Roślina doskonale radzi sobie także z niektórymi bakteriami. Jest bardzo skuteczna w zwalczaniu gronkowca złocistego, salmonelli oraz Shigella dysenteriae.
Niektóre badania sugerują, że morwa biała może być pomocna w walce z otyłością, a także chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.
Zobacz film i dowiedz się, które schorzenia można leczyć także ziołami:
Morwa czarna - właściwości
Morwa czarna, a przede wszystkim jej owce to bogactwo witamin C, A oraz B. Witamina C nie tylko poprawia odporność, ale jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki z tej grupy bardzo skutecznie zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych. Natomiast witamina A poprawia wygląd skóry oraz chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli gorszym widzeniem po zmroku.
Witaminy z grupy B (przede wszystkim B1 i B2) odpowiadają za metabolizm tłuszczów i biorą udział w procesach krwiotwórczych. Dodatkowo mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i pomagają zminimalizować negatywne skutki stresu. Morwa czarna zawiera także sporo żelaza (potrzebują go osoby chore na anemię), magnezu i potasu, które wspomagają pracę serca.
Herbata z liści czarnej morwy łagodzi ból brzucha oraz poprawia trawienie. Pobudza krążenie, a także pomaga wyregulować ciśnienie, polecana jest również przy problemach z układem moczowym. Odwary z korzeni morwy łagodzi kaszl oraz wspomaga leczenie astmy.
Morwa czerwona - właściwości
Morwa czerwona podobnie, jak morwa czarna zawiera sporo witaminy C, A oraz z grupy B. Jest bogata we flawonoidy, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Dodatkowo zawiera taniny. To naturalne garbniki, które zmniejszają podrażnienia, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie, łagodzi swędzenie i pieczenie.