Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak dietą skutecznie obniżyć cholesterol?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak dietą skutecznie obniżyć cholesterol?

Pieczony łosoś

Fot: nortonrsx / gettyimages.com

Dieta niskocholesterolowa to specjalnie opracowane menu przeznaczone dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Co powinno się w niej znaleźć, a co należy wykluczyć?

Zmiana diety to jeden z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Z jej pomocą można uniknąć nie tylko miażdżycy, ale także zawału serca czy udaru mózgu.

Dieta niskocholesterolowa - na czym polega?

Dieta niskocholesterolowa polega na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu z diety produktów, które są bogate w cholesterol. Ma natomiast zawierać te artykuły spożywcze, które podnoszą stężenie tzw. dobrego cholesterolu. Powinna być także bogata w produkty zawierające witaminy, błonnik pokarmowy, kwasy omega 3 oraz fitosterole.

Dieta niskocholesterolowa - co wolno jeść? 

Dieta niskocholesterolowa powinna opierać się przede wszystkim na warzywach i owocach. Zaleca się, aby stanowiły one przynajmniej połowę każdego posiłku. Osoby z wysokim cholesterolem powinny częściej sięgać po pieczywo razowe, płatki owsiane, siemię lniane, brązowy ryż, kasze oraz makaron pełnoziarnisty.

W diecie niskocholesterolowej mogą się także znajdować odtłuszczone przetwory mleczne, morskie ryby (najlepiej pieczone lub duszone), mięso z kurczaka, indyka bez skóry, cielęcina, mięso z królika, konina, dziczyzna, wędliny drobiowe. Chorym zaleca się także sięganie po warzywa strączkowe.

Jak jest zbudowany układ krążenia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Budowa i funkcje układu krążenia Źródło: 36,6

Dieta niskocholesterolowa - których produktów unikać? 

Osoby, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu lub po prostu chcą zadbać o swój układ krążenia powinny wykluczyć z codziennej diety:

  • czerwone mięso, wędliny oraz podroby; 
  • tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, słonina);
  • tłusty nabiał;
  • słodycze, chipsy, słone przekąski;
  • białe pieczywo, rogaliki francuskie;
  • napoje gazowane;
  • dżemy;
  • majonez oraz sosy na jego bazie;

Należy także unikać wszystkich potrawa smażonych. Ten rodzaj obróbki najlepiej zastąpić pieczeniem, duszeniem lub gotowaniem.

Dieta niskocholesterolowa - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie:

Owsianka z bananem i truskawkami

  • Drugie śniadanie

Kanapka z chudą wędliną z kurczaka i pomidorem

  • Obiad

Zupa jarzynowa, pieczony łosoś, brokuł gotowany na parze oraz brązy ryż

  • Podwieczorek

Kanapka z pastą z białej fasoli z pomidorem

  • Kolacja

Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem oraz papryką.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?