Dlaczego tak bardzo lubimy fast foody?
Pizza, frytki, kebab, burgery, ta lista wydaje się nie kończyć. Co sprawia, że tak chętnie korzystamy z usług barów szybkiej obsługi? Przede wszystkim to, że te dania naprawdę nam wyjątkowo smakują. Do tego są łatwo dostępne, tanie, szybkie, a życie w biegu często nie pozwala na przyrządzenie pełnowartościowych posiłków. Różnorodność i ogólnodostępność sprawiają, że korzystamy z takich usług coraz częściej. Szybki lunch w pracy, spotkanie ze znajomymi na mieście lub z dowozem na wskazany adres, okazji jest wiele wystarczy mieć tylko ochotę na „coś dobrego i szybkiego”. U osób, które często spożywają fast foody, ochota na nie pojawia się bardzo często. Dlaczego? Mało kto wie, ale takie dania mogą uzależniać tak samo jak narkotyki czy alkohol. To wszystko za sprawą cukru i połączenia go wraz z tłuszczem i solą. Już sam cukier silnie uzależnia organizm, a w kompozycji z tłuszczem i solą dodatkowo pobudza w mózgu ośrodki przyjemności, gdzie podczas jedzenia zostaje pobudzona większa liczba neuronów w mózgu i odczuwamy więcej przyjemności z jedzenia. Niezdrowe, wysoko przetworzone produkty pobudzają dokładnie to samo miejsce w mózgu, co alkohol i inne działające na podobnej zasadzie substancje uzależniające. To właśnie, dlatego często pojawia się ochota na niezdrowe jedzenie, z czasem chcemy go więcej i więcej.
Co fast food robi z organizmem? Zobaczcie na filmie:
Wpływ fast foodów na zdrowie
W dzisiejszych czasach nadwaga, otyłość i choroby z nich wynikające, zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Uważa się, że fast foody są jednym z głównych czynników odpowiadających za rozwój nadwagi i otyłości na całym świecie. Te z kolei prowadzą do różnych schorzeń (np. miażdżyca, cukrzyca typu 2, choroby serca czy układu pokarmowego), które są zagrożeniem dla zdrowa, a nawet życia. Oczywiście, jeżeli danie tego typu jemy raz na jakiś czas, nie wyrządzi ono większych szkód, gdyż to „dawka czyni truciznę”. Fast foody są źródłem sporej ilość tłuszczu typu trans, węglowodanów prostych, soli i różnych dodatkowych substancji, które ulepszają ich smak i konsystencję, natomiast pozbawione są witamin, minerałów oraz błonnika. Długotrwała dieta w dużej części opierająca się na tych daniach, może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych oraz do przyrostu wagi.
Fast foody mają wysoki indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny jest wartością, która określa szybkość wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Im wskaźnik jest wyższy, tym stężenie w cukru szybciej rośnie i powoduje wyrzut insuliny do krwi. Po szybkim wzroście cukru we krwi, następuje równie szybki jego spadek, co wywołuje przedwczesne uczucie głodu. Częste skoki cukru oraz utrzymujący się wysoki poziom cukru w organizmie niesie ze sobą poważne konsekwencje, m.in. zaburzenie produkcji insuliny (cukrzyca typu 2, insulinooporność), nadwaga, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby serca.
Tłuszcze typu trans
Tłuszcz jest niezbędnym elementem w diecie, jednak tłuszcz tłuszczowi nie równy. Fast foody są źródłem tłuszczu typy trans, który jest szkodliwy dla zdrowia. Przyczynia się do podwyższenia „złego” cholesterolu LDL, przez co jego nadmiar odkłada się w ścianach tętniczych, tym samym zwiększając ryzyko wylewu, zawału serca czy rozwoju miażdżycy. Co gorsza, tłuszcz ten powoduje obniżenie „dobrego” cholesterolu HDL, który obniża poziom LDL usuwając go z komórek i transportując do wątroby, gdzie jest metabolizowany i wydalany z organizmu.
Zdrowe przepisy na dania typu fast food
Burger
- 150g – 200g chudej mielonej wołowiny/indyka/kurczaka
- bułka pełnoziarnista
- sałata
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórek konserwowy
- musztarda/ketchup/ sos czosnkowy na jogurcie naturalnym
- sól, pieprz
Pamiętaj, że musisz trzymać się sztywno przepisu, gdyż to jakie warzywa dodasz do burgera, zależy od tego na co masz aktualnie ochotę lub od tego co aktualnie masz w lodówce. Ważne jest, aby mięso było chude i dobrej jakości oraz to, aby bułka nie była z mąki pszennej tylko z pełnego przemiału – pełnoziarnista, razowa itp.
- Mięso uformować w okrągły, płaski kotlet. Posypać lekko solą i pieprzem z każdej strony.
- Mięso wstawić na rozgrzaną patelnie zwykłą lub grillową, bez dodatku tłuszczu.
- Smażyć ok. 2 minuty na każdej stornie.
- Na bułkę położyć ulubione warzywne składniki, dodać sosu na bazie jogurtu lub ketchupu.
- Na koniec położyć usmażone mięso.
Frytki z batatów
- 3 duże bataty
- odrobina oleju roślinnego, np. rzepakowy
- sól, słodka i ostra papryka, pieprz, czosnek, oregano
Przygotowanie:
- Bataty cienko obrać ze skóry lub wyszorować i pozostawić w mundurkach. Pokroić na cienkie słupki.
- Dodać przyprawy, olej, całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 220°C, bataty rozłożyć na blasze wyłożoną papierem. Piec ok. 25 minut, przed wyjęciem spróbuj czy nie potrzebują więcej czasu.
- Gotowe frytki podawać z sosem czosnkowym na bazie z jogurtu naturalnego lub greckiego.