Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie są rodzaje makaronów i dlaczego w ogóle warto go jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie są rodzaje makaronów i dlaczego w ogóle warto go jeść?

Rodzaje makaronów

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Makaron kojarzy się przede wszystkim z dietą śródziemnomorską, czyli jednym z najzdrowszych jadłospisów na świecie. Mimo to wiele osób uważa, że jest on bardzo kaloryczny i raczej trzeba go eliminować z diety niż go do niej wprowadzać. A jaka jest prawda? Czy jedzenie makaronu faktycznie tuczy i jaki typ makaronu będzie najbardziej wartościowy?

Klasyczny makaron to przede wszystkim woda i mąka. Zdaniem wielu osób właśnie taki tradycyjny jest najlepszy i najlepiej komponuje się z domowym rosołem czy innym daniem. Przepis na makaron jest na tyle prosty, że można spróbować zrobić go samemu w domu. Niestety przygotowanie domowego makaronu jest czasochłonne. Wymaga czasu i samozaparcia, a tych – niestety – bardzo często nam brakuje. Dlatego większość z nas decyduje się na zakup gotowego już makaronu.

Szukasz pomysłu na danie z makronem? Przepis znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak podawać makaron? Źródło: Co nas truje?

Dobry makaron, czyli jaki?

W sklepach można znaleźć bardzo wiele różnych makaronów. Różnią się on od siebie nie tylko kształtem, długością, czy kolorem, ale przede wszystkim tym z czego zostały zrobione. Zatem na co zwrócić uwagę podczas zakupów i jak wybrać makaron?

Jeśli decydujemy się na zakup gotowego makaronu warto zwrócić uwagę jakiej mąki użyto do jego wykonania – najlepszy będzie ten, który powstał z pszenicy durum. Makaron z tego rodzaju pszenicy przede wszystkim ma żółto-złocistą barwę. Ta odmiana pszenicy zawiera więcej glutenu, który lepiej skleja i „trzyma” makaron, dzięki czemu nie traci on swojej struktury i nie rozpada się na talerzu. Dodatkowo nie trzeba go przelewać zimną wodą.

Zobacz film i dowiedz się więcej o makaronie z pszenicy durum

Zobacz film: Makaron z pszenicy durum - jak go wybrać? Źródło: Wiem co jem.

Bardzo popularnym rodzajem makaronu w Polsce jest makaron jajeczny. Mimo że oryginalny makaron nie zawiera w ogóle jajek, to zaczęliśmy go dodawać do ciasta. Dzięki temu jest ono bardziej pożywne, ale także bardziej kaloryczne. Łatwiej go też rozgotować, przez co przegapienie odpowiedniego momentu może sprawić, że na talerzu pojawi się mało estetyczna breja. Z poniższego filmu dowiesz czy warto sięgać po makaron jajeczny.

Zobacz film: Makaron jajeczny - co warto o nim wiedzieć? Źródło: Wiem co jem.

Makaron to makaron? Niekoniecznie

Jeśli zdecydujemy się na makaron jajeczny dobrze jest przyjrzeć się temu, co jest na etykiecie. Zdarza się, że producenci wcale nie używają jajek tylko pół produktów. Nie brakuje też producentów, którzy jedynie barwią ciasto. Dodają do niego beta-karotenu lub kurkumy. Mimo że te dodatki nie są szkodliwe dla zdrowia, to jednak producent dopuszcza się oszustwa sprzedając nam makaron, w którym w ogóle nie ma jajek. Do jakich jeszcze sztuczek uciekają się producenci? Dowiesz się tego z filmu.

Zobacz film: Jakie są rodzaje makaronów i czym się od siebie różnią? Źródło: Wiem co jem.

W sklepach można znaleźć także makaron ryżowy, który wystarczy jedynie zalać gorącą wodą. Jego zaletą jest także to, że nie zawiera on glutenu, tym samym jest absolutnie bezpieczny dla osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu.

Na półce z makaronami znajduje się także makaron pełnoziarnisty, który powstaje z mąki z pełnego przemiału. Może to być mąka pszenna, żytnia, orkiszowa lub gryczana, czyli te najzdrowsze. Makaron, który został przygotowany z tej mąki ma więcej białka oraz błonnika (ma go aż 8 razy więcej niż zwykły makaron), a mniej węglowodanów. Dodatkowo dostarcza witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz magnezu. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten makaron? Dowiesz się tego z filmu.

Zobacz film: Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od tego klasycznego? Źródło: Wiem co jem

Tuczy czy nie tuczy?

Makaron uchodzi za jeden z najbardziej kalorycznych produktów. Ale to nie do końca prawda. Kluczowe jest to, jak makaron został ugotowany i z czym podany. Ten ugotowany all dente, czyli na wpół twardo będzie o 1/3 mniej kaloryczny niż ten ugotowany na miękko. Bardzo ważne jest także to z czym podamy makaron. Najbardziej kaloryczne będą te danie z makaronem, które zostały polane sosami na bazie śmietany, masła czy boczku.  

Jak ugotować makron all dente? Dowiesz się tego z  filmu:

Zobacz film: Makaron all dente - jak go ugotować? Źródło: Co na truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?