Polub nas na Facebooku
Czytasz: Masło migdałowe – właściwości, zastosowanie, przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Masło migdałowe – właściwości, zastosowanie, przepis

Masło migdałowe.

Fot. DNY59 / Getty Images

Masło migdałowe to krem, który powstaje po zmieleniu na jednolitą masę nasion migdałowca. Jeśli produkt taki składa się w 100% z migdałów, jest zasobnym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego masła.

Ponieważ nie istnieją regulacje określające minimalną, procentową zawartość migdałów w kremie, pod nazwą „masło migdałowe” do sprzedaży trafiają produkty o rozmaitym składzie. Obok ziaren migdałowca często zawierają (znacznie tańsze, więc obniżające koszt produkcji) orzechy arachidowe, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy lub inne utwardzone oleje roślinne, cukier, sól, a także dodatki chemiczne, takie jak emulgatory, aromaty, konserwanty. Prawdziwe masło migdałowe powinno być jednoskładnikowe. Tylko takie ma walory, które przedstawione zostaną w niniejszym artykule.

Masło migdałowe – wartości odżywcze

Masło migdałowe nazywane bywa masłem orzechowym z migdałów. Migdały nie są orzechami, lecz nasionami owoców migdałowca. Wartością odżywczą dorównują jednak najzdrowszym z orzechów. Stanowią wyjątkowo bogate źródło witaminy E, nie bez przyczyny zwanej „witaminą młodości”. Zawierają też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B2). W migdałach znajduje się bardzo dużo fosforu, magnezu, miedzi, cynku, manganu, a także sporo żelaza, wapnia i potasu. Ważąca 100 g porcja nasion jest w stanie zaspokoić prawie połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na błonnik. W 45% migdały składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, 20% to pełnowartościowe białko. W nasionach obecne są także cenne fitozwiązki, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Niezwykle bogaty skład migdałów czyni z masła migdałowego przysmak wyjątkowo korzystny dla zdrowia.

Właściwości masła migdałowego

Masło migdałowe, zasobne w przeciwutleniacze, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, to doskonały składnik diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Obecne w nim związki:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • zapewniają właściwą krzepliwość krwi i przeciwdziałają agregacji (zlepianiu się) jej płytek,
  • wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Ograniczając szkodliwą aktywność wolnych rodników prowadzącą do mutacji komórek, substancje zawarte w maśle migdałowym:

  • utrzymują młody wygląd skóry, dobry stan włosów i paznokci,
  • wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin B masło migdałowe wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając pamięć i koncentrację. Przeciwdziała także depresji i negatywnym skutkom stresu i przemęczenia.

Wbrew pozorom spożywanie umiarkowanych ilości masła ze słodkich, tłustych migdałów może przeciwdziałać najczęstszym z chorób cywilizacyjnych – cukrzycy typu II i otyłości. Zawarte w migdałach substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują pracę jelit, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.

Obecna w maśle migdałowym „witamina młodości” nazywana jest także „witaminą płodności”. Wraz z innymi cennymi składnikami migdałów wpływa na wydzielanie hormonów płciowych, stanowiąc o jakości plemników i komórek jajowych. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju płodu – z udziałem witaminy E kształtują się m.in. narząd wzroku i układ nerwowy. Dodatkowo w czasie ciąży masło migdałowe ułatwia przyszłym mamom radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – mdłościami, zgagą.

Masło migdałowe wzmacnia układ odpornościowy, tym samym zapobiega infekcjom. Dodaje energii, wpływa na wydolność mięśni. Dostarcza też substancji budulcowych dla zębów i kości.

Poznajcie całą prawdę o superfoods:

Zobacz film: Superfoods. Co jeść, a czego powinno się unikać? Źródło: 36,6

Masło migdałowe – zastosowanie

Masło migdałowe to wyśmienity dodatek do chleba, którym można zastąpić zwykłe masło czy margarynę. Jest bardzo smaczne i aromatyczne, więc nadaje się do wypieków. Można wykorzystywać je do deserów, naleśników czy musli. Komponuje się także z daniami wytrawnymi, np. z mięsami.

Ze względu na wysoką zawartość cynku, olejków eterycznych, witaminy E i innych przeciwutleniaczy masło migdałowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Występuje w składzie kremów, maści, odżywczych masek, balsamów.

Przepis na masło migdałowe

Czyste masło migdałowe nie jest produktem powszechnie dostępnym w polskich sklepach. Częściej spotkać można wyrób o złożonym składzie, w którym procentowa zawartość ziaren migdałowca jest stosunkowo niewielka. Najłatwiej znaleźć masło migdałowe w internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością. Biorąc jednak pod uwagę wysoką cenę tego produktu, warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie.

Istnieje wiele wariantów przepisu na masło migdałowe. W niektórych migdały praży się kilka minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, w innych blanszuje się nasiona w gorącej wodzie. Autorzy proponują, by wzbogacić domowe masło migdałowe wanilią, cynamonem, miodem, solą lub inną spośród wielu przypraw, z którymi nasiona migdałowca świetnie się komponują. Każdy z tych przepisów może dać interesujące efekty kulinarne. Czyste i najbardziej wartościowe masło migdałowe uzyskuje się jednak po prostu z dowolnej ilości nasion, które należy blendować tak długo, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Na początku migdały zmieniają się w suchy proszek, który z czasem zaczyna wydzielać tłuszcz. Gęsty krem powstaje po 15–20 minutach miksowania. W blendowaniu warto robić przerwy, by nie doprowadzić do przegrzania urządzenia. Wykonane w ten sposób masło migdałowe można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

Zobacz też: Migdały – właściwości i kalorie. Zdrowe czy trujące?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni