Tłuszcze, który dostarczamy sobie wraz z dietą pomagają utrzymać prawidłową temperaturę ciała oraz biorą udział w syntezie niektórych hormonów. Dodatkowo to właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K. Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny i nadmiar tych złych może obrócić się przeciwko nam.
Rzepakowy czy palmowy? Który z nich jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie
Rzepakowy, a może palmowy?
Najbardziej wartościowy tłuszcz to taki, który zawiera jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie do tej grupy należą m.in. kwasy omega 3 oraz 6, które poprawiają pracę układu krążenia oraz usprawniają naszą pamięć. Najlepszym ich źródłem jest olej rzepakowy. Dodatkowo zawiera on witaminę A, która poprawia wygląd skóry oraz dba o nasze oczy. Znajdziemy w nim także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości.
Mimo że olej rzepakowy jest łatwo dostępny, to większość z nas korzysta z tłuszczów utwardzonych, które bardzo często powstają z oleju palmowego i zawierają w sobie tłuszcze trans.
Tłuszcze trans dzieli się na naturalnie występujące w przyrodzie i sztucznie wytworzone przez człowieka. Te pierwsze znajdują się w artykułach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i jego pochodne (masło) czy mięso (wołowina, baranina) i nie są same w sobie uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Drugi rodzaj tłuszczów trans to najbardziej szkodliwa forma kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku procesu utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych. Oleje roślinne w pierwotnej formie nie są niezdrowe – stają się takie dopiero w wyniku obróbki przemysłowej, która polega na poddawaniu ich działaniu bardzo wysokiej temperatury. Dodane w takiej postaci do żywności sprawiają, że ta na dłużej zachowuje świeżość i trwałość. Tym samym utwardzone oleje roślinne są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, najwięcej znajdziemy ich w chipsach, herbatnikach, czy gotowych daniach.
Czym są tłuszcze trans? Dowiesz się tego z naszego filmu
Tłuszcze trans - dlaczego są tak niebezpieczne?
Nadmiar tłuszczów trans czy oleju palmowego w codziennej diecie, niestety nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Osoby, które często sięgają po wysoko przetworzoną żywność (tj. mrożone jedzenie czy żywność typu instant), słone przekąski czy słodycze znacznie częściej są nie tylko otyłe, ale mają problemy z układem krążenia.
Badania jednoznacznie pokazują, że tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu, który może zacząć odkładać w tętnicach. Nieprawidłowy przepływ krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy, a konsekwencji prowadzi do zwału serca. O rezygnacji z jedzenia produktów bogatych w tłuszcze trans powinny pomyśleć także te osoby, które myślą o założeniu rodziny. W przypadku kobiet taka dieta to prosta droga do problemów hormonalnych, a także zaburzenia cyklu miesiączkowego. U mężczyzn bardzo często wywołuje kłopoty z erekcją.
Często sięgasz po wysoko przetworzone jedzenie? Zobacz nasz film i dowiedź się do czego może doprowadzić taka dieta