Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w kamicy nerkowej – zalecenia dietetyczne a typ kamieni
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta w kamicy nerkowej – zalecenia dietetyczne a typ kamieni

Zdrowia dieta

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Jadłospis w kamicy nerkowej wyklucza produkty bogate w substancje, z których zbudowane są kamienie nerkowe. Jeśli nie zostanie to określone, dieta oparta jest po prostu na zasadach zdrowego żywienia. Podstawową zasadą jest spożywanie odpowiedniej ilości wody.

Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na gromadzeniu się w układzie moczowym złogów, określanych potocznie kamieniami. Są one zbudowane z różnych substancji chemicznych, które pojawiają się w moczu. Fizjologicznie substancje te występują w moczu w formie rozpuszczonej. Niekiedy jednak ich stężenie jest na tyle duże, że nie może dojść do ich całkowitego rozpuszczenia. Tym samym zaczynają się organizować, początkowo tworząc drobne kryształki, przypominające strukturą piasek. Z czasem jednak gromadzą się w coraz większe skupiska, określane kamieniami. Najczęściej kamienie nerkowe zbudowane są ze szczawianu bądź fosforanu wapnia. Dużo rzadziej spotyka się złogi z kwasu moczowego, cystyny czy struwitowe (z fosforanu magnezowo-amonowego). Do kamicy nerkowej predysponuje wiele czynników, w tym genetyczne, anatomiczne czy schorzenia układu moczowego. Jednak ogromne znaczenie ma też dieta. Nieprawidłowa, przyczynia się do tworzenia kamieni nerkowych, natomiast właściwa dieta pozwala na zredukowanie objawów i jest jedną z metod leczenia.

Zobacz film: Co zrobić, żeby mieć zdrowe nerki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta w kamicy nerkowej – zasady

Nie ma jednolitych zaleceń dotyczących diety w kamicy nerkowej, ponieważ jadłospis musi być dostosowany do typu kamicy. Konieczne jest więc wykonanie badań analitycznych z moczu, krwi i badania składu chemicznego kamieni wydalonych czy też usuniętych. Dieta bowiem ma na celu profilaktykę nawrotu kamicy nerkowej. Bez określenia składu kamieni chory może jedynie stosować zdrową i zbilansowaną dietę opartą na ogólnych zasadach zdrowego żywienia. Należy również pamiętać, że dieta jest bardzo istotnym elementem profilaktyki, leczenia i zapobiegania nawrotom, jednak nie można zapominać o diagnostyce przyczyn kamicy i ewentualnym ich wyeliminowaniu (np. leki, wady układu moczowego).

Wśród zaleceń dietetycznych na kamicę nerkową jako pierwsze wymienia się spożywanie co najmniej 2 l płynów na dobę. Najlepiej pić głównie wodę niegazowaną. Bardzo ważne jest, by przyjmowane płyny były rozłożone równomiernie w ciągu doby, a nie wypite na raz, np. przed snem, ponieważ zapewnia to stałe rozcieńczanie substancji zawartych w moczu. Ponadto duża podaż płynu powoduje większe wytwarzanie moczu, co zapobiega zaleganiu złogów w strukturach nerkowych. Nie należy obawiać się nocnego wstawania do toalety, wręcz przeciwnie, należy spożywać płyny również przed snem i w nocy.

Typ kamieni nerkowych a dieta

Jak już wspomniano, wszelkie restrykcje dotyczące diety są związane z określeniem składu kamieni wywołujących objawy kamicy nerkowej. Często niestety utrudnieniem jest fakt, że kamienie mają mieszaną budowę. Jadłospis w diecie przy kamicy nerkowej powinien więc być dopasowywany indywidualnie w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem.

  • Kamica wapniowa – konieczne jest ograniczenie produktów o wysokiej zawartości wapnia, a także soli kuchennej, która przyczynia się do spadku wydalania wapnia z moczem. Należy zmniejszyć w diecie podaż produktów mlecznych (jogurty, kefiry, mleko, sery tłuste), a także żółtka kurzego, soi, kapusty, pochodnych produktów mlecznych (jak np. lodów), orzechów, kukurydzy, śledzi i sardynek. Ważne też jest, by zwrócić uwagę na zawartość wapnia w wodzie pitnej.

Zobacz film: Profilaktyka chorób nerek. Źródło: 36,6.

  • Kamica szczawianowa – w przeciwieństwie do diety wapniowej, zalecane jest zwiększenie produktów bogatych w wapń, a ograniczenie tych, które stanowią źródło szczawianów. Należy więc wykluczyć marchew, kapustę, kakao, herbatę, fasolę, szpinak, botwinkę, rabarbar, buraki, nasiona roślin strączkowych, mocną kawę i herbatę, czekoladę.
  • Kamica fosforanowa – tu z kolei również należy zmniejszyć podaż wapnia.
  • Kamica moczanowa – dieta powinna być bogata w przetwory mleczne, warzywa i owoce. Nie powinno się spożywać produktów będących źródłem zasad purynowych, czyli sosów, wywarów, alkoholu, kawy, herbaty, czekolady, tłustych serów, otrębów i płatków owsianych, drożdży i grzybów, podrobów, tłustych ryb, roślin strączkowych, galaretki mięsnej, dziczyzny.
  • Kamica cystynowa – w diecie należy ograniczyć podaż aminokwasów, jakimi są cystyna i metionina. W tym celu zmniejsza się spożycie mięsa, przetworów, ryb, pszenicy. Wśród płynów zaleca się picie soków z cytrusów i owocowych herbat. Zmniejszone powinno być spożycie soli.

Inne zalecenia dietetyczne w kamicy nerkowej

Bardzo istotnym czynnikiem ryzyka kamicy nerkowej jest otyłość. Dlatego też bardzo ważne jest, by dieta w kamicy nerkowej warunkowała utrzymanie odpowiedniej wagi ciała. Wydawać by się mogło, że nadmiar tkanki tłuszczowej nie ma nic wspólnego z tworzeniem się kamieni w nerkach. A jednak okazuje się, że otyłość, która predysponuje do hiperinsulinizmu (nadmiernego wydzielania insuliny) i insulinooporności (oporności tkanek na insulinę), przyczynia się do powstania kamicy nerkowej. Wynika to z tego, że przyczyniając się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego, powoduje zwiększenie wydalania jonów amonowych do moczu i jego zakwaszenie. Osobom z kamicą nerkową oraz nadwagą bądź otyłością zaleca się więc redukcję masy ciała.

Zobacz film: Jak dbać o nerki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?