Wbrew pozorom dieta, która ma nam pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów niczym nie różni się od tej, do której stosowana namawiają nas specjaliści od żywienia. Ma być przede wszystkim różnorodna, bogata w warzywa i inne pełnowartościowe produkty.
To w jakich proporcjach powinniśmy spożywać określone grupy produktów określa piramida żywienia. Jeśli nie do końca wiemy, jak wykorzystać zawartą w niej wiedzę zawsze warto udać się do dietetyka, który podpowie i pomoże opracować takie menu, które będzie spełniało nasze indywidualne potrzeby.
Zdrowa dieta odchudzająca, czyli jaka?
Każda dieta, nie tylko ta odchudzająca powinna składać się przede wszystkim z warzyw. To właśnie one zawierają najwięcej błonnika pokarmowego, który usprawnia metabolizm, spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Warto o nich pamiętać nie tylko wiosną czy latem (zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw można sięgnąć po mrożonki). Cennego błonnika najwięcej będą miały warzywa liściaste, które – na szczęście – można dostać także poza sezonem.
Zdrowa dieta odchudzająca, czyli jaka? Dowiesz się tego z naszego filmu
Przygotowując posiłki warto zadbać oto, aby były jak najbardziej różnorodne, czyli kolorowe. Barwa danego warzywa ma związek z jego właściwościami. Zielone zawierają sporo chlorofilu i kwasu foliowego oraz żelaza. Pomarańczowe to bogactwo witaminy A, która poprawia wygląd skóry, ale i chroni przed rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej. Czerwone to potas, a także żelazo i witamina C.
Obok węglowodanów złożonych i błonnika podczas odchudzania potrzebne są jeszcze białko i tłuszcze. Najlepszym źródłem tego pierwszego będą ryby, jaja oraz rośliny strączkowe. Tłuszcze, mimo że są bardzo kaloryczne (1 g tłuszczu to 9 kcal), to stanowią bardzo ważne źródło energii. To także w nich rozpuszczają się niektóre witaminy – A, D, E, i K. Dlatego najlepiej i najbezpieczniej, nie tylko dla sylwetki, ale i zdrowia, będzie wprowadzenie do diety tłuszczów roślinnych. Tych najbardziej wartościowych dostarczymy sobie jedząc orzechy czy nasiona, np. dyni lub słonecznika. Do dań na zimno najlepiej dodawać olej lniany (ma najlepsze proporcje kwasów omega 3 i 6) lub rzepakowy.
Zdrowa dieta powinna składać się także z owoców. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru lepiej wybierać te kwaśniejsze, np. kiwi, jagody, wiśnie czy truskawki. Warto o nich pamiętać w sytuacjach, gdy nagle dopada nas głód.
Stałe pory, małe porcje
Nie tylko podczas diety trzeba jeść regularnie i w miarę możliwości o stałych porach. Organizm, który dostaje mniej a częściej, szybciej trawi i więcej potrafi "wyciągnąć" z posiłków. Taki sposób jedzenia pomaga uniknąć niedoborów, które bardzo często stoją za nagłą ochotą na słodką czy słoną przekąskę. W takich sytuacjach dobrze jest mieć pod ręką owoce, które szybko ugaszą napad głodu i przy okazji dostarczą cennych i wartościowych substancji.
Jak wybrać dietę dla siebie? Dowiesz się tego z naszego filmu:
Woda, woda i jeszcze raz woda
Picie wody to nie tylko sposób na ugaszenie pragnienia. Zawarte w niej związki pomagają zachować równowagę wodno-elektrolitową. Rozprowadza hormony, transportuje witaminy i substancje odżywcze do wszystkich komórek w naszym ciele. Wody potrzebuje także błonnik, który w połączeniu z nią „pęcznieje”, wypełnia żołądek i hamuje uczucie głodu.
Aby z tego skorzystać trzeba wypijać ok. 2,5 litrów płynu. Najlepiej pić ją przez cały czas, małymi łykami. Nie ma większego znaczenia czy sięgniemy po tę z bąbelkami czy bez. Najważniejsze jest, aby przed zakupem wody przeczytać etykietę i wybrać tą najbardziej wartościową, czyli taką, która ma co najmniej 1000 miligramów substancji mineralnych. Warto zaznaczyć, że dieta czy odchudzanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z kawy czy herbaty. Te bardzo mocne mogą jednak odwadniać, dlatego trzeba pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody.
Sól – nie, przyprawy – tak!
O tym, że nadmiar soli w diecie szkodzi i sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego wiedzą chyba wszyscy. Niestety ciężko ją wyeliminować z codziennej diety. Jeśli nie możemy się bez niej obejść dobrze jest solić potrawy pod koniec gotowania, tym samym dodajemy jej mniej i nie dosalamy jedzenia już na talerzu.
Tam gdzie jest to możliwe warto zastąpić ją ziołami. Najlepiej do tego nadają się tymianek, bazylia czy zioła prowansalskie, które dodatkowo korzystnie wpłyną na proces trawienia. Metabolizm można podkręcić jeszcze bardziej sięgając po ostre przyprawy, jak curry czy ostra papryka. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie