Przyprawa garam masala jest jedną z najbardziej popularnych w kuchni indyjskiej. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom zarówno mięsnym, jak i jarskim. Sprawdzi się też przy deserach. Mimo gotowej do kupienia przyprawy garam masala można ją też przygotować samodzielnie w domu. Podkreśla się pozytywny wpływ garam masala na ludzki organizm. Wykazuje ona działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Czym jest przyprawa garam masala?
Przyprawa garam masala w dosłownym tłumaczeniu z języka hindustani oznacza gorące przyprawy. To mieszanka różnych zmielonych przypraw, będąca elementem charakterystycznym dla indyjskiej kuchni. W skład garam masala wchodzą zazwyczaj:
-
kmin rzymski (z łac. Cuminum cyminum L.), zwany kminem egipskim, gatunek rośliny zaliczanej do rodzaju kmin i rodziny selerowatych,
-
kolendra siewna (z łac. Coriandrum sativum L.), gatunek rośliny zaliczany do rodzaju kolendra i rodziny selerowatych,
-
pieprz czarny (z łac. Piper nigrum), gatunek rośliny zaliczany do rodzaju pieprz i rodziny pieprzowatych,
-
kardamon malabarski (z łac. Elettaria cardamomum (L.) Maton) zwany kardamonem indyjskim, cejlońskim, jawajskim czy długim, gatunek rośliny zaliczany do rodzaju Elettaria i rodziny imbirowatych,
-
liść laurowy, czyli suszony liść wawrzynu szlachetnego (z łac. Laurus nobilis L.), krzewu zaliczanego do rodzaju wawrzyn i rodziny wawrzynowatych, zwany liściem bobkowym,
-
goździki, czyli wysuszone nierozkwitłe pąki kwiatowe czapetki pachnącej (z łac. Syzygium aromaticum (L.) Merr. & Perry), gatunku rośliny zaliczanej do rodzaju czapetka i rodziny mirtowatych,
-
cynamon, czyli wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego (z łac. Cinnamomum verum J.Presl), gatunku drzewa zaliczanego do rodzaju cynamonowiec i rodziny wawrzynowatych,
-
pieprz cayenne, czyli wysuszone owoce papryki rocznej (z łac. Capsicum annuum L.), gatunku rośliny zaliczanej do rodzaju papryka i rodziny psiankowatych,
-
gałka muszkatołowa, czyli wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego (z łac. Myristica fragrans Houtt.), gatunku drzewa zaliczanego do rodzaju muszkatołowiec i rodziny muszkatołowcowatych.
Czy pieprz jest zdrowy? Przekonajcie się:
Właściwości prozdrowotne garam masala
Garam masala to przyprawa o cennych właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie antynowotworowe, rozgrzewające i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Wiele zawartych w niej składników to doskonałe źródła antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, wykazujące działanie nowotworowe i przyspieszające starzenie się. Garam masala zapobiega zaparciom, usprawnia proces trawienia przez zwiększenie wydzielania soków trawiennych, obniża stężenie lipidów we krwi, likwiduje wzdęcia i niestrawność. Poprawia metabolizm, zapobiega gromadzeniu się toksyn w organizmie przez pobudzenie detoksykacji. Ze względu na zawartość cynamonu garam masala zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i obniża poziom cukru we krwi. Stąd też polecana jest diabetykom. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Przyprawa indyjska garam masala zmniejsza tworzenie się skrzepów w żyłach i przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego krwi. W ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej, poprawia samopoczucie psychiczne i daje poczucie szczęścia.
Jak zrobić przyprawę garam masala?
Przepis na garam masala jest stosunkowo prosty do samodzielnego przyrządzenia. Wszystkie wymienionej wyżej przyprawy w takiej samej proporcji praży się na suchej patelni na małym ogniu przez około 5–7 minut. Następnie mieli się je na drobny proszek, który przekłada się do szczelnego pojemnika, najlepiej słoika, żeby nie stracił aromatu. Mieszanka powinna zachować świeżość przez 4 miesiące. Zaletą własnoręcznie przygotowanej mieszanki garam masala jest pewność, co do jakości użytych składników, dzięki czemu potrawa przygotowana z jej dodatkiem będzie smakować jeszcze lepiej.
Przepis na kurczaka garam masala
Jednym z najbardziej znanych dań, do których wykorzystuje się przyprawę garam masala, jest kurczak garam masala. To ostra, aromatyczna i szybka do zrobienia potrawa.
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka,
- 400 ml śmietany 18%,
- ½ pęczka koperku,
- 1 łyżka curry do marynaty,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka przyprawy garam masala,
- szczypta soli,
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Mięso myje się, wyciera papierowym ręcznikiem, kroi w średnią kostkę. Wszystkie elementy marynaty wsypuje się do miski i dokładnie miesza. Następnie wrzuca się do niej kurczaka, miesza tak, by pokrył się przyprawami. Mięso odstawia się do lodówki na kilka godzin. Na rozgrzaną patelnię wykłada się kurczaka i smaży na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie dusi się je przez kwadrans pod przykryciem na małym ogniu. Dodaje się śmietanę i miesza, by powstał sos. Całość dusi się jeszcze przez 5 minut. Po wyłożeniu na talerz posypuje się posiekanym koperkiem. Doskonale komponuje się z ryżem.