Kolendrę można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i suszonej. Właściwości zdrowotne wykazują liście i nasiona kolendry. Z liści wytwarza się na przykład przyprawę do dań, a nasiona kolendry wykorzystuje się między innymi do tworzenia mieszanek ziołowych. Można z nich także tłoczyć olejek, wykazujący podobne właściwości prozdrowotne, co liście.
Kolendra -przyprawa może wzbogacić smak wielu dań – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Kolendra w postaci świeżej stanowi esencjonalny dodatek do potraw – można ozdabiać nią gotowe dania (np. zupy czy sosy), a także dodawać do past czy dipów. Ponadto kolendra wykazuje właściwości łagodzące stany zapalne żołądka, zatrucia pokarmowe czy niestrawność. Oczyszcza organizm z toksyn, działa uspokajająco i obniża poziom cholesterolu. Warto poznać wszystkie właściwości zdrowotne kolendry siewnej.
Dlaczego warto sięgnąć po kolendrę? Dowiesz się tego z filmu:
Kolendra – właściwości
Kolendra jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Zalicza się do nich między innymi witaminy A, B, C i K oraz minerały, takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, a także kwas foliowy, beta-karoten i niacynę. Tak bogaty skład sprawia, że właściwości kolendry są następujące:
-
Łagodzenie objawów niestrawności i wzdęć – kolendra (zarówno jej liście, jak i pozyskiwany z nasion olejek) działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i zwiększa wydzielanie gazów. Wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Jest polecana do łagodzenia objawów takich jak bóle brzucha czy wzdęcia.
-
Przyspieszenie procesów trawiennych – kolendra działa żółciopędnie i ułatwia przepływ soku trzustkowego do dwunastnicy.
-
Łagodzenie objawów zatrucia pokarmowego – dzięki zawartym w kolendrze składnikom, działa ona bakteriobójczo i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe patogeny.
-
Oczyszczanie organizmu z toksyn – kolendra pomaga usunąć z organizmu szkodliwe metale ciężkie, głównie rtęć. Spożywanie dań z kolendrą powoduje skuteczniejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
-
Działanie uspokajające – takie działanie wykazuje głównie olejek z kolendry. Dzięki temu, że zawiera on linalol, można stosować go pomocniczo w leczeniu nerwicy.
-
Zapobiega zawałom serca – dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, kolendra wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Równocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL. Wszystko to wpływa na poprawę stanu zdrowia serca i zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
-
Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne – zarówno olejek z kolendry, jak i liście tego zioła (w połączeniu np. z olejem lnianym) może być lekarstwem na oparzenia, zmiany skórne, rany czy bolące stawy.
-
Działanie przeciwbakteryjne, odświeżające oddech – kolendra zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym, które przyspieszają gojenie się ran (także w jamie ustnej). Takie działanie kolendra zawdzięcza między innymi substancji o nazwie citronellol, działającej antyseptycznie.
Przyprawy, które działają antynowotworowo. To nie tylko kolendra!
Kolendra siewna – zastosowanie
Kolendra bardzo często wykorzystywana jest w kuchni śródziemnomorskiej, południowo-azjatyckiej, chińskiej i meksykańskiej. Może stanowić też ciekawy zamiennik pietruszki i urozmaicać dania z kuchni polskiej.
Świeże liście kolendry najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ wysoka temperatura obniża walory smakowe tego zioła. Można też posypywać nią gotowe potrawy. Kolendra-przyprawa jest pozyskiwana zarówno z suszonych liści, jak i suszonych, a potem zmielonych nasion (owoców).
Kolendra pasuje doskonale dań rybnych czy warzywnych oraz do owoców morza. Wzbogaca smak zup oraz dań mięsnych (szczególnie z wołowiny i drobiu). Często występuje także w azjatyckich bulionach. Oto kilka charakterystycznych potraw z wykorzystaniem kolendry:
-
Chutney – jest to gęsty, esencjonalny sos, charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go zwykle z warzyw i owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli, rodzynków, octu czy musztardy. Może byś wykorzystywany zarówno do potraw wegetariańskich, jak i mięsnych.
-
Pesto z kolendry – odpowiednik popularnego dodatku do dań przygotowywanego z bazylii, orzeszków piniowych, orzechów nerkowca lub migdałów, z dodatkiem oliwy i parmezanu (bądź innego twardego sera). Zamiast bazylii wykorzystuje się świeże liście kolendry.
-
Tajskie zupy – do przygotowania tajskich zup wykorzystuje się składniki, takie jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, sos sojowy, sos rybny, kurkuma, imbir czy sok z limonki. Można gotować je na bulionach warzywnych lub na główny składnik wybrać na przykład dynię, marchewkę i bataty. Kolendra stanowi doskonałe uzupełnienie pikantnych zup tajskich.
-
Dania curry – mimo iż curry kojarzy się głównie z aromatyczną przyprawą, jest to także sposób przyrządzania dań w kuchni azjatyckiej. Dania curry przypominają gulasz, a w ich skład wchodzą warzywa lub mięso, imbir, kurkuma, trawa cytrynowa, gałka muszkatołowa, kumin (kmin rzymski), kardamon, goździki, chilli, czarny pieprz i oczywiście kolendra.
-
Tacos – danie pochodzi z Meksyku i jego podstawą są kukurydziane tortille zwinięte w łódeczki oraz ich farsz – mieszkanka warzyw, przypraw i opcjonalnie mięsa. Jako farsz wykorzystuje się na przykład salsę meksykańską, awokado lub inne warzywa z dodatkiem kolendry.
-
Guacamole – jest to meksykański dodatek do dań, wykorzystywany na przykład jako sos czy dip. Jego podstawą jest zmielone lub rozdrobnione awokado, a dodatkami – limonka, sól, cebula i kolendra.
-
Pad Thai – do przygotowania tego dania, oprócz kolendry, wykorzystuje się także smażony makaron ryżowy, tofu czy krewetki. Do Pad Thai dodaje się także sos rybny i sos ostrygowy, sok z limonki, kiełki fasoli mung i orzeszki.