Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy groszek zielony jest zdrowy? Wartości odżywcze warzywa
menu
Polub nas na Facebooku

Czy groszek zielony jest zdrowy? Wartości odżywcze warzywa

groszek

Fot.: Bozena_Fulawka / Getty Images

Groszek zielony to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, które spożywane są na surowo, po ugotowaniu lub przechowywane są w formie konserw czy mrożonek. Często spożywany jest jako dodatek do obiadu, jednak z powodzeniem może stanowić podstawę dania głównego.

Groszek zielony znany było ponad 10 tysięcy lat temu. Uprawiano i regularnie jedzono go niemal na całym świecie ze względu na jego bogate wartości odżywcze. Roślina ta nie tylko dostarczała ludziom spore ilości białka, ale po wysuszeniu groch był łatwy do przechowywania.

Groszek zielony i jego odmiany

Groszek zielony to zwyczajowa nazwa niedojrzałych owoców grochu zwyczajnego. Roślina ta znana jest ludziom od tysiącleci i była uprawiana przez wiele ludów Europy, Azji i Afryki. Ceniona była nie tylko ze względu na swój smak i wysokie wartości odżywcze, ale również za to, że jej nasiona były łatwe w przechowywaniu po wysuszeniu. Podczas prac archeologicznych w Troi odkryto nawet garnek wypełniony suszonym grochem, który leżał tam przez setki lat.

W Europie groch jadany był zarówno przez biednych ludzi, chroniąc przed głodem i dostarczając duże ilości białka, jak i przez osoby z wyższych sfer, ceniące jego smak i sycące właściwości. Jedzono głównie łuskane i suszone nasiona po ugotowaniu. Moda na zielony groszek, czyli spożywanie go w okresie zanim jest jeszcze w pełni dojrzały, pojawiła dopiero się we Francji w okolicach XVII w. Dziś, ze względu na większe możliwości przechowywana, zielony groszek dostępny jest o każdej porze roku i podbija stoły na całym świecie.

Odmiany roślin, z których można uzyskać groszek zielony, to między innymi:

  • groch zwyczajny typowy – roślina uprawiana w Polsce od VII do VIII w., dorastająca do 2 metrów wysokości;
  • groch zwyczajny polny – podgatunek o fioletowych kwiatach i nieco mniejszych owocach, występujący dziko na polach i łąkach;
  • groszek cukrowy – pochodząca z Chin odmiana, którą jako jedyną da się spożywać w całości ze strąkami, ponieważ, w przeciwieństwie do innych rodzajów groszku zielonego, nie są one łykowate.

Groszek zielony – wartości odżywcze

Groszek zielony w 100 g zawiera 81 kalorii i dostarcza 20 g węglowodanów i 6 g białka. Ponadto zawiera sporo błonnika. Dzięki temu, mimo stosunkowo niskiej kaloryczności, jest pokarmem sycącym i dobrym budulcem dla organizmu.

Ponadto w 100 g surowy groszek zawiera liczne witaminy, w tym:

Groszek zielony dostarcza także żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Groszek zielony – właściwości lecznicze

Groszek zielony posiada właściwości, które sprawiają, że wpływa pozytywnie na zdrowie. Do jego niewątpliwych zalet można zaliczyć między innymi:

  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory – dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów i błonnika;
  • zapobieganie wystąpieniu anemii – groszek zawiera sporo żelaza, które łatwo się wchłania ze względu na obecności witaminy C;
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny – groszek zawiera witaminy wspierające serca i układ krążenia, błonnik obniżający poziom cholesterolu oraz antyoksydanty;
  • poprawę stanu oczu – groszek zielony zawiera luteinę, która chroni oczy przed zmęczeniem, a nawet niektórymi chorobami;
  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby wirusowe – groszek zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów.

Grochowi przypisywano też właściwości antykoncepcyjne. Badania wykazały, że regularne spożywanie dużych ilości nasion tej rośliny rzeczywiście ma takie działanie i płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn spada o 50%. Choć jest to zbyt słaby wynik, aby wykorzystywać te właściwości groszku, osoby starające się o dziecko powinny pamiętać o wykluczeniu go ze swojej diety.

Groszek zielony w kosmetyce

Ekstrakt z zielonego groszku znalazł zastosowanie w kosmetyce. Działa nawilżająco, poprawia elastyczność skóry i zawiera cynk, który absorbuje nadmiar sebum. Pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej skóry i przyspiesza regenerację naskórka, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

Groszek zielony dla niemowlaka

Groszek zielony bywa polecany dzieciom już od 6 miesiąca życia. Należy jednak pamiętać, że roślina ta, a szczególnie jej skórka, może być ciężkostrawna. Dla niemowlaka można przygotować z niej zupę krem, przecierając skórki przez sito. Niektóre dzieci mogą mieć jednak problemy z jej strawieniem.

Groszek z puszki nie jest dobrym pokarmem dla małych dzieci, gdyż zalewa na ogół zawiera substancje konserwujące i regulujące smak, które nie powinny być przez nie spożywane.

Zobacz film: Czy dieta Dukana jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
83
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby