Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść na poprawę wzroku? Najlepsze witaminy na oczy
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść na poprawę wzroku? Najlepsze witaminy na oczy

Oczy

Fot: Seb Oliver / gettyimages.com

Witaminy na wzrok to przede wszystkim A, C, E i z grupy B. W diecie osób dbających o oczy nie powinno zabraknąć także luteiny, cynku, miedzi, selenu, zeaksantyny oraz kwasów omega 3 i 6, zwanych niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Sposób odżywiania znacząco wpływa na jakość wzroku. Witaminy na wzrok to podstawa pielęgnacji oczu. Ich bogatym źródłem są warzywa i owoce. Odpowiednio dobrana dieta spowalnia pogłębianie się krótkowzroczności, zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i zespołu suchego oka. Witaminy można także dostarczać do organizmu w postaci suplementów.

Jak poprawić wzrok?

Sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia oczu. Odpowiednio zbilansowana dieta może częściowo zapobiegać występowaniu zespołu suchego oka, zaćmy, jaskry i dyskomfortu podczas noszenia soczewek oraz hamować starzenie się narządu wzroku. W diecie na poprawę wzroku nie powinno zabraknąć:

  • luteiny – barwnika, który występuje głównie w warzywach, zwłaszcza: jarmużu, kapuście włoskiej, natce pietruszki, szpinaku, brokułach, szczypiorku, cukinii, dyni, papryce i owocach, takich jak jeżyny, maliny, porzeczki, jagody i borówki;
  • zeaksantyny – organicznego związku chemicznego z grupy ksantofili, który występuje głównie w warzywach, zwłaszcza brokułach, brukselce, kukurydzy i pomidorach;
  • kwasów omega 3 – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są: tuńczyk, szprot, makrela, sardynki, łosoś, śledź, dorsz, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy włoskie, olej lniany, rzepakowy i sojowy oraz zielone warzywa liściaste;
  • kwasów omega 6 – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, lniany, arachidowy, wiesiołkowy i sezamowy, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, orzechy ziemne i awokado.

Zobacz film: Jak powinniśmy dbać o nasze oczy, aby się nie męczyły? Źródło: 36,6.

Witaminy na lepszy wzrok

Witaminy to związki organiczne, które nie są wytwarzane samoistnie w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane razem z pokarmem lub suplementowane. Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania oczu. Wpływają na nie przede wszystkim witamina A, C, E, D i z grupy B.

Witamina A na wzrok

Szczególne znaczenie dla kondycji wzroku ma witamina A. Odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Jej niedobór zwiększa ryzyko rozwoju ślepoty zmierzchowej (tzw. kurza ślepota, czyli niezdolność do widzenia po zmroku), wywołuje keratynizację (rogowacenie) nabłonków oka i kseroftalmię, czyli wysychanie spojówek i rogówek, a w skrajnych przypadkach rozlaną martwicę rogówki. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Witamina A zapobiega chorobom plamki żółtej. Pobudza produkcję specjalnego śluzu nawilżającego oko. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy A należą: tran rybi, wątroba, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia, morele, mango, szczaw, żółtko kurzego jaja, cykoria i papaja.

Witamina C na dobry wzrok

Do witamin poprawiających wzrok zalicza się również witaminę C. Jest alternatywnie nazywana kwasem askorbinowym. Jest to jeden z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiega rozwojowi zaćmy, sprzyja regulacji produkcji płynu łzowego i optymalizuje przyswajanie składników odżywczych przez tkanki oka. Potrzebna jest do procesu fotosyntezy kolagenu, który zapewnia trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobór witaminy C zwiększa ryzyko krwotoków i wylewów przedspojówkowych. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C należą: acerola, dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, chrzan, brukselka, truskawki i kiwi.

Witamina E na poprawę wzroku

Kolejną witaminą na poprawę wzroku jest witamina E. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Zwiększa przyswajanie witaminy A. Uwadnia i nawilża oczy. Spowalnia postępowanie zwyrodnienia plamki żółtej. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy E należą: migdały, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i szafranowy, botwina, pomidory, suszone morele i szpinak.

Zobacz film: Jak dbać o swoje oczy? Źródło: 36,6.

Witaminy z grupy B na wzrok

Witaminami odpowiedzialnymi za wzrok są także: B1, B2, B3 i B12. Ich niedobór zaburza pracę nerwów wzrokowych i zmniejsza odporność oczu na zmiany chorobowe. Witaminy z grupy B zapobiegają pieczeniu, suchości i świądowi oczu oraz łagodzą nadwrażliwość na jasne światło. Dodatkowo poprawiają ukrwienie oka.

Do najbogatszych naturalnych źródeł witamin z grupy B należą: rośliny strączkowe (groch, fasola), produkty zbożowe, mięso, mleko i jego przetwory, drożdże, rzepa, kapusta, marchew, soja, pieczarki i ziemniaki.

Witamina D na dobry wzrok

W zakresie patofizjologii narządu wzroku niedobór witaminy D sprzyja nie tylko jaskrze, ale również rozwojowi zapalenia spojówek, zespołu suchego oka, krótkowzroczności i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Witamina D wykazuje wpływ na regulację ciśnienia wewnątrzgałkowego. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy D należą: łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź, sardynki, makrela, węgorz, tran, wątroba, ser, mleko i jego przetwory.

Co stosować na poprawę wzroku? Minerały

Pozytywne działanie na narząd wzroku wykazują minerały: selen, cynk, mangan i miedź. Mają właściwości antyoksydacyjne i utrzymują wiązania kolagenowe, zapewniając tym samym trwałość naczyń krwionośnych oka. Dodatkowo cynk uczestniczy w wytwarzaniu rodopsyny, która umożliwia rozróżnianie odcieni szarości i dobre widzenie po zmierzchu. Zaś selen stosuje się w profilaktyce retinopatii cukrzycowej u diabetyków. Do najbogatszych naturalnych źródeł powyższych minerałów należą:

  • cynk – produkty pełnoziarniste, ryby, jaja;
  • mangan – orzechy, fasola, jagody, groch;
  • miedź – rośliny strączkowe, awokado;
  • selen – owoce morza, kiełki pszenicy, ryby morskie, czosnek, cebula.

Bibliografia:

1. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Format-AB, 2005.

2. Nowak R., Natura – niedocenione źródło kwasu askorbinowego, „Postępy Fitoterapii”, 2004, 1, s. 14-18.

3. Kotwas J., Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, „Ophtha Therapy”, 2017, 4 (2), s. 117-120.

4. Ciepłowska K., Terelak-Borys B., Kozub B., Grabska-Liberek I., Niedobór witaminy D jako możliwy czynnik ryzyka w patogenezie neuropatii jaskrowej, „Postępy Nauk Medycznych”, 2017, XXX(03), s. 140-143.

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?