Budyń jaglany jest bardzo pożywny, smaczny, a także zdrowy. Przygotowuje się go na bazie ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej. Można do niego dodawać różne ulubione składniki, np. owoce, syropy, miód, kakao.
Budyń jaglany – jak go przygotować?
Budyń jaglany doskonale sprawdza się w roli pożywnego śniadania lub deseru. Z pewnością jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, kupnego budyniu, w którego składzie są obecne różnego rodzaju dodatki i cukier. Domowy budyń jaglany ma gęstą i aksamitną konsystencję. Podstawowym składnikiem budyniu jest ugotowana, a następnie zmiksowana kasza jaglana, która ma wysokie wartości odżywcze. Do budyniu jaglanego dodaje się również mleko – roślinne lub zwierzęce, a także inne dowolne dodatki, np. masło orzechowe. Po przelaniu gotowego budyniu do salaterek można go dekorować różnymi owocami, np. malinami, truskawkami, owocami granatu, kawałkami banana lub polewać syropem – klonowym, malinowym lub innym. Dodatek kakao i kilku kostek gorzkiej czekolady sprawi, że otrzyma się smaczny, zdrowy i pożywny czekoladowy budyń jaglany.
W porcji budyniu jaglanego przygotowanego według poniższego przepisu (około 400 g) z dodatkiem banana i masła orzechowego znajduje się:
kcal | 522 |
---|---|
białko | 17.6 g |
tłuszcz | 19.9 g |
węglowodany | 30.4 g |
Budyń jaglany z naturalnym kakao i dwoma kostkami gorzkiej czekolady dostarczy natomiast około 443 kcal.
Przepis na budyń jaglany
Składniki:
- ⅓ szklanki surowej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
- ½ banana,
- 1 łyżka masła orzechowego.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie. Kaszę przełóż do rondelka i zalej ½ szklanki mleka oraz ¼ szklanki wody. Gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem aż do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, czyli około 15 minut.
- Gotową kaszę włóż do miski blendera. Dodaj pozostałą ilość mleka (½ szklanki), banana i masło orzechowe. Całość zmiksuj na idealnie gładki mus.
- Budyń jaglany możesz udekorować malinami lub polać syropem malinowym.
Budyń jaglany – wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana należy do najstarszych, a także najzdrowszych rodzajów kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego może pojawić się w diecie osób z nietolerancją glutenu bądź rozpoznaną chorobą trzewną (celiakią). Dodatkowo jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Regularne spożywanie kaszy jaglanej ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Kasza jaglana w 100 g zawiera około 346 kcal. W jej składzie występuje duża ilość łatwo przyswajalnego białka roślinnego – około 10,5 g na 100 g kaszy. Ponadto kasza jaglana w 100 g zawiera około 71 g węglowodanów i około 2,8 g tłuszczu. Jest również źródłem błonnika pokarmowego (około 3,2 g/100 g produktu). Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B6), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminy E należącej do antyoksydantów. Kasza jaglana zawiera cenne minerały, takie jak: żelazo, miedź, krzem, magnez, fosfor, wapń, potas. Ważnym składnikiem kaszy jaglanej jest lecytyna, która działa ochronnie na wątrobę, uczestniczy w procesach przemiany materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz usprawnia procesy poznawcze: pamięć, koncentrację, uwagę.
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne
Kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo–zasadowej, a tym samym chroni przed zakwaszeniem organizmu. Wykazuje właściwości wzmacniające odporność oraz przeciwwirusowe. Działa rozgrzewająco, dlatego zalecana jest w okresie jesienno–zimowym oraz przy osłabieniu organizmu i przeziębieniach. Zawartość krzemu w kaszy jaglanej sprawia, że produkt ten ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, zapewniając im zdrowy i piękny wygląd. Ponadto krzem pozytywnie oddziałuje na stawy, poprawia mineralizację kości i chroni przed ich odwapnianiem, a dodatkowo przyspiesza regenerację kości i stawów po różnego rodzaju urazach. Kasza jaglana jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworów i miażdżycy, a także powiązanych z nią schorzeń – choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu. Związki obecne w kaszy jaglanej mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Przyczyniają się do poprawy pamięci, koncentracji i uwagi. Kasza jaglana prowadzi również do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, dzięki czemu ma dobry wpływ na pracę układu sercowo–naczyniowego, zapobiegając powstawaniu złogów miażdżycowych w tętnicach i zakrzepów naczyń wieńcowych. Kasza jaglana ze względu na zawartość błonnika usprawniającego procesy trawienne i krzemu przyspieszającego metabolizm wspomaga odchudzanie.
Kasza jaglana – w jakich dietach jest zalecana?
Kasza jaglana jest szczególnie zalecana osobom będącym na diecie bezglutenowej, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Powinna pojawić się również w żywieniu osób z chorobami układu pokarmowego, gdyż jest drobna i lekkostrawna, nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana stanowi ważny składnik diety zasadowej stosowanej przy zakwaszeniu organizmu. Jest zalecana podczas infekcji wirusowych oraz przy katarze, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny. Kasza jaglana jest dobrym produktem w diecie odchudzającej, gdyż daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu oraz przyspiesza procesy przemiany materii. Po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 70, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.