Polub nas na Facebooku
Czytasz: Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
menu
Polub nas na Facebooku

Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?

Borówki

Kidsada Manchinda/getty mages

Trwa sezon na borówki. Owocom tym przypisuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Borówki działają przeciwnowotworowo, usprawniają procesy trawienne, a także zmniejszają ryzyko chorób serca. Jeżeli jemy je regularnie i w odpowiedniej ilości, to ryzyko to spada aż o 15 proc. Dowiedz się, ile jeść dziennie borówek, by zachować zdrowie.

Borówka amerykańska – źródło witamin i minerałów

Owoc borówki dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Borówka amerykańska jest cennym źródłem witaminy C należącej do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Związek ten chroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

W składzie borówki amerykańskiej znajdziemy takie witaminy jak: z grupy B, zwłaszcza B2 i B6, a także witamina A, E i K.

Borówka amerykańska to także liczne składniki mineralne, a wśród nich należy wymienić: potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen i magnez. Borówka zawiera również kwas foliowy.

W składzie borówki obecny jest także błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia procesy trawienne i zapobiega dokuczliwym zaparciom.

Borówka amerykańska należy do owoców o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 55. Owoc jest niskokaloryczny – 100 gramów dostarcza około 57 kcal.

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska posiada niezliczone właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecnych w niej witamin, ale przede wszystkim związków o działaniu przeciwutleniającym, w tym antocyjanów, które nadają owocom ich intensywny barwnik. Antocyjany ceni się przede wszystkim za działanie antyoksydacyjne, które chroni organizm przed nowotworami. Przeciwutleniacze w połączeniu z witaminą C uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi, który jest odpowiedzialny m.in. za wywoływanie miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Jednocześnie jedzenie borówek prowadzi do zwiększenia stężenia „dobrego” cholesterolu – frakcji HDL.

Ile jeść borówek dziennie, by zachować zdrowie?

Sprawdzili to naukowcy University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wraz z naukowcami z Harvard University w Cambridge. Zespół badawczy postanowił dowieść, w jaki sposób jedzenie borówek amerykańskich działa na tzw. zespół metaboliczny, o którym możemy mówić wówczas, kiedy występuje podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, glukozy w krwi, nadciśnienie tętnicze i otyłość brzuszna. Wyniki swoich obserwacji naukowcy opublikowali w „American Journal of Clinical Nutrition”. Z przeprowadzonych badań wynika, że kluczowa jest modyfikacja diety i wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które są szczególnie cenne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Tu nieocenione okazały się właśnie borówki amerykańskie i zawarte w nich antocyjany.

Wyniki obserwacji

Naukowcy przebadali grupę 138 osób z nadwagą i otyłością w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Badanie trwało 6 miesięcy i w tym czasie badani codziennie spożywali określone ilości borówki amerykańskiej. Uczestnicy testu jedli borówki w formie sproszkowanej. Drugiej, kontrolnej grupie podano placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty. Badanie wykazało, że regularne spożywanie porcji 150 g borówek prowadzi do trwałej poprawy funkcjonowania naczyń i tętnic i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc.

Co ciekawe, mniejsza porcja borówek ( 75 g) nie dawała takich samych zdrowotnych korzyści.

Nie tylko same borówki

Warto dodać, że nie tylko borówki amerykańskie zawierają antocyjany. Przeciwutleniacze te znajdują się również w aronii, czarnych jagodach, porzeczkach, malinach, truskawkach, czy wiśniach.

Zobacz film: Borówki amerykańskie. Jakie mają właściwości?

źródło: Agencja TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
83
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni