Wiśnia – bomba witaminowa
Wiśnie w 80 proc. składają się z wody. Reszta to witaminy, minerały i składniki odżywcze. Owoc zawiera: sód (3 mg), potas (173 mg), wapń (16 mg), żelazo (0,3 mg), magnez (9 mg) i witaminy: A, C, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz antocyjany, które barwią owoc na ciemny kolor, ale nie tylko.
Sok wiśniowy – pij na zdrowie!
Jedna filiżanka niesłodzonego kwaśnego soku wiśniowego zawiera zazwyczaj:
- 159 kalorii
- 33 gramy cukrów (są to naturalnie występujące cukry w owocach)
- minerały takie jak: wapń i potas
Sok wiśniowy ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, obniża gorączkę, poprawia wchłanianie się leków, łagodzi bóle stawów i mięśni – jest idealnym napojem po treningu! Oprócz tego poprawia pamięć i koncentrację. Powinny go pić również osoby zmagające się z bezsennością, ponieważ wiśnie wspomagają zasypianie.
Niezwykła moc antocyjanów
Wiśnie swoje dobroczynne działanie zawdzięczają antocyjanom.
Antocyjany nie są zwykłym barwnikiem, ponieważ wykazują mnóstwo korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim ceni się je za działanie antyoksydacyjne.
Przypomnijmy, że przeciwutleniacze to substancje, które mogą zatrzymywać lub spowalniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek. Uszkodzenia te są spowodowane wolnymi rodnikami. Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zawierała jak najwięcej produktów bogatych w przeciwutleniacze.
Korzyści płynące z picia soku wiśniowego
- Są idealne dla cukrzyków – wiśnie zawierają stosunkowo niewiele cukrów prostych w porównaniu z innymi owcami. Mają niższy indeks glikemiczny niż np. tryskawki, maliny czy winogrona. W 100 g wiśni znajdziemy jedynie 8 g cukru.
- Wzmacniają układ odpornościowy - antocyjany wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Zwalczają mikrobamy, między innymi bakterie wywołujące choroby. Tym samym wzmacniają system immunologiczny organizmu. Oprócz tego sok z wiśni wykazuje właściwości przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie, przez co pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
- Usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego – dzięki zawartości potasu wiśnie wspomagają regulowanie pracy serca. Z kolei witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Błonnik obniża stężenie złego cholesterolu, a antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, zmniejszając ryzyko udarów i zawałów. Ponadto antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek.
- Są dobre na sen - osobom dorosłym cierpiącym na bezsenność zaleca się wypicie szklanki soku wiśniowego tuż przed snem, ponieważ ułatwia on zasypianie. Dzieje się tak dlatego, że wiśnie mogą zwiększyć ilość melatoniny w organizmie. Przypomnijmy, że melatonina to substancja, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego snu.
- Ułatwiają trawienie - wiśnie pobudzają proces przemiany materii i poprawiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, co zawdzięczają zawartości pektyn, które mają zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu.
- Przyspieszają utratę kilogramów – wiśnie mają w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego. Dają więc uczucie sytości. Co więcej, są niskokaloryczne.
- Wspomagają układ moczowy – wiśnie dzięki dużej zawartości sodu i potasu wiśnie działają moczopędnie, dlatego warto spożywać je przy zapaleniu pęcherza czy kamicy nerkowej.