Wiśnia –bomba witaminowa
Wiśnie od lat są wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. W 80 proc. składają się z wody.
Reszta to witaminy, minerały i składniki odżywcze. Owoc zawiera: sód (3 mg), potas (173 mg), wapń (16 mg), żelazo (0,3 mg), magnez (9 mg) i witaminy: A, C, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę.
Wiśnie na dobry sen
Wiśnie wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Osobom, które mają problem z zasypianiem zaleca się wypicie szklanki soku z wiśni tuż przed snem, ponieważ ułatwia on zasypianie. Dzieje się tak dlatego, że wiśnie mogą pomóc zwiększyć poziom melatoniny, a tym samym poprawić jakość snu.
Wiśnie usprawniają trawienie
Wiśnie pobudzają proces przemiany materii i poprawiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, co zawdzięczają zawartości pektyn, które mają zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu. Mają w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego. Dają więc uczucie sytości. Co więcej, są niskokaloryczne.
Wiśnie wzmacniają odporność
Sok z wiśni wykazuje właściwości przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie, przez co pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Zawarte w wiśni fenole i antocyjany wzmacniają złącza neuronowe w mózgu. Działanie to wykorzystywane jest w profilaktyce choroby Alzheimera. Dzięki dużej zawartości sodu i potasu wiśnie działają moczopędnie.
Wiśnie na piękną skórę
Wiśnie wpływają korzystnie na kondycję skóry. Znajdujący się w nich bioflavon ma silne działanie antyoksydacyjne. Zapobiega szkodliwemu działaniu na organizm wolnych rodników, a dzięki temu procesom starzenia się komórek.
Wiśnie na lepszą pracę serca
Dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, korzystnie wpływa na wzrost krwinek czerwonych, usprawnia krążenie, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.