Polub nas na Facebooku
Czytasz: Antocyjany i ich właściwości. Które warzywa je zawierają?
menu
Polub nas na Facebooku

Antocyjany i ich właściwości. Które warzywa je zawierają?

owoce

Fot.: www.takaomi.photo / stock.adobe.com

Antocyjany to związki należące do flawonoidów, którym warzywa i inne rośliny zawdzięczają intensywne zabarwienie. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom i dobroczynnemu wpływowi na organizm wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce.

Antocyjany występują w wielu codziennie spożywanych warzywach oraz w ziołach. Warto dbać o to, żeby je sobie codziennie dostarczać, ponieważ okazały się one być skuteczne w profilaktyce wielu chorób.

Co to są antocyjany?

Antocyjany to związki chemiczne występujące w roślinach, między innymi w wielu warzywach i owocach. Antocyjany należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, które aktywnie oddziałują na ludzki organizm. Jest to rodzaj barwników, które nadają roślinie kolor od różowego po niebieski, zależnie od pH, w którym występują (w środowisku kwaśnym czerwony, a w zasadowym – fioletowy i niebieski).

Antocyjany znalazły zastosowanie jako barwnik spożywczy i farmaceutyczny, a także w kosmetyce i medycynie.

Antocyjany – rodzaje

Nie wszystkie rodzaje antocyjanów zostały już przebadane. Najważniejsze z nich, które wyróżniono to:

  • aurantynidyna – pomarańczowy barwnik, występuje w kwiatach niecierpka;
  • cyjanidyna – czerwony barwnik, występuje w głogu, jagodach, hibiskusie, czerwonej kapuście i czerwonej cebuli; wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega cukrzycy i jest silnie przeciwutleniający, oznaczany jako E163a;
  • delfinidyna – niebieski barwnik, występuje w jagodach, winogronach, żurawinie, malwie i bratkach; o działaniu przeciwutleniającym; jako dodatek do żywności oznaczany nazwą E163b;
  • luteolinidyna – żółte barwniki występujące w sorgu;
  • malwidyna – czerwony i fioletowy barwnik w winogronach, żurawinach, borówkach i pierwiosnkach; wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako E163c;
  • pelargonidyna – czerwony barwnik, występuje w malinach, truskawkach, płatkach róż, owocach żurawiny i fasoli; silny przeciwutleniacz; oznaczany jako E163d;
  • tricetynidyna – silny przeciwutleniacz zawarty w czarnej herbacie.

Jakie warzywa i owoce zawierają antocyjany?

Warzywa i owoce są jednym z najbogatszych źródeł antocyjany. Są to między innymi: owoce jagodowe, winogrona, cebula, kapusta i bakłażan. Najwięcej tych substancji znajduje się bezpośrednio pod skórką, dlatego owoce i warzywa warto jeść bez obierania, aby dostarczyć sobie tych wartościowych związków o charakterze przeciwutleniaczy.

Antocyjany – zastosowanie w kosmetyce

Antocyjany są szeroko stosowane w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Ich niewątpliwymi zaletami są:

  • działanie przeciwzapalne,
  • zmniejszanie obrzęków,
  • delikatne działanie przydatne w pielęgnacji cery wrażliwej i alergicznej,
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
  • przyspieszenie syntezy kolagenu,
  • pozytywny wpływ na wygląd włosów,
  • wzmacnianie paznokci,
  • silne właściwości przeciwutleniające.

Z tego względu wiele kosmetyków (kremów, maseczek, balsamów, peelingów) zawiera ekstrakty z roślin zawierających antocyjany.

Dlaczego warto jeść produkty zawierające antocyjany?

Antocyjany mają za zadanie chronić rośliny przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się między innymi pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Ich rola jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka jest nie do przecenienia. Warto spożywać dużo świeżych owoców i warzyw zawierających antocyjany, ponieważ działają one bardzo skutecznie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Do pozytywnego działania tych substancji na ludzki organizm można zaliczyć między innymi:

  • dobroczynny wpływ na urodę – wzmacniają włosy i paznokcie, spowalniają procesy starzenia się;
  • zachowanie dobrego wzroku – wzmacniają naczynia włosowate w gałce ocznej i zwiększają produkcję rodopsyny (substancji istotnej dla działania pręcików);
  • działanie przeciwwirusowe – antocyjany wzmacniają odporność organizmu;
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny i sercowy – uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, zmniejszają ilość płytki miażdżycowej;
  • działanie przeciwnowotworowe – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym antocyjany działają także przeciwnowotworowo;
  • zapobieganie wystąpieniu chorób wątroby oraz cukrzycy.

W przeciwieństwie do wielu substancji organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać antocyjanów ani ich kumulować w organizmie. Z tego powodu, w ramach profilaktyki zdrowotnej, powinny one być codziennie dostarczane w pożywieniu.

Sięgając po antocyjany, warto mieć świadomość, że choć są one potężnym i skutecznym środkiem profilaktycznym w zapobieganiu wielu chorobom, to równocześnie są bardzo bezpieczne. Dotychczas nie odkryto żadnego negatywnego oddziaływania tych substancji na ludzki organizm.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Henryk Różański, Medycyna dawna i współczesna: Antyoksydanty w ziołach

2. Majewska, M. i Czeczot, H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, “Terapia i leki”, 65 (5), 2009, s. 369–377.

3. Piątkowska, E., Kopeć, A. i Leszczyńska, T., Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. “ŻYWNOŚĆ. Nauka, technologia, jakość.” 4 (77), 2011, s. 24–35.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
7
Polecamy
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce TVN zdrowie
Karotenoidy jako antyoksydanty – znaczenie w diecie i w pielęgnacji
Karotenoidy jako antyoksydanty – znaczenie w diecie i w pielęgnacji TVN zdrowie
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne!
Dlaczego warto je jeść?
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?