Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zioła w ciąży – jakie herbaty można pić w ciąży? Które są zakazane?
menu
Polub nas na Facebooku

Zioła w ciąży – jakie herbaty można pić w ciąży? Które są zakazane?

Kobieta w ciąży, która pije herbatę

Fot: kathrin ziegler / gettyimages.com

Herbata owocowa, herbata zielona czy wiele innych ogólnodostępnych herbat można bezpiecznie pić w ciąży. Jednak co do ziołowych herbat czy też samych ziół należy zachować ostrożność, gdyż nie wszystkie są bezpieczne dla matki lub dziecka.

Zioła w różnej postaci – od herbat po przyprawy, są powszechnie uznawane jako naturalne metody radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Postrzegane są jako preparaty bezpieczne, pozbawione jakichkolwiek przeciwwskazań, a okazuje się, że należy traktować je jak leki farmakologiczne. Nie wszystkie surowce roślinne, w tym zioła, w ciąży mogą być stosowane. Przed wypiciem, nawet wydawać by się mogło bezpiecznych herbat ziołowych, warto sprawdzić, czy dany surowiec może być spożywany w ciąży.

Warto poznać: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Zioła w ciąży – czy można?

Kobieta w ciąży przed spożyciem jakichkolwiek przypraw, herbat czy suplementów na bazie ziół powinna dowiedzieć się, czy dany preparat jej nie zaszkodzi. Większość bardziej świadomych przyszły mam stara się unikać szeroko dostępnych leków, które nie zawsze są bezpieczne, a próbuje zwalczyć ciążowe dolegliwości naturalnymi sposobami. Jest to niestety bardzo dyskusyjna kwestia, ponieważ większość preparatów ziołowych nigdy nie było badanych w trakcie ciąży, nie ma danych co do ich stosowania w ciąży bądź dane te są nie do końca wiarygodne. Dotyczy to np. dzikiej róży czy kozłka lekarskiego. Są jednak zioła absolutnie zakazane w ciąży (lubczyk ogrodowy, serdecznik pospolity), jak również takie, które są bezpieczne, a czasem nawet i polecane ze względu na liczne właściwości redukujące dolegliwości w ciąży (imbir lekarski, żurawina wielkoowocowa, mięta pieprzowa).

Jakie herbaty pić w ciąży?

Wiele ziół może być z powodzeniem stosowanych w ciąży, jednak bez względu na to, czy przyjmuje się je w formie przypraw czy herbat, powinno się zachować umiar. Zalecany i jednocześnie przynoszący ulgę w ciążowych dolegliwościach jest imbir. Przeciwdziała mdłościom, jak również reguluje trawienie. Jest doskonałym dodatkiem do herbaty w stanach przeziębienia czy kaszlu. Przeciwdrobnoustrojowe działanie wykazuje również nagietek, który także można stosować po porodzie w sytuacji podrażnienia brodawek sutkowych. W ciąży kobieta może spokojnie sięgnąć po melisę lekarską. Działa ona uspokajająco i wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. W ciąży stosuje się również pokrzywę zwyczajną, która wspomaga pracę nerek. Działa moczopędnie. Ponadto korzystnie wpływa na układ krążenia, w tym zapobiega postępowi anemii. W ciąży można skorzystać również z prawoślazu, który działa ochronnie na przewód pokarmowy, szczególnie w przypadku zgagi. Popularnym zielem zalecanym dzieciom i kobietom w ciąży jest rumianek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, jak również zapobiega zaparciom. Na perystaltykę jelit korzystnie wpływa koper, który również można stosować po porodzie celem pobudzenia laktacji. Bardzo często w ciąży spożywana jest mięta, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, wobec czego poprawia trawienie.

Zioła bezpieczne w ciąży

Bezpieczne w ciąży zioła to:

  • owoc anyżu,
  • kwiat arniki,
  • kwiat nagietka,
  • owoc kopru,
  • nasienie babki lancetowatej,
  • owoc borówki czernicy,
  • koszyczek rumianku.

Liczna jest grupa ziół, w przypadku których nie ma danych klinicznych. Ich stosowanie należy skonsultować z lekarzem, ponieważ są potencjalnie bezpieczne, jednak nie zostało to oficjalnie potwierdzone:

  • korzeń prawoślazu,
  • liść brzozy,
  • ziele tysiącznika,
  • kwiatostan głogu,
  • ziele glistnika,
  • kłącze ostryżu,
  • korzeń goryczki,
  • korzeń żeń-szenia,
  • porost islandzki,
  • ziele męczennicy,
  • liść babki lancetowatej,
  • ziele nawłoci.

Zioła w ciąży – jakie są przeciwwskazane?

Wśród ziół zabronionych w ciąży uwzględnia się wszystkie preparaty, które nawet potencjalnie mogłyby wywrzeć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Zapewne osoby zajmujące się ziołolecznictwem nie zgodziłyby się co do wielu pozycji wymienianych jako przeciwwskazane w ciąży, jednak bezpieczniej jest powiedzieć, że danego zioła nie powinno się stosować, niż zagłębiać się w tematykę dotyczącą dopuszczalnej ilości w ciąży, przy jednoczesnym braku rzetelnych badań naukowych.

Kiedy warto sięgnąć po zioła? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Przede wszystkim w ciąży zakazany jest aloes. Jest przeciwwskazany w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy może wpłynąć na zaburzenia rozwoju dziecka, a także może powodować skurcze mięśni gładkich, w tym macicy. Ponadto przeciwwskazane w ciąży są:

  • kłącze ruszczyka,
  • olejek eukaliptusowy,
  • nasienie kasztanowca,
  • kora kruszyny,
  • liść miłorzębu,
  • korzeń lub kłącze lukrecji,
  • owoc jałowca,
  • kłącze krzyżownicy zwyczajnej,
  • liść lub owoc senesu,
  • liść mącznicy,
  • nasienie kozieradki,
  • olejek koperkowy,
  • olejek anyżowy,
  • kłącze pluskwicy,
  • kora cynamonowa,
  • korzeń jeżówki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?