Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dzika róża – numer jeden w naturalnym wzmacnianiu odporności
menu
Polub nas na Facebooku

Dzika róża – numer jeden w naturalnym wzmacnianiu odporności

NAN

Fot: bnorbert3 / fotolia.com

Dzika róża nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Zaledwie 2 czy 3 owoce dzikiej róży potrafią pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego człowieka, Nic zatem dziwnego, że jest wykorzystywana przede wszystkim do wzmocnienia systemu immunologicznego i układu krwionośnego.

Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. W Polsce występuje 20 odmian tego kwiatu, które różnią się odcieniem owoców i kwiatów. Wszystkie odmiany dzikiej róży są wykorzystywane w kosmetologii, farmaceutyce i ziołolecznictwie. Wyciągi z dzikiej róży można znaleźć pod różnymi postaciami w kosmetykach pielęgnacyjnych i suplementach diety. Dostępne są też naturalne olejki z róży. Z owoców i płatków kwiatu można przyrządzać nalewki konfitury, soki i herbaty, a także płukanki i domowe olejki.

Dzika róża – właściwości i zastosowanie lecznicze

Kwiaty dzikiej róży zawierają między innymi:

  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy,
  • antocyjany.

Wyciąg z płatków dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – w pielęgnacji skóry i leczeniu chorób skórnych, a także w niestrawności. Z płatków pozyskuje się olejek różany, który odżywia skórę, a także ma działanie uspokajające i relaksacyjne. Płatki róży zbierane są na początku kwietnia w suche dni.

Owoce dzikiej róży są źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy A, B1, B2, E, K,
  • garbników,
  • flawonoidów,
  • steroli,
  • kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
  • karotenoidów,
  • pektyn.

Owoce dzikiej róży są cenione między innymi za wysoką zawartość witaminy C. W 100 g owoców znajduje się około 500 – 700 mg witaminy. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych, zbiera się w sierpniu i wrześniu, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste. Owoce róży psiej (Rosa canina) – czyli najpospolitszej dzikiej róży oraz róży rdzawej dojrzewają dopiero pod koniec września – i zbiera się jeszcze nawet w październiku.

Oto najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży:

  • Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
  • Wspomaga walkę z bólem gardła.
  • Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Zmniejsza nadciśnienie.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Chroni przed szkorbutem.
  • Łagodzi objawy reumatyzmu.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
  • Działa uspokajająco.
  • Zmniejsza bezsenność.
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia.
  • Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
  • Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego.

Dzika róża – zastosowanie kosmetyczne

Oprócz zastosowania farmakologicznego, dzika róża wykorzystywana jest w kosmetykach drogeryjnych, a także jako element domowych kuracji. Kwiat wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:

  • Odżywia skórę.
  • Ma właściwości ściągające.
  • Poprawia elastyczność skóry.
  • Zapobiega powstawaniu przedwczesnych zmarszczek.
  • Hydrokwasy występujące w róży złuszczają naskórek, zapobiegają powstawaniu zaskórników i pryszczy.
  • Wspomaga leczenie blizn i oparzeń.
  • Rozjaśnia skórę.
  • Zmniejsza przebarwienia.
  • Pielęgnuje skórę wrażliwą, przesuszoną i zmęczoną.
  • Łagodzi podrażnienia.

Nalewka z dzikiej róży

Zarówno kwiaty, jak i liście róży mogą zostać wykorzystane do wykonania nalewki.

  • Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki: 1/2 kg owoców dzikiej róży, szklanka cukru, 3/4 l wódki

Wykonanie: Owoce zasyp cukrem, a potem dodaj do nich alkohol. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce i wstrząśnij raz dziennie. Po tygodniu przesącz przez gazę. Nalewkę przechowuj w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce.

  • Nalewka z płatków dzikiej róży

Składniki: Litr płatków dzikie róży (oczyszczonych z białych końcówek), 1/2 szklanki cukru, 1/2 l czystej wódki.

Wykonanie: do dużego słoja wsyp płatki dzikiej róży i zasp je cukrem. Słoik postaw w nasłonecznionym miejscu. Gdy płatki puszczą soki dole alkohol. Słoik odstaw ciemne miejsce na około 6 tygodni. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

Nalewkę można pić 2 razy dziennie w małym kieliszku. Będzie ona poprawiać przemianę materii i procesy trawienne.

Jakie właściwości ma dzika róża? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma dzika róża? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Wino z dzikiej róży

Wino z dzikiej róży jest słodkim, deserowym trunkiem. Rozgrzewa i działa leczniczo.

  • Składniki: 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l wody źródlanej, 10 ½ kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego.
  • Przepis na matkę drożdżową: porcję drożdży włóż do czystej i suchej butelki o pojemności 250 ml. Zagotuj 250 ml wody źródlanej. Ostudzoną wodą zalej drożdże, zatkaj butelkę watą. Odstaw na jeden dzień, a potem dodaj płaską łyżeczkę cukru. Zatkaj butelkę i odstaw ciepłe, ale zacienione miejsce na 3 dni.
  • Wykonanie: Przebrane owoce (z pestkami) wsyp do dużej butli zalej gorącym syropem cukrowym (rozpuść 7 ½ kg cukry w gorącej wodzie). Następnie dodaj matkę drożdżową, kwasek cytrynowy i pożywkę dla drożdży. Mocno wstrząśnij butelkę. Odstaw butlę na miesiąc i przechowuj w temperaturze 20°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 15°C i przechowuj jeszcze 2 miesiące. Po tym czasie zlej wino tak, aby oddzielić płyn od osadu na dnie i przelej do butelek. Zakorkowane wino przechowuj w ciemnym miejscu.

Zobacz także: Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów

Sok z dzikiej róży

Do wykonania soku potrzebujesz 250 g oczyszczonych płatków dzikiej róży, 1/2 l wody, 1/2 cytryny, szczyptę kwasku cytrynowego i do smaku słód.

Wykonanie: Cytrynę dobrze umyj (najlepiej wyszoruj) i pokrój w grube plastry. Umieść ją w słoju z płatkami róży. Plastry cytryny i różę zalej przegotowaną wodą. Naczynie przykryj gazą i odstaw na dobę. Płyn zlej do garnka i dokładnie wyciśnij płatki. Do soku dodaj słód i kwasek cytrynowy, a następnie zagotuj go w garnku. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Gorący sok wlej do butelek i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90°C.

Konfitura z dzikiej róży

Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych płatków dzikiej róży (ważne jest, aby odciąć białe końcówki, które mogą nadać goryczkę konfiturze), 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie: płatki róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.

Tonik do twarzy i płukanka do włosów z dzikiej róży

Aby przygotować naturalny kosmetyk do twarzy i włosów wystarczy garść płatków róży i szklanka wody.

Płatki róży umyj i umieść w woreczku z gazy, następnie włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin, a później odcedź.

Zobacz także: Olejek różany – jakie ma właściwości? Jak go stosować?

Wywar z płatków róży możesz stosować 2 razy dziennie na oczyszczoną skórę twarzy (przemywając ją płatkiem kosmetycznym z wywarem) lub jako płukankę na umyte włosy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
163
13
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?