Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. W Polsce występuje 20 odmian tego kwiatu, które różnią się odcieniem owoców i kwiatów. Wszystkie odmiany dzikiej róży są wykorzystywane w kosmetologii, farmaceutyce i ziołolecznictwie. Wyciągi z dzikiej róży można znaleźć pod różnymi postaciami w kosmetykach pielęgnacyjnych i suplementach diety. Dostępne są też naturalne olejki z róży. Z owoców i płatków kwiatu można przyrządzać nalewki konfitury, soki i herbaty, a także płukanki i domowe olejki.
Dzika róża – właściwości i zastosowanie lecznicze
Kwiaty dzikiej róży zawierają między innymi:
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- antocyjany.
Wyciąg z płatków dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – w pielęgnacji skóry i leczeniu chorób skórnych, a także w niestrawności. Z płatków pozyskuje się olejek różany, który odżywia skórę, a także ma działanie uspokajające i relaksacyjne. Płatki róży zbierane są na początku kwietnia w suche dni.
Owoce dzikiej róży są źródłem:
- witaminy C,
- witaminy A, B1, B2, E, K,
- garbników,
- flawonoidów,
- steroli,
- kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
- karotenoidów,
- pektyn.
Owoce dzikiej róży są cenione między innymi za wysoką zawartość witaminy C. W 100 g owoców znajduje się około 500 – 700 mg witaminy. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych, zbiera się w sierpniu i wrześniu, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste. Owoce róży psiej (Rosa canina) – czyli najpospolitszej dzikiej róży oraz róży rdzawej dojrzewają dopiero pod koniec września – i zbiera się jeszcze nawet w październiku.
Oto najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży:
- Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
- Wspomaga walkę z bólem gardła.
- Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
- Zmniejsza nadciśnienie.
- Działa przeciwzapalnie.
- Chroni przed szkorbutem.
- Łagodzi objawy reumatyzmu.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
- Działa uspokajająco.
- Zmniejsza bezsenność.
- Zmniejsza uczucie zmęczenia.
- Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
- Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
- Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego.
Dzika róża – zastosowanie kosmetyczne
Oprócz zastosowania farmakologicznego, dzika róża wykorzystywana jest w kosmetykach drogeryjnych, a także jako element domowych kuracji. Kwiat wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:
- Odżywia skórę.
- Ma właściwości ściągające.
- Poprawia elastyczność skóry.
- Zapobiega powstawaniu przedwczesnych zmarszczek.
- Hydrokwasy występujące w róży złuszczają naskórek, zapobiegają powstawaniu zaskórników i pryszczy.
- Wspomaga leczenie blizn i oparzeń.
- Rozjaśnia skórę.
- Zmniejsza przebarwienia.
- Pielęgnuje skórę wrażliwą, przesuszoną i zmęczoną.
- Łagodzi podrażnienia.
Nalewka z dzikiej róży
Zarówno kwiaty, jak i liście róży mogą zostać wykorzystane do wykonania nalewki.
- Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki: 1/2 kg owoców dzikiej róży, szklanka cukru, 3/4 l wódki
Wykonanie: Owoce zasyp cukrem, a potem dodaj do nich alkohol. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce i wstrząśnij raz dziennie. Po tygodniu przesącz przez gazę. Nalewkę przechowuj w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce.
- Nalewka z płatków dzikiej róży
Składniki: Litr płatków dzikie róży (oczyszczonych z białych końcówek), 1/2 szklanki cukru, 1/2 l czystej wódki.
Wykonanie: do dużego słoja wsyp płatki dzikiej róży i zasp je cukrem. Słoik postaw w nasłonecznionym miejscu. Gdy płatki puszczą soki dole alkohol. Słoik odstaw ciemne miejsce na około 6 tygodni. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.
Nalewkę można pić 2 razy dziennie w małym kieliszku. Będzie ona poprawiać przemianę materii i procesy trawienne.
Jakie właściwości ma dzika róża? Dowiesz się tego z filmu:
Wino z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży jest słodkim, deserowym trunkiem. Rozgrzewa i działa leczniczo.
- Składniki: 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l wody źródlanej, 10 ½ kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego.
- Przepis na matkę drożdżową: porcję drożdży włóż do czystej i suchej butelki o pojemności 250 ml. Zagotuj 250 ml wody źródlanej. Ostudzoną wodą zalej drożdże, zatkaj butelkę watą. Odstaw na jeden dzień, a potem dodaj płaską łyżeczkę cukru. Zatkaj butelkę i odstaw ciepłe, ale zacienione miejsce na 3 dni.
- Wykonanie: Przebrane owoce (z pestkami) wsyp do dużej butli zalej gorącym syropem cukrowym (rozpuść 7 ½ kg cukry w gorącej wodzie). Następnie dodaj matkę drożdżową, kwasek cytrynowy i pożywkę dla drożdży. Mocno wstrząśnij butelkę. Odstaw butlę na miesiąc i przechowuj w temperaturze 20°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 15°C i przechowuj jeszcze 2 miesiące. Po tym czasie zlej wino tak, aby oddzielić płyn od osadu na dnie i przelej do butelek. Zakorkowane wino przechowuj w ciemnym miejscu.
Zobacz także: Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów
Sok z dzikiej róży
Do wykonania soku potrzebujesz 250 g oczyszczonych płatków dzikiej róży, 1/2 l wody, 1/2 cytryny, szczyptę kwasku cytrynowego i do smaku słód.
Wykonanie: Cytrynę dobrze umyj (najlepiej wyszoruj) i pokrój w grube plastry. Umieść ją w słoju z płatkami róży. Plastry cytryny i różę zalej przegotowaną wodą. Naczynie przykryj gazą i odstaw na dobę. Płyn zlej do garnka i dokładnie wyciśnij płatki. Do soku dodaj słód i kwasek cytrynowy, a następnie zagotuj go w garnku. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Gorący sok wlej do butelek i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90°C.
Konfitura z dzikiej róży
Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych płatków dzikiej róży (ważne jest, aby odciąć białe końcówki, które mogą nadać goryczkę konfiturze), 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.
Wykonanie: płatki róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.
Tonik do twarzy i płukanka do włosów z dzikiej róży
Aby przygotować naturalny kosmetyk do twarzy i włosów wystarczy garść płatków róży i szklanka wody.
Płatki róży umyj i umieść w woreczku z gazy, następnie włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin, a później odcedź.
Zobacz także: Olejek różany – jakie ma właściwości? Jak go stosować?
Wywar z płatków róży możesz stosować 2 razy dziennie na oczyszczoną skórę twarzy (przemywając ją płatkiem kosmetycznym z wywarem) lub jako płukankę na umyte włosy.