Zioła na trawienie to naturalny sposób łagodzenia wzdęć, uczucia ciężkości, zgagi, nudności. Okazują się pomocne w przypadku sporadycznie występujących dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Często pojawiające się i nawracające objawy niestrawności należy skonsultować z lekarzem, ponieważ mogą być związane z toczącym się procesem chorobowym.
Zioła na trawienie ojca Klimuszki
Do popularnych ziół na trawienie należy mieszanka opracowana przez ojca Andrzeja Klimuszkę. Ma ona formę bezalkoholowej nalewki, w której składzie znajduje się naturalny wodny ekstrakt z liścia melisy, owocu róży, kwiatu lawendy, owocu czarnej porzeczki, liści aloesu, owocu jarzębiny, korzenia arcydzięgla, owocu aronii. Opakowanie 200 ml kosztuje około 34 zł. Te ułatwiające trawienie zioła nie powinny być stosowane przez dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży i karmiące piersią. Zalecana dzienna dawka to 1 stołowa łyżka (10 ml) rano po śniadaniu.
Zioła na trawienie – jakie wybierać?
Zioła na trawienie i wzdęcia bonifratrów
Zioła na trawienie i wzdęcia bonifratrów to kolejna znana mieszanka ziołowa. W jej składzie znajdują się: kwiat rumianku, liść pokrzywy, ziele fiołka trójbarwnego, liść mięty, liść bazylii, nasiona gorczycy białej. Zioła przeznaczone są do sporządzania naparu. W tym celu należy 2 g surowca zielarskiego zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10–15 minut, po czym odcedzić. Opakowanie 100 g kosztuje około 13 zł. Zalecane dzienne spożycie wynosi 2 razy po 1 szklance świeżo przygotowanego, ciepłego naparu.
Zioła na trawienie – rumianek pospolity
Zioła na układ pokarmowy mogą być stosowane w pojedynkę. Najbardziej znany wśród nich jest rumianek pospolity, który działa rozkurczowo, przeciwzapalnie (zwłaszcza względem błon śluzowych żołądka) i żółciopędnie. Zwalcza uczucie ciężkości, wzdęcia i zaparcia. Wykazuje aktywność rozkurczową na mięśnie gładkie jelit. Zapobiega nieprzyjemnemu gromadzeniu się gazów. Zioło to wspomaga trawienie, ale i polecane jest na kolki i bóle żołądka. Zażywa się je głównie w formie naparu. Możliwe jest nabycie gotowych saszetek do zaparzania (30 torebek po 2 g kosztuje około 4 zł) lub suszonego ziela (opakowanie 100 g kosztuje około 14 zł).
Jakie wybrać zioła na trawienie i przemianę materii?
Rozmaryn lekarski to kolejne znane zioło na lepsze trawienie. Wykazuje działanie żółciopędne, wiatropędne, zapobiega uczuciu ciężkości, poprawia przemianę materii, łagodzi skurcze żołądka. Najczęściej używa się go jako dodatku do dań, w tym zwłaszcza mięsnych i rybnych. Z suszonego ziela można też sporządzać herbaty. Opakowanie 30 g to koszt średnio 4 zł.
Zioło na trawienie i metabolizm, które okaże się wsparciem w odchudzaniu, to mniszek lekarski. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i zapobiega odkładaniu się tłuszczów. Podobne działanie ma pokrzywa. Roślina usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, które bywają podłożem problemów z nadmierną masą ciała.
Inne zioła wspomagające przemianę materii to: morszczyn, szałwia, krwawnik pospolity, malwa, kora kruszyny czy liście senesu.
Jakie zioła wykorzystywano w medycynie staropolskiej? Zobaczcie na filmie:
Ziołowe herbaty na trawienie
Herbatę ziołową na trawienie przygotować można z mięty pieprzowej. Roślina zwiększa ilość soku żołądkowego, działa żółciopędnie, łagodzi bóle żołądka, nudności, skurcze jelit. Dodatkowo normalizuje ruchy perystaltyczne, a dzięki sprawnemu przemieszczaniu się treści jelitowej zapobiega zaparciom. Ziele nie jest jednak polecane osobom zmagającym się z nadkwasotą, gdyż może nasilić dolegliwości. Opakowanie 50 g kosztuje niespełna 3 zł. Zamiast naparu można zażyć krople miętowe. Producenci zalecają 20–30 kropli rozpuszczonych w 1 stołowej łyżce wody.
Pracę żołądka pobudza melisa lekarska. Zioło dzięki zawartości olejów lotnych ma cytrynowy zapach. Ze względu na działanie odprężające stosowana jest w stanach stresu i napięcia, odprężenie ciała sprzyja zaś trawieniu. Melisa wspiera metabolizm wątrobowy i ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co sprawdza się, zwłaszcza gdy podłożem niestrawności jest zatrucie pokarmowe. Na trawienie zaleca się połączenie melisy i mięty. W tym celu należy zmieszać 2 łyżeczki mięty i 1 łyżeczkę melisy, które zalewa się 1 szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem do zaparzenia na 20 minut i przecedza.
Zioła poprawiające pracę jelit i łagodzące wzdęcia
Znane zioło przyspieszające trawienie i łagodzące wzdęcia to kminek zwyczajny. Dodatkowo poprawia motorykę przewodu pokarmowego, działa wiatropędnie i przeciwskurczowo. Zaleca się dodawanie kminku do ciężkostrawnych i tłustych potraw lub picie po posiłku przyrządzonego z niego naparu. Zioła na dobre trawienie i wzdęcia to także: dziurawiec, anyż, oregano, bazylia pospolita, tymianek pospolity, lubczyk, jałowiec, cząber, cynamon, majeranek, łopian, bratek polny, kolendra siewna.
Bibliografia:
- Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, PWN, Warszawa 2006.
- Burnie G., Botanica. Rośliny ogrodowe, Cybulice Małe, Könemann 2005.
- Książkiewicz T., Ziołolecznictwo ojców bonifratrów, Oficyna Wydawnicza Rytm, Warszawa 2000.