Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cierpisz na zaparcia? Wystrzegaj się tych produktów
menu
Polub nas na Facebooku

Cierpisz na zaparcia? Wystrzegaj się tych produktów

Zaparcia

bymuratdeniz/getty images

Masz problem z regularnym wypróżnianiem? Przyczyną zaparć jest w dużej mierze siedzący tryb życia, permanentny stres, nieodpowiednia dieta bogata w produkty wysoko przetworzone. Ruch i zmiana nawyków żywieniowych może poprawić trawienie i nasze samopoczucie.

Zaparcia to powszechny problem polegający na zaburzonym rytmie wypróżnień. Można zaobserwować ich zbyt małą częstotliwość tj. w ciągu tygodnia mniej niż trzy razy, a między jednym, a drugim wypróżnianiem upływa więcej niż 48 h.

Zaparciom często towarzyszy ból, wzdęcia, gazy. Zaparcie może być sporadyczną dolegliwością, jednak może też być objawem chorób jelita grubego, zaburzeń metabolicznych, chorób endokrynologicznych, czy neurologicznych.

Tych produktów lepiej unikać

Nieprawidłowe odżywianie jest czynnikiem, które może wywołać zaparcia. Sprzyja im szczególnie dieta uboga w błonnik, mała ilość płynów, nadużywanie środków przeczyszczających.

Zmianę nawyków żywieniowych zacznij od ograniczenia lub wyeliminowania: glutenu, czerwonego mięsa, alkoholu lub produktów mlecznych.

Należy unikać produktów, które osłabiają ruchy jelit. Należą do nich:

  • białe pieczywo (zawiera niewiele błonnika)
  • potrawy mączne (gluten może powodować zaparcia)
  • kasza manna,
  • mocna czarna herbata,
  • kakao,
  • kisiel,
  • czekolada,
  • banany,
  • gotowana marchew,
  • dynia,
  • czarne jagody,
  • borówka,
  • czerwone wino,
  • tłuste wędliny i konserwy mięsne,
  • czerwone mięso
  • smalec i słonina,
  • warzywa kapustne,
  • czereśnie.

Zmiana nawyków żywieniowych

Zanim sięgniesz po środki farmakologiczne, spróbuj metod bardziej naturalnych. Właściwa dieta jest podstawą leczenia zaparć. Regularny ruch oraz zmiana nawyków żywieniowych wspomoże perystaltykę jelit.

Najlepszym sposobem na pozbycie się zaparć jest wprowadzenie do codziennej diety produktów z dużą ilością błonnika oraz duże ilości płynów.

Źródłem błonnika są:

  • warzywa
  • owoce
  • kasze (najlepsze są te grube jak pęczak czy gryczana),
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • niełuskany, brązowy ryż,
  • płatki owsiane,
  • otręby.

Warto również do swojego jadłospisu wprowadzić jogurty naturalne, kefiry. Innymi domowymi sposobami na zaparcia są: jedzenie suszonych owoców, dokładne przeżuwanie, wypicie wody przed posiłkiem, kawa, sok z kiszonej kapusty lub ogórków, zioła na zaparcia lub woda z miodem. Bardzo pomocne w profilaktyce zaparć jest stosowanie probiotyków.

Zobacz film: Skąd się biorą zaparcia?

źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
11
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?