Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zaparcia – problem, z którym można walczyć domowymi sposobami
menu
Polub nas na Facebooku

Zaparcia – problem, z którym można walczyć domowymi sposobami

NAN

Fot: BillionPhotos.com / fotolia.com

Zaparcia to problem, który dotyczy zarówno kobiet i mężczyzn, niezależnie od wieku. Sposobów na tę dolegliwość jest wiele. Na rynku dostępne są różnego rodzaju leki i zioła, które mogą nie tylko zniwelować objawy, ale też zlikwidować przyczynę powstawania zaparć.

Zaparcia to schorzenie polegające na zaburzonym rytmie wypróżnień. Można zaobserwować ich zbyt małą częstotliwość (w ciągu tygodnia mniej niż trzy razy, a między jednym, a drugim wypróżnianiem upływa więcej niż 48 h), a także trudności z zapoczątkowaniem codziennej defekacji, konieczność nadmiernego parcia, uczucie niepełnego wypróżnienia oraz suchy i zbity stolec. Zaparcia mogą być sporadyczne, jeśli są wynikiem spożycia określonej potrawy lub leków. Często ustępują samoistnie, jeśli przestaniemy zażywać problematyczne leki lub usuniemy z diety potrawę, która do zaparć doprowadziła. Jeśli jednak pojawiają się regularnie, konieczne jest zastosowanie odpowiedniego leczenia.

Zaparcia – przyczyny

Zaparcia to problem, którego najważniejszą przyczyną są złe nawyki żywieniowe. Dieta uboga w błonnik i brak odpowiedniego nawodnienia powodują trudności przy wypróżnianiu. Jeśli do organizmu nie zostanie dostarczona odpowiednia ilość płynów i błonnika (dieta ubogoresztkowa), w okrężnicy z resztek pokarmów tworzy się masa kałowa, która jest pozbawiona wody. Błonnik jest składnikiem pokarmowym naturalnie pobudzającym perystaltykę przewodu pokarmowego. Mięśnie jelita poprzez ruchy perystaltyczne przemieszczają kał w stronę odbytnicy, czego efektem jest stolec w postaci stałej. Jeśli jednak zbyt dużo wody zostanie odciągnięte z kału lub resztki pokarmów za wolno przemieszczają się w stronę odbytnicy, dochodzi do zaparć.

Czynnikiem sprzyjającym ich powstawaniu mogą być również niektóre choroby, takie jak: stwardnienie rozsiane, udar, choroba Parkinsona, cukrzyca, mocznica, depresja, toczeń, nerwica, niedoczynność tarczycy, sklerodermia, kamica żółciowa i nerkowa, hiperkalcemia, hipokaliemia oraz amyloidoza. Niektóre leki przeciwbólowe, antydepresyjne, na nadciśnienie, przeciwskurczowe, przeciwdrgawkowe, moczopędne, suplementy z żelazem, leki z glinem i wapnem oraz opiaty i cholinolityki mogą przyczyniać się do zaburzenia wypróżniania.

Zaparcia nierzadko pojawiają się u kobiet w ciąży w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w organizmie. Pojawiające się dość często zaparcia u niemowlaka mogą świadczyć o alergii, złej diecie lub zaburzonej mikroflorze jelitowej.

Rodzaje i objawy zaparć

Typowe objawy problemów z wypróżnianiem to wydalenie kału z wielkim trudem, czasem z bólem. Stolec jest twardy, suchy i zbity. Pozostałe objawy zaparć to: uczucie pełności lub niepełnego wypróżnienia, silny dyskomfort, wzdęcia, gazy, większa ilość wydalanego śluzu, bóle brzucha, mdłości, nudności i brak łaknienia. Ze względu na różnorakie przyczyny powstawania zaparć możemy je podzielić na kilka rodzajów:

  • atoniczne,
  • spastyczne (kurczowe),
  • nawykowe,
  • stresowe.

Przy zaparciach atonicznych dochodzi do zmniejszonej perystaltyki jelit (jelita wolniej przesuwają resztki pokarmu w stronę odbytnicy) i zwiększonego wchłaniania wody ze stolca w jelicie grubym. Efektem są gęste i suche masy kałowe. Konieczne jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, odpowiednie spożycie płynów oraz aktywność fizyczna. Zaparcia spastyczne charakteryzują się z kolei nadmiernym skurczaniem się jelit, które zaciskają się wokół stwardniałych mas kałowych, utrudniając wypróżnienie. Zaparcia nawykowe to zaburzenie oddawania stolca wynikające z powstrzymywania się przed wypróżnieniem, a stresowe wynikają z przyczyn psychologicznych. Dotyczą osób, które prowadzą nerwowy i szybki tryb życia lub doświadczyły tragedii.

Domowe sposoby na zaparcia

Leczenie zaparć należy dostosować przede wszystkim do rodzaju i przyczyny, jaka wywołała dolegliwość. Kuracja polega na zmianie diety i trybu życia. Bardzo ważne w przypadku zaparć jest stosowanie diety ubogoresztkowej (bogata w błonnik) oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Istotne jest również zwiększenie aktywności fizycznej, ponieważ ruch wzmaga perystaltykę jelit. W niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie leków na zaparcia – są to głównie leki przeczyszczające i lewatywy. Leczenie objawowe może być stosowane doraźnie, ale nie powinno stanowić długotrwałej i ciągłej terapii. Nie można na własną rękę przyjmować różnego rodzaju leków bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza jeśli problem jest przewlekły.

Można stosować domowe sposoby na zaparcia, ale należy pamiętać, że podstawą walki z tym problemem jest dieta bogata w błonnik. Warto zatem dodać do swojego jadłospisu zioła bogate w tę substancję, co powinno złagodzić zaparcia. Innymi domowymi sposobami są: jedzenie suszonych owoców, dokładne przeżuwanie, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie czekolady i słodyczy oraz spożywanie jogurtów i kefirów. Niektórym pomagają masaże brzucha, robienie „brzuszków”, wypicie wody przed posiłkiem, kawa, sok z kiszonej kapusty lub ogórków, zioła na zaparcia lub woda z miodem. Bardzo pomocne w profilaktyce zaparć jest stosowanie probiotyków.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
4
Komentarze (1)
Ola
odpowiednia dieta to podstawa, jednak ona też czasami zawodzi i pojawiają się zaparcia, wtedy zawsze pod ręką mam dicopeg który pomaga szybko i skutecznie
Czytaj całość
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?