Zaparcia to objaw towarzyszący niemalże wszystkim ciężarnym kobietom. O zaparciach mówimy wówczas, gdy oddawanie stolca jest utrudnione, bolesne i wypróżnianie odbywa się rzadziej niż trzy razy tygodniowo. Pojawiają się głównie podczas drugiego lub trzeciego trymestru ciąży.
Zaparcia w ciąży - objawy
Objawami towarzyszącymi zaparciom w trakcie ciąży są: zgęstnienie konsystencji stolca, wzmożone i często bolące parcie, niepełne wypróżnienia, suchość, uczucie pełności, bóle głowy, brak apetytu, gorączka, krew i śluz w kale.
Zaparcia w ciąży - przyczyny
Zaparcia w ciąży spowodowane są przeważnie zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie kobiety w czasie ciąży. Rosnące stężenie progesteronu ma duży wpływ na mięśniówkę jelit. Spowalniając ruchy perystaltyczne, prowadzi do zaburzeń wypróżniania się, a zalegający zbyt długo w jelitach stolec twardnieje i staje się trudny do wydalenia. Kolejną przyczyną zatwardzenia w ciąży jest ucisk rosnącej macicy na jelita, co spowalnia pasaż treści pokarmowej, a także przyjmowanie preparatów z żelazem (ciągła suplementacja zaburza wchłanianie jelitowe).
Domowe sposoby na zaparcia w ciąży
Znanych jest wiele domowych sposobów skutecznie działających na zaparcia w ciąży, jednak podstawą jest po prostu zmiana nawyków żywieniowych. Dieta ciężarnej kobiety powinna być bogata w produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Dietetycy zalecają, aby w ciągu dnia dostarczać organizmowi około 30 g błonnika. Do produktów bogatych w błonnik zalicza się zwłaszcza owoce, a wśród nich jabłka, morele, gruszki, pomarańcze (źródła błonnika rozpuszczalnego w wodzie) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, kaszę gryczaną i jęczmienną, razowy makaron, fasolę, groch, soczewicę, bób (źródła błonnika nierozpuszczalnego). Można go dodatkowo uzupełniać w tabletkach. W zapobieganiu zaparciom pomocne okazać się mogą również mleczne napoje fermentowane z bakteriami kwasu mlekowego jak kefiry i jogurty. Najczęściej stosowanym na zaparcia produktem są jednak suszone owoce, a zwłaszcza figi i jabłka. Zastosuj także miesięczną kurację śliwkową. Wieczorem zalej gorącą wodą 5 - 6 suszonych śliwek i pozostaw na noc. Rano wypij wodę i zjedz śliwki. Jako remedium na zaparcie często poleca się roztwór z siemienia lnianego. Proszek rozpuszcza się w ciepłej wodzie, po czym zamienia się w kisiel, który należy spożyć wieczorem. W walce z zaparciami doskonale radzą sobie owoce kiwi, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Przy zaparciach zaleca się spożywanie dwóch owoców kiwi przed trzema głównymi posiłkami w ciągu dnia.
Zobacz także: Wzdęcia w ciąży: co robić, gdy się pojawią? Dieta, ruch, zioła i leki na wzdęcia w ciąży
Należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu i wypijaniu około 2 litrów płynów dziennie. Zaleca się zwłaszcza spożywanie wody mineralnej, rozluźniającej masę kałową i ułatwiającej wypróżnianie. Warto sięgnąć też po naturalne soki warzywne i owocowe, niesłodzone i świeżo wyciskane. Aby pozbyć się zaparć staraj się zaczynać dzień od wypicia szklanki letniej wody z sokiem z cytryny, bez cukru. Popularnym sposobem na zaparcia w ciąży są także herbatki ziołowe np. z rumianku lub kopru włoskiego.
Sposoby na zaparcia w ciąży - dieta i gimnastyka
Przyszła mama powinna ograniczyć spożycie pokarmów ciężkostrawnych, tłuszczów zwierzęcych, węglowodanów zawartych w białej mące oraz pokarmów o lepkiej konsystencji, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym.
Zaparcia ustępują także w wyniku systematycznej, lekkiej aktywności fizycznej, która uruchomi leniwe jelita. U ciężarnych zatwardzenie ustąpić może po codziennym energicznym spacerze, gimnastyce czy ćwiczeniach mięśni dna miednicy mniejszej. Wypróżniania nie wolno odkładać w czasie i wstrzymywać go. Układ trawienny jest najbardziej aktywny z rana, dlatego wtedy powinniśmy wykorzystać ten odruch.
Duże znaczenie przypisuje się także sposobom posilania się i towarzyszącej temu atmosferze. Należy wystrzegać się jedzenia w pośpiechu, na stojąco. Każdy kęs pokarmu powinien być dokładnie, powoli przeżuty i pogryziony. Zaleca się, aby liczba przeżuć wynosiła 20 - 30 razy. Najlepiej jeść o stałych porach, bez pośpiechu, a także pić przegotowaną wodę 30 minut przed posiłkiem.
Ciężarna nie powinna zażywać środków przeczyszczających lub lewatywy bez konsultacji z lekarzem, gdyż mogą one wywołać przedwczesny poród, zachwianie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu i odwodnienie.
Zobacz także: Zaburzenia wypróżniania - biegunka i zaparcia - przyczyny i domowe sposoby
Leki na zaparcia w ciąży
Jeśli domowe sposoby na zaparcia zawodzą, zasięgnij porady specjalisty. Wizyta jest konieczna, gdy zaparciom towarzyszy krwawienie z odbytu i silne dolegliwości bólowe. Długotrwające zaparcia mogą powodować żylaki odbytu (hemoroidy). Lekarz zaleca zazwyczaj czopki glicerynowe lub laktulozę, która rozluźnia konsystencję stolca.