Wszystkie potrawy w diecie ubogoresztkowej powinny być poddane obróbce termicznej. Można je gotować w wodzie bądź na parze, piec w pergaminie bądź dusić bez dodatku tłuszczu. Należy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu.
Zobacz też: Jak działa układ pokarmowy?
Dieta ubogoresztkowa – najważniejsze informacje
Dieta ubogoresztkowa polega na ograniczeniu ilości błonnika pokarmowego w diecie. Ma to na celu zachowanie zdrowia jelit, bowiem pokarm z błonnikiem drażni je. Potrawy w tym jadłospisie są lekkostrawne, a wszystkie ich składniki powinny być rozkładane przez enzymy trawienne.
Udział błonnika to maksymalnie 10 g dziennie. Posiłki powinny dostarczać dużą ilość kalorii: około 2000-3000 kcal dziennie. W menu należy uwzględnić 50-70 g tłuszczu i 80-120 g białka na dzień. Jest to wysokobiałkowy i niskotłuszczowy sposób żywienia. Najlepiej jeść 5-6 posiłków dziennie. Niewielkie, często spożywane porcje, pozwalają odciążyć przewód pokarmowy.
Dietę ubogoresztkową stosuje się u osób z chorobami przewodu pokarmowego, m.in. przy stanie zapalnym jelit, zespole jelita drażliwego, wrzodziejącym jelicie, bądź przy nowotworach jelit. Taki sposób żywienia jest też zalecany po operacjach. Pacjenci powinni włączać produkty z błonnikiem bardzo powoli i stopniowo przyzwyczajać organizm do diety, którą stosują osoby zdrowe.
Zobacz też: Zapalenie jelit - jak łagodzić objawy? Leczenie domowe i farmakologiczne
Dieta ubogoresztkowa jest też stosowana 2 dni przed kolonoskopią. Czym jest kolonoskopia i kto powinien ją wykonać? Zobaczcie:
Dieta ubogoresztkowa – produkty dozwolone
Przepisy w diecie ubogoresztkowej mogą zawierać takie produkty, jak:
- oczyszczone produkty zbożowe: czerstwe pieczywo, bułki pszenne, jasne i drobne makarony, drobne kasze (wiejska, mazurska, jęczmienna), płatki ryżowe, biały ryż, mąka pszenna;
- mleko o niskiej zawartości tłuszczu, przetwory mleczne, np. kefir, jogurt, maślanka, chudy twaróg, chude sery, serek wiejski;
- jaja gotowane na miękko, półtwardo bądź podawane w postaci jajecznicy gotowanej na parze;
- tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek i łatwo przyswajalne masło;
- chude mięsa: indyk, kurczak, królik, cielęcina, wysokogatunkowe chude wędliny, chude ryby (mintaj, dorsz, sandacz);
- zupy na wywarze warzywnym, które są zabielane jogurtem naturalnym bądź wcale; mogą być też zagęszczane mąką i wodą;
- gotowane warzywa: najlepiej korzeniowe, czyli seler, pietruszka i marchew, ziemniaki, a także sałatę, pomidory bez skórki i szpinak;
- dojrzałe owoce, np. banany, jabłka, brzoskwinie, morele i owoce jagodowe bez skórki, najlepiej aby były lekko gotowane, w formie przecierów i musów;
- łagodne przyprawy: natka pietruszki, koperek, cynamon;
- mineralna woda niegazowana, soki warzywne i owocowe, kompoty, napary ziołowe, słaba herbata;
- cukier, miód, dżemy owocowe, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki i wafle - w ograniczonych ilościach.
Zobaczcie na filmie jak powinna wyglądać zdrowa dieta:
Dieta ubogoresztkowa – produkty zakazane
W diecie ubogoresztkowej nie powinny znajdować się produkty z dużą ilością błonnika. Należy też wyeliminować tłuste i wysokoprzetworzone potrawy.
Nie należy też sięgać po:
- nieoczyszczone produkty zbożowe: razowe, pełnoziarniste i świeże pieczywo, płatki owsiane i inne płatki z pełnego ziarna, grube makarony, mąki razowe;
- tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste sery, jaja ugotowane na twardo, smażone lub sadzone;
- tłuszcze zwierzęce: łój, smalec, a także wysokoprzetworzone tłuszcze roślinne: twarde margaryny w kostce;
- tłuste mięsa: gęś, kaczka, karkówka i boczek, baranina i niskogatunkowe, tłuste wędliny, podroby, konserwy mięsne i rybne, tłuste ryby, ryby wędzone: tuńczyk, łosoś, makrela;
- zagęszczane zasmażką lub tłustą śmietaną zupy na wywarze mięsnym;
- niedojrzałe, surowe owoce ze skórką;
- warzywa strączkowe oraz konserwowe;
- pestki dyni i słonecznika, nasiona, orzechy, np. włoskie i laskowe, migdały;
- nektary, słodzone napoje gazowane i niegazowane, mocna herbata, kawa, alkohol;
- ostre przyprawy takie jak pieprz i chilli;
- słodycze;
- dania typu fast-food.
Dieta ubogoresztkowa – jadłospis
Przykładowy jadłospis w diecie ubogoresztkowej może zawierać jasne pieczywo z pastą jajeczną z koperkiem, surówką z pomidora bez skórki bądź świeżego ogórka i sałaty doprawioną sokiem z cytryny oraz ziołami.
Do tak przygotowanego śniadania najlepiej wypić ziołową herbatę. W ramach przekąski lub drugiego śniadania można sięgnąć po mus przyrządzony z jabłek i bananów, posłodzony cynamonem. Owoce warto zmiksować z jogurtem naturalnym i namoczonymi w nim wcześniej płatkami błyskawicznymi.
Na obiad dobrze jest zjeść puree ziemniaczane z dodatkiem marchewki gotowanej z niewielką ilością masła i chudego mleka. Mięsny dodatek, który będzie lekkostrawny to pieczona w folii cielęcina w ziołach, np. prowansalskich.
Warto przygotować też sałatkę na bazie zielonej sałaty z ziołowym sosem winegret. Najlepiej przyrządzić go z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Na podwieczorek można zjeść porcję domowego ciasta drożdżowego i słabym kakao na chudym mleku. Kolacja to czas na gotowany na parze filet z dorsza w rozmarynie i cytrynie. Do niego warto podać biały ryż i puree z zielonego groszku z natką pietruszki i miętą.
Czy warto robić detoks organizmu? Odpowiedź na filmie: