Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis

Miseczki pełne różnych owoców i warzyw

Fot: marilyn barbone / stock.adobe.com

Dieta ubogoresztkowa powinna być stosowana przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego. Polega na ograniczeniu ilości błonnika w jadłospisie. Produkty dozwolone to m.in. gotowane warzywa, najlepiej korzeniowe i chude mięsa.

Wszystkie potrawy w diecie ubogoresztkowej powinny być poddane obróbce termicznej. Można je gotować w wodzie bądź na parze, piec w pergaminie bądź dusić bez dodatku tłuszczu. Należy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu.

Zobacz też: Jak działa układ pokarmowy?

Dieta ubogoresztkowa – najważniejsze informacje

Dieta ubogoresztkowa polega na ograniczeniu ilości błonnika pokarmowego w diecie. Ma to na celu zachowanie zdrowia jelit, bowiem pokarm z błonnikiem drażni je. Potrawy w tym jadłospisie są lekkostrawne, a wszystkie ich składniki powinny być rozkładane przez enzymy trawienne. 

Zobacz też: Choroby jelit – jakie są ich przyczyny? Choroby zapalne jelit, nowotwór jelita grubego – jak się objawiają? Schorzenia jelit diagnozowane u dzieci

Udział błonnika to maksymalnie 10 g dziennie. Posiłki powinny dostarczać dużą ilość kalorii: około 2000-3000 kcal dziennie. W menu należy uwzględnić 50-70 g tłuszczu i 80-120 g białka na dzień. Jest to wysokobiałkowy i niskotłuszczowy sposób żywienia. Najlepiej jeść 5-6 posiłków dziennie. Niewielkie, często spożywane porcje, pozwalają odciążyć przewód pokarmowy. 

Dietę ubogoresztkową stosuje się u osób z chorobami przewodu pokarmowego, m.in. przy stanie zapalnym jelit, zespole jelita drażliwego, wrzodziejącym jelicie, bądź przy nowotworach jelit. Taki sposób żywienia jest też zalecany po operacjach. Pacjenci powinni włączać produkty z błonnikiem bardzo powoli i stopniowo przyzwyczajać organizm do diety, którą stosują osoby zdrowe. 

Zobacz też: Zapalenie jelit - jak łagodzić objawy? Leczenie domowe i farmakologiczne

Dieta ubogoresztkowa jest też stosowana 2 dni przed kolonoskopią. Czym jest kolonoskopia i kto powinien ją wykonać? Zobaczcie:

Zobacz film: Kolonoskopia - kto może wykonać je bezpłatnie i jak wygląda badanie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta ubogoresztkowa – produkty dozwolone

Przepisy w diecie ubogoresztkowej mogą zawierać takie produkty, jak:

  • oczyszczone produkty zbożowe: czerstwe pieczywo, bułki pszenne, jasne i drobne makarony, drobne kasze (wiejska, mazurska, jęczmienna), płatki ryżowe, biały ryż, mąka pszenna;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu, przetwory mleczne, np. kefir, jogurt, maślanka, chudy twaróg, chude sery, serek wiejski;
  • jaja gotowane na miękko, półtwardo bądź podawane w postaci jajecznicy gotowanej na parze;
  • tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek i łatwo przyswajalne masło;
  • chude mięsa: indyk, kurczak, królik, cielęcina, wysokogatunkowe chude wędliny, chude ryby (mintaj, dorsz, sandacz);
  • zupy na wywarze warzywnym, które są zabielane jogurtem naturalnym bądź wcale; mogą być też zagęszczane mąką i wodą;
  • gotowane warzywa: najlepiej korzeniowe, czyli seler, pietruszka i marchew, ziemniaki, a także sałatę, pomidory bez skórki i szpinak;
  • dojrzałe owoce, np. banany, jabłka, brzoskwinie, morele i owoce jagodowe bez skórki, najlepiej aby były lekko gotowane, w formie przecierów i musów;
  • łagodne przyprawy: natka pietruszki, koperek, cynamon;
  • mineralna woda niegazowana, soki warzywne i owocowe, kompoty, napary ziołowe, słaba herbata;
  • cukier, miód, dżemy owocowe, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki i wafle - w ograniczonych ilościach.

Zobaczcie na filmie jak powinna wyglądać zdrowa dieta:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje?

Dieta ubogoresztkowa – produkty zakazane

W diecie ubogoresztkowej nie powinny znajdować się produkty z dużą ilością błonnika. Należy też wyeliminować tłuste i wysokoprzetworzone potrawy. 

Nie należy też sięgać po:

  • nieoczyszczone produkty zbożowe: razowe, pełnoziarniste i świeże pieczywo, płatki owsiane i inne płatki z pełnego ziarna, grube makarony, mąki razowe;
  •  tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste sery, jaja ugotowane na twardo, smażone lub sadzone;
  •  tłuszcze zwierzęce: łój, smalec, a także wysokoprzetworzone tłuszcze roślinne: twarde margaryny w kostce;
  •  tłuste mięsa: gęś, kaczka, karkówka i boczek, baranina i niskogatunkowe, tłuste wędliny, podroby, konserwy mięsne i rybne, tłuste ryby, ryby wędzone: tuńczyk, łosoś, makrela;
  •  zagęszczane zasmażką lub tłustą śmietaną zupy na wywarze mięsnym;
  •  niedojrzałe, surowe owoce ze skórką;
  •  warzywa strączkowe oraz konserwowe;
  •  pestki dyni i słonecznika, nasiona, orzechy, np. włoskie i laskowe, migdały; 
  •  nektary, słodzone napoje gazowane i niegazowane, mocna herbata, kawa, alkohol;
  •  ostre przyprawy takie jak pieprz i chilli;
  •  słodycze;
  •  dania typu fast-food.

Dieta ubogoresztkowa – jadłospis

Przykładowy jadłospis w diecie ubogoresztkowej może zawierać jasne pieczywo z pastą jajeczną z koperkiem, surówką z pomidora bez skórki bądź świeżego ogórka i sałaty doprawioną sokiem z cytryny oraz ziołami. 

Do tak przygotowanego śniadania najlepiej wypić ziołową herbatę. W ramach przekąski lub drugiego śniadania można sięgnąć po mus przyrządzony z jabłek i bananów, posłodzony cynamonem. Owoce warto zmiksować z jogurtem naturalnym i namoczonymi w nim wcześniej płatkami błyskawicznymi. 

Na obiad dobrze jest zjeść puree ziemniaczane z dodatkiem marchewki gotowanej z niewielką ilością masła i chudego mleka. Mięsny dodatek, który będzie lekkostrawny to pieczona w folii cielęcina w ziołach, np. prowansalskich. 

Warto przygotować też sałatkę na bazie zielonej sałaty z ziołowym sosem winegret. Najlepiej przyrządzić go z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Na podwieczorek można zjeść porcję domowego ciasta drożdżowego i słabym kakao na chudym mleku. Kolacja to czas na gotowany na parze filet z dorsza w rozmarynie i cytrynie. Do niego warto podać biały ryż i puree z zielonego groszku z natką pietruszki i miętą. 

Czy warto robić detoks organizmu? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
328
25
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?