Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wygląd cery zależy od diety. Lista polecanych i zakazanych produktów
menu
Polub nas na Facebooku

Wygląd cery zależy od diety. Lista polecanych i zakazanych produktów

Uśmiechnięta kobieta jedząca sałatkę.

Fot. PeopleImages / Getty Images

Pielęgnacja cery zazwyczaj kojarzy się z sięganiem po różnego rodzaju preparaty, które mają na celu nawilżyć, odżywić czy uelastycznić skórę twarzy. W pewnym stopniu kosmetyki mogą poprawić wygląd cery, jednak skóra wygląda najlepiej, gdy jest dobrze odżywiona od środka. Dieta powinna być bogata w pełnowartościowe produkty, witaminy i minerały. Produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste czy nasycone kwasy tłuszczowe, mogą wywołać stany zapalne i zmiany trądzikowe.

Czego potrzebuje skóra?

Witamina A - jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu nabłonka. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, przyśpiesza gojenie się ran, sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy. Niedobór witaminy A sprawia, że skóra jest sucha, szorstka i pojawia się łojotok.

Witaminy z grypy B – są rozpuszczalne w wodzie, organizm nie może ich magazynować, dlatego muszą być regularnie dostarczane. Niedobór witamin z grupy B objawia się pękaniem skóry, pojawiają się stany zapalne, wypryski i łojotok, skóra może się łuszczyć.

Witamina C – uczestniczy w wielu procesach metabolicznych oraz przyczynia się do tworzenia kolagenu, co jest ważne w procesie odnowy komórek i tkanek. Przyśpiesza gojenie się ran i oparzeń, hamuje efekty nadmiernego opalania, zmniejsza pojawienie się objawów alergii. Witamina C poprawia stan naczyń krwionośnych, dlatego wzmacnia naczynka, które mają skłonność do pękania. Nadaje skórze świeżość i blask.

Witamina E – jest silnym antyoksydantem, który m.in. zapobiega utlenianiu się witaminy A i kwasów tłuszczowych. Witamina E jest nazywana „witaminą młodości”, gdyż opóźnia starzenie się skóry, wygładza ją i uelastycznia, nawilża oraz pomaga w likwidowaniu tzw. starczych plam. Wykorzystywana jest w leczeniu trądziku oraz łojotokowego zapalenia skóry. Niedobór witaminy E sprawia, że skóra jest sucha i spierzchnięta, a na dłoniach pojawiają się objawy starzenia np. starcze plamy na twarzy i dłoniach.

Cynk – pełni bardzo ważną rolę w syntezie białek i węglowodanów. Cynk poprawia ogólny wygląd skóry i koloryt, reguluje pracę gruczołów łojowych. Co więcej, opóźnia pojawienie się pierwszych zmarszczek. Cynk również przywraca odpowiednie pH skóry.

Krzem – bierze udział w syntezie kolagenu, odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry. Stosowany jest w kosmetykach dla cery dojrzałej, ponieważ opóźnia procesy starzenia i zapobiega przesuszaniu się skóry. Krzem jest również skuteczny przy cerze trądzikowej, reguluje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i trądziku różowatego. Głównym jego źródłem jest napar z pokrzywy, skrzypu polnego lub mniszka lekarskiego.

Siarka – wchodzi w skład aminokwasów i witamin oraz bierze udział w tworzeniu keratyny (główny budulec włosów i paznokci). Siarka stosowana jest w leczeniu trądziku i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – szczególnie zalecane dla cery suchej i łuszczącej się. NNKT nawilżają skórę, nadają jej elastyczności i sprawiają, że jest mniej wrażliwa na zmiany alergiczne. U osób ze skórą stopową zmniejsza świąd i suchość skóry.

Co jeść, aby nasza skóra była dobrze odżywiona? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Jakie produkty należy wprowadzić do diety?

  • warzywa – papryka (czerwona, żółta i zielona), marchewka, brokuły, brukselka, szparagi, zielone oliwki, ogórki, kalafior, sałata rzymska, rzodkiewki, szpinak, pomidory, natka pietruszki, buraki, cebula, czosnek, kukurydza;
  • owoce – maliny, truskawki, czarna porzeczka, pomarańcze, mandarynki, gruszki, owoce dzikiej róży, jabłka, borówki amerykańskie, awokado;
  • produkty pochodzenia roślinnego – pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż brązowy, kasza gryczana i jaglana, orzechy, nasiona słonecznika, olej słonecznikowy i rzepakowy, margaryna;
  • produkty pochodzenia zwierzęcego – tłuste ryby (makrela, śledź), wątroba wołowa i wieprzowa, pełne mleko, produkty mleczne, jaja, masło.

Jakie produkty są szkodliwe dla cery?

W diecie powinno ograniczyć się produkty o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż wzmagają produkcję insuliny, co następnie przyczynia się do zwiększenia produkcji sebum (łoju skórnego), wyprysków i zmian trądzikowych. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie, powoduje szybsze starzenie się organizmu, mogą wywołać trądzik, stanowią świetną pożywkę dla bakterii, które następnie gromadzą się w porach i tworzą stany zapalne. Nadmiar soli w organizmie zatrzymuje wodę, pobudza do pracy gruczoły łojowe i powoduje powstanie stanów zapalnych. Codzienna dieta powinna zawierać jak najmniej produktów wysoko przetworzonych, gdyż zawierają takie dodatki jak np. barwniki, emulgatory, utwardzone tłuszcze roślinne, stabilizatory.

Należy unikać:

  • słodyczy - ciastka, czekolada, batoniki, wyroby cukiernicze;
  • chipsów, krakersów, paluszków, innych słonych przekąsek;
  • fast foodów, dań typu instant, wyrobów garmażeryjnych;
  • napojów gazowanych, słodzonych soków;
  • białego pieczywa;
  • płatków śniadaniowych;
  • jogurtów owocowych;
  • kisieli i budyni w proszku
  • wysoko przetworzonych wędlin i parówek;
  • rozpuszczalnej herbaty, kakao, syropów owocowych;
  • gotowych marynat, kostek rosołowych;
  • tłustych, smażonych potraw;
  • alkoholu.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
18
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?