Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina C wzmacnia mięśnie po 50. roku życia – dowodzą najnowsze badania
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina C wzmacnia mięśnie po 50. roku życia – dowodzą najnowsze badania

yulka3ice/getty images

Osoby po pięćdziesiątce oraz starsze, których dieta jest bogata w witaminę C, mają większą masę i siłę mięśni - informują naukowcy z University of East Anglia (UEA). To ważne spostrzeżenie, ponieważ wraz z wiekiem występuje tendencja do utraty masy mięśniowej.

Według autorów badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition wystarczy jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców bogatych w witaminę C, by w późniejszym wieku móc cieszyć się dobrą masą mięśniową. Naukowcy zwracają również uwagę, że jak dotąd niewiele badań sprawdziło wpływ witaminy C na osoby starsze.

Masa mięśniowa - z wiekiem coraz mniejsza

Wraz z wiekiem ludzie tracą masę i siłę mięśni szkieletowych. Powyżej 50. roku życia tracimy nawet 1 proc. masy mięśniowej rocznie. Uważa się, że utrata ta dotyka 50 mln ludzi na świecie -alarmuje prof. Ailsa Welch, główna badaczka z UEA's Norwich Medical School.

Profesor Welch dodaje, że jest to duży problem, ponieważ utrata masy szkieletowej i mięśniowej może doprowadzić do kruchości i innych zaburzeń zdrowia, takich jak sarkopenia, niesprawności fizycznej, cukrzycy typu 2, obniżonej jakości życia, a nawet do śmierci.

Co jeść na masę mięśniową?

Najnowsze badanie naukowców z University of East Anglia (UEA) dowodzi, że osoby po 50., które jedzą dużo witaminy C i to takiej powszechnie występującej w owocach cytrusowych, jagodach czy warzywach – mają najlepszą masę mięśni szkieletowych.

Wiemy już, że spożycie witaminy C wiąże się z mięśniami szkieletowymi. Pomaga ona chronić komórki i tkanki przed potencjalnie szkodliwym wpływem wolnych rodników. Działające swobodnie wolne rodniki przyczyniają się do destrukcji mięśni i przyspieszają związane z wiekiem osłabienie -wyjaśnia prof. Ailsa Welch.

Czytaj też:

Dieta na masę, czyli jak rozbudować masę mięśniową? Produkty zalecane i zasady w diecie na masę. Przykładowe jadłospisy dla osób o masie 60, 70 i 80 kilogramów

Witamina C a mięśnie

Naukowcy z University of East Anglia (UEA) przeanalizowali dane 13 tys. osób w wieku od 42 do 82 lat, które brały udział w badaniu EPIC-Norfolk (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Dane obejmowały m.in. masę mięśni uczestników, informacje o zwyczajach żywieniowych oraz stężeniu witaminy C we krwi.

Przebadaliśmy dużą próbę mieszkańców Norfolk i odkryliśmy, że osoby z największym stężeniem witaminy C w diecie i we krwi miały największą masę mięśniową w porównaniu do tych o najniższym stężeniu witaminy - tłumaczy dr Richard Hayhoe, który brał udział w badaniu i dodaje - Byliśmy bardzo podekscytowani naszym odkryciem, ponieważ pozwala ono sądzić, że uzyskiwana z diety witamina C jest ważna dla zdrowia mięśni u starszych mężczyzn oraz kobiet i może być przydatna w zapobieganiu związanej z wiekiem utracie mięśni - mówi specjalista.

Niedobory witaminy C w diecie. Czym mogą skutkować?

Autorzy publikacji zwrócili uwagę, że wśród uczestników badania prawie 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet nie spożywało tyle witaminy C, ile powinno. 

Niedobór witaminy C nie tylko osłabia masę szkieletową i mięśniową.

Niedobory kwasu askorbinowego w diecie powodują ogóle osłabienie układu odpornościowego człowieka, co przekłada się na zwiększenie ryzyka infekcji. Ponadto osoby, u których spożycie witaminy C jest niskie, mają większe ryzyko chorób serca, problemów z gojeniem się ran oraz powstawania owrzodzeń.

Naukowcy dodają, że w większości przypadków wystarczy codziennie zjadać np. pomarańczę, wypić koktajl z dodatkiem pietruszki i pamiętać o dodatku warzyw do posiłku. 

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci oraz stanu organizmu. Średnia dzienna dawka kwasu askorbinowego u dorosłego człowieka wynosi około 60 -75 mg/h.

Naturalna witamina C występuje głównie w owocach, warzywach oraz ziołach. Kwas askorbinowy znajduje się również w mięsie, nabiale i orzechach.

Witamina C - produkty, o największej zawartości

Zdecydowanie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, bo 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego.

Witamina C występuje również w rokitniku zwyczajnym i zielu pokrzywy.

Zobacz film: Witamina C

źródło:x-news

źródło: www.sciencedaily.com/ PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?