Polub nas na Facebooku
Czytasz: Porzeczki: czarne, czerwone, białe. Które są najzdrowsze?
menu
Polub nas na Facebooku

Porzeczki: czarne, czerwone, białe. Które są najzdrowsze?

Czarna porzeczka

rostovtsevayulia/getty images

Porzeczki, owoce lata są skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają również stosunkowo niewiele kalorii. Które są najzdrowsze? Czarne, czerwone, a może białe?

Najwięcej wartości mają owoce zerwane prosto z krzaczka. Jednak te sezonowe owoce dobrze znoszą mrożenie czy suszenie, dzięki czemu ich smakiem możemy cieszyć się również jesienią oraz zimą. Porzeczki doskonale nadają się również na wszelakie przetwory. Poznaj wartości porzeczek.

Czarna porzeczka

To czarna porzeczka wykazuje zdecydowanie najwięcej walorów prozdrowotnych. Owoce te przede wszystkim cenne źródło witaminy C (183 mg na 100 g, czyli ponad 240% dziennego zapotrzebowania) oraz P, która poprawia przyswajalność przez organizm witaminę C. Oprócz tego czarna porzeczka to źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny, kwasy foliowego, a także soli mineralnych: sodu, potasu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Porzeczki dostarczają również takich mikroelementów jak: cynk, chlor, jod.

Porzeczki wykazują działanie moczopędne, napotne i przeciwzapalne. Dzięki bakteriobójczym właściwościom fitoncydów hamują rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Czarne porzeczki powinniśmy jeść w okresie przeziębienia organizmu, bólu gardła. Co więcej czarne porzeczki powinny spożywać osoby, które mają problemy z nerkami, wątrobą, czy uskarżają się na problemy żołądkowe i jelitowe. Owoce te są również zalecane przy braku apetytu i bólach głowy.

Czarne porzeczki są mało kaloryczne. W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów.

Czerwona porzeczka

Czerwone porzeczki to również bogactwo witaminy C, choć mają jej zdecydowanie mniej niż czarne. Z kolei czerwone owoce mają w sobie mnóstwo potasu ( na 100 g aż 275 mg). Po czerwone porzeczki warto sięgać w okresie infekcji dróg oddechowych. Oprócz tego owoce te zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, a dzięki witaminie PP zapobiegają miażdżycy. Czerwone porzeczki umożliwiają również stabilizację poziomu cukru we krwi.

Czerwone porzeczki dzięki pektynom wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego. Posiadają także właściwości ściągające oraz zapobiegające rozwojowi bakterii, m.in. E. coli, która odpowiada za wywoływanie zatruć pokarmowych.

Są świetnym źródłem antyoksydantów, redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym chronią organizm przed rozwojem różnych chorób.

Czerwone porzeczki wykazują również działanie przeciwbólowe i uspakajające.

Czerwone porzeczki są mało kaloryczne. W 100 g czerwonej porzeczki znajduje się tylko 65 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 13% węglowodanów.

Białe porzeczki

Białe porzeczki co ciekawe, choć mają mniej kalorii niż porzeczki czarne (na 100 g owoców 45 kcal), to są zdecydowanie słodsze niż czarne owoce.

Białe owoce lata oprócz takich witamin jak: A, B, C, E i K, obfitują w magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor, jod. Jedzenie białych porzeczek pozytywnie wpływa na układ trawienny. Oprócz tego białe porzeczki wykazują działanie antyseptyczne, tonizujące, moczopędne, a także antybakteryjne. dzięki polifenolom wzmacniają organizm, szczególnie układ krążenia.

Co więcej białą porzeczkę powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemami skórnymi, np. trądzikiem oraz innymi stanami zapalnymi.

W owocach znajdziemy również sporo antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Zobacz film: Czarna porzeczka - witaminowa bomba

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
104
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?