Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czarna porzeczka vs. jagody goji. Fakty i mity o superfood
menu
Polub nas na Facebooku

Czarna porzeczka vs. jagody goji. Fakty i mity o superfood

jagody goji, fot. 36,6

Fot. 36,6

Świadomość na temat tego, co warto jeść ciągle rośnie. W sklepach wybór jest ogromny, ale czy warto ulegać modzie i kupować produkty zagraniczne, które uważane są za tzw. superfood? Czy siemię lniane jest lepsze od nasion chia? Czy orzechy arachidowe (które w rzeczywistości są fasolą) są zdrowe? W programie 36,6°C poznaliśmy całą prawdę. 

Co do tego, że warto jeść zdrowo nie ma wątpliwości. Wątpliwości mogą pojawić się przy kupowaniu produktów, które oferują nam sklepy, także te ze zdrową żywnością. Podobno jarmuż jest odkryciem ze względu na ilość cennych składników odżywczych, które zawiera. Podobno jagody goji zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Podobno orzechy pekan są niebywale zdrowe. Czy to wszystko chwyty reklamowe? Co znajdziemy w zagranicznej żywności i czy jest ona lepsza od naszej rodzimej? Czym jest superfoodSprawdźcie w programie 36,6°C:

Zobacz film: Superfoods. Co jeść, a czego powinno się unikać? Źródło: 36,6

Jagody goji to z całą pewnością wartościowe jedzenie, ale poddane procesowi suszenia traci wiele ze swoich cennych składników. Dla przykładu - witaminę C, z której wysokiej zawartości słynie. Czarna porzeczka w 100 g zawiera 300 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Niestety w sklepach dostępna jest tylko w okresie letnim. Jednak prof. Łabuzek od razu podpowiada, co z nią robić:

Mroźmy! Mrożone produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych w przeciwieństwie do tych suszonych. 

Jagody goji są zdrowe - ale tyczy się to także naszych polskich jagód, które również możemy zamrozić i korzystać z nich na długo po sezonie. Dodatkowo nie wiemy kiedy i w jakich warunkach transportowane do Polski były jagody goji. I tutaj mamy dla was ciekawostkę:

Orzechy arachidowe to w rzeczywistości fasola, zawiera więc dużo białka. Jednak nie warto jej jeść, ponieważ w trakcie transportu do Polski przewożona jest w wielkich workach, w których pleśnieje. W takim spleśniałym produkcie znajdziemy bardzo szkodliwe mykotoksyny.

A co z jarmużem? Owszem, zdrowy jest, ale nie jest wyjątkowy! Równie dobrze możemy jeść kapustę, nad którą jarmuż nie ma wyższości. Warto jednak wiedzieć, że wszystkie zielone rośliny są bardzo zdrowe. 

Orzechy to kolejna kategoria produktów z grupy superfood. Podobno orzechy pekan charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. W każdym rodzaju orzechów znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Orzechy pekan nie są pod tym względem wyjątkowe - również w orzechach włoskich czy laskowych znajdziemy bogactwo witamin oraz... całkiem dużo kalorii. 

W przypadku zdrowej i zbilansowanej diety ogromne znaczenie ma dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Niestety nie istnieje jedzenie, które zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak np. nowotwory. Są pewne grupy produktów, które nie wykazują działa pobudzającego procesy nowotworowe. Oczywiście warto odżywiać się zdrowo, ale i rozsądnie - często bardzo zdrowe produkty produkowane są w Polsce. Mowa tu o siemieniu lnianym, które w zasadzie z powodzeniem może zastąpić nasiona chia! 

Oglądasz program 36,6°C? Sprawdź, co zapamiętałeś z drugiego odcinka

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
0
Polecamy
Dodatki do żywności.
Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”? 
Dodatki do żywności. Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”?  Dzień Dobry TVN
Produkty zbożowe, czyli jakie?
Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Jedzenie prosto z natury.
Co warto kupować prosto od gospodarza?
Jedzenie prosto z natury. Co warto kupować prosto od gospodarza? TVN zdrowie
Piramida żywienia – zalecenia naukowców dotyczące zdrowej diety
Piramida żywienia – zalecenia naukowców dotyczące zdrowej diety TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie