Jagody goji lub też nasiona goji to pospolite nazwy owoców kolcowoju chińskiego (określa się go również jako kolcowój pospolity lub szkarłatny). Owoce te rosną na krzewach w podzwrotnikowym i umiarkowanym klimacie m.in. w Chinach, Tybecie i Mongolii. Świeże jagody goji nie powinny być dotykane gołymi rękami, ponieważ wówczas zachodzi w nich proces, który powoduje, że z pomarańczowego koloru zmieniają swoją barwę na fioletową lub nawet czarną. W sklepach jednak nasiona goji są sprzedawane w postaci owoców suszonych.
Jagody goji: właściwości zdrowotne
Nasiona goji korzystnie wpływają na zdrowie człowieka dzięki zawartości wielu składników odżywczych. Owoce te w swoim składzie zawierają:
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- cynk,
- selen,
- german,
- beta-karoten,
- aminokwasy,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B6,
- witaminę E.
Ponadto jagody goji są bogactwem witaminy C. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że jest to owocowa bomba tej witaminy. Nasiona goji zawierają jej bowiem aż 50 razy więcej niż pomarańcza. Dlatego są one polecane osobom z niską odpornością, które często zmagają się z różnego rodzaju infekcjami.
Czy warto jeść tak zwane superfoods? Odpowiedź na filmie:
O pozytywnym działaniu jagód goji na zdrowie od ponad 2500 lat są przekonani mieszkańcy krajów azjatyckich, na czele z Chinami. Stosowanie diety bogatej w nasiona goji ma nie tylko pomóc w walce z różnymi schorzeniami, ale też zapobiec ich powstawaniu. W medycynie naturalnej w Azji te egzotyczne owoce były wykorzystywane w pomocy leczenia chorób:
- serca,
- wątroby,
- płuc,
- nadciśnieniowych,
- reumatycznych,
- cukrzycy,
- wzroku,
- kości.
Nasiona goji mają wiele dobroczynnych składników, ale za najbardziej istotny uznaje się kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wspomaga on odporność organizmu, ale również ma działanie przeciwnowotworowe. Dotyczy to w szczególności raka żołądka, raka okrężnicy i u mężczyzn raka gruczołu krokowego.
Jagody goji na odchudzanie: czy pomagają?
Jagody goji cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony osób prowadzących dietę odchudzającą. Należy jednak podkreślić, że owoce te nie mają takich właściwości, które doprowadzą do spalania tkanki tłuszczowej. Nasiona goji mogą stanowić dobre uzupełnienie zbilansowanej diety i wspomóc proces odchudzania, jednak samo ich spożywanie nie przyniesie efektu w postaci redukcji wagi ciała.
Dzięki regularnemu spożywaniu nasion goji można poprawić metabolizm, co jest bardzo istotne w przypadku odchudzania. Trzeba pamiętać o tym, by dziennie jeść ich od 5 do 12 gramów (czyli 1 lub 1,5 łyżki stołowej). Wówczas można osiągnąć najlepsze efekty.
Jagody goji: jak jeść?
Nasiona goji można jeść zarówno w świeżej postaci, jak i tej bardziej popularnej – jako owoce suszone. Oba rodzaje dostarczają podobnych wartości odżywczych, więc przy wyborze powinno się kierować własnymi preferencjami co do smaku. Jagody goji stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju musli, sałatek, potraw z ryżu czy zup. Ponadto owoce można zalewać gorącą wodą w celu uzyskania aromatycznego naparu. Korzystne działanie zdrowotne można zauważyć po około miesiącu regularnego spożywania nasion w określonych proporcjach.
Szczególną uwagę na jedzenie jagód goji powinny zwrócić osoby przyjmujące niektóre leki, gdyż składniki owoców mogą wejść w interakcję ze składnikami leków i wywołać niepożądane działanie. Unikać spożywania nasion goji powinny osoby przyjmujące leki na zakrzepicę oraz inne choroby układu krążenia. Dla własnego bezpieczeństwa zawsze najlepiej przeprowadzić konsultację z lekarzem, który wyda opinię na temat ewentualnej możliwości włączenia jagód goji do diety.
Jagody goji: gdzie kupić?
Znalezienie dobrego punktu sprzedającego owoce niekiedy jest trudnym zadaniem. Jagody goji również są owocami, a więc kupno dobrej odmiany może nie być łatwe. Nawet w przypadku suszonej odmiany, która powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Wilgotne lub mocno nasłonecznione miejsca działają niekorzystnie i mają wpływ na stan produktu.
Poszukując jagód goji najlepiej zacząć od sprawdzonych już sklepów z owocami i świeżą żywnością. Popularność tych azjatyckich owoców stale rośnie i dlatego można je znaleźć w coraz większej liczbie sklepów w Polsce. Jeżeli natomiast sprawdzony sklep nie ma ich w swoim asortymencie, to dobrym rozwiązaniem jest wybranie specjalistycznego sklepu ze zdrową żywnością. Może to być punkt stacjonarny albo sklep internetowy, który posiada dobre opinie.
Suszone jagody goji są sprzedawane w małych opakowaniach po około 100 gramów, ale też w dużych, nawet kilogramowych. Cena zależy oczywiście od wagi. 1 kilogram owoców można kupić już za około 35-40 złotych.
Zobaczcie, dlaczego warto jeść owoce i co w sobie zawierają:
Jak autor zaznaczył w tekście, jagody goi są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik itd. Nie oznacza to oczywiście, że jest to cudowny lek na wszystkie choroby, ale włączenie ich do diety stanowi krok do zdrowego żywienia. Jak powszechnie wiadomo, zdrowa dieta, bogata w produkty zawierające błonnik czy antyoksydanty, stanowi doskonałą prewencję wielu chorób, a także ma znaczenie w wielu terapiach. I to właśnie to miał na myśli autor tego tekstu formułując przytoczone przez Pana/Panią zdanie.