Syrop ryżowy ze względu na słodki smak doskonale nadaje się do ciepłych napojów, ciast, deserów, owsianki. Składa się z łatwo wchłanianych węglowodanów, a dzięki zawartości maltozy jest dłużej trawiony. Wykazuje działanie prewencyjne wobec cukrzycy i grzybicy. Wpływa też korzystnie na układ trawienny. Dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas. Uzyskuje się go w wyniku gotowania sfermentowanego brązowego ryżu.
Co to jest syrop ryżowy?
Syrop ryżowy obok ksylitolu i stewii jest jednym z najpopularniejszych zamienników tradycyjnego białego cukru. Syrop ryżowy składa się w 80% z ryżu i wody. Niekiedy bywa dosładzany słodem jęczmiennym. Zdecydowana większość producentów wykorzystuje w jego produkcji ryż pochodzący z upraw rolnictwa ekologicznego. Wówczas na opakowaniu znajduje się symbol BIO. Taki produkt wolny jest od dodatków chemicznych i cechuje się najwyższą jakością.
Zobaczcie, czym można zastąpić cukier:
Syrop słodowy wytwarzany jest z pełnego ziarna z brązowego ryżu, które jest fermentowane, a następnie podgrzewane i filtrowane, co w konsekwencji prowadzi do powstania płynu o konsystencji syropu. Proces tworzenia syropu ryżowego jest długotrwały i oparty na działaniu naturalnych enzymów. Po otwarciu opakowania z syropem ryżowym należy je przechowywać w temperaturze do 20°C, w suchym miejscu i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Syrop ryżowy przypomina dość mocno miód. Ma złotawy kolor i ciągnącą się konsystencję. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym, słodkim smakiem.
Zastosowanie syropu ryżowego w kuchni
Syrop z brązowego ryżu stosuje się jako substancja słodząca na wiele sposobów, w tym zwłaszcza do słodzenia gorących napojów (herbaty, kawy) czy dodatek do wyrobów cukierniczych, deserów, lodów czy owsianki oraz do dań mięsnych, zup i sosów. Jego możliwości stosowania są wręcz nieograniczone. Niestety ten naturalny słodzik może zawierać gluten, w związku z czym nie poleca się go osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej. Syropu ryżowego należy unikać przy alergii na ryż.
Właściwości zdrowotne i działanie syropu ryżowego
Syrop ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne. Jego ogromną zaletą jest powolny rozkład w organizmie, dzięki czemu nie ma ryzyka wystąpienia nagłego skoku, a następnie spadku poziomu cukru we krwi. Syrop ryżowy jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm. Zawiera maltozę, znaną też jako cukier słodowy (wzór sumaryczny C12H22O11), i maltotriozę (wzór sumaryczny C18H32O16), które przechodzą w wykorzystywaną przez organizm glukozę (wzór sumaryczny C6H12O6). Syrop ryżowy pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu jego regularne spożywanie w dużym stopniu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Wskazany jest osobom realizującym dietę niskokaloryczną, ponieważ sprzyja procesowi odchudzania. Zapobiega odkładaniu tłuszczu w organizmie, uwalnia od zastojów pokarmowych, wzmacnia żołądek. Syrop ryżowy znajduje też zastosowanie w zdrowej, zrównoważonej diecie. Polecany jest osobom zmagającym się lub narażonych na infekcję grzybiczą, a zwłaszcza wywołaną przez grzyby z rodzaju Candida.
Syrop ryżowy jest doskonałym źródłem składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, potasu, cynku, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B, bez których niemożliwe byłoby prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Witaminy te wspomagają proces krwiotwórczy, regulują liczne przemiany i wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Dodatkowo zawartość tych składników ma dobroczynne działanie na wygląd zewnętrzny, gdyż zapewnia dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Syrop ryżowy jest produktem stosowanym w makrobiotyce, czyli stylu życia polegającym na przestrzeganiu diety opartej o produkty poddane możliwie mniejszej obróbce termicznej, chemicznej, a jak najbardziej naturalne, zwłaszcza zaś pełne ziarno, zboża, owoce, warzywa, wodorosty.
Gdzie można kupić i ile kosztuje syrop ryżowy?
Syrop ryżowy kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się na półkach dużych sklepów spożywczych. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Syrop ryżowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach lub słoikach, o pojemności 350 ml lub 700 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 13 zł i 18 zł. Sporą popularnością cieszy się zwłaszcza tradycyjny koreański syrop ryżowy Ssalyeot, który nazywany jest także oligosachatyda.
Syrop ryżowy – wartości odżywcze
Syrop ryżowy przewyższa tradycyjny cukier wartościami odżywczymi, które w 100 g syropu ryżowego przedstawiają się następująco:
- wartość energetyczna około 316 kcal (1323 kJ),
- białko 1,1 g,
- tłuszcze 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,1 g,
- węglowodany 96 g, w tym cukry stanowią 74 g,
- sól 0,001 g.