Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop ryżowy – właściwości i zastosowanie. Ile kosztuje i gdzie można kupić syrop ryżowy?
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop ryżowy – właściwości i zastosowanie. Ile kosztuje i gdzie można kupić syrop ryżowy?

Słoiki są napełniane syropem ryżowym.

Fot. Janie Airey / Getty Images

Syrop ryżowy to bardzo dobrze przyswajalny zamiennik białego cukru, który uważa się za znacznie zdrowszy. Dostarczana przez niego energia uwalnia się dość długo, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu, a następnie spadku stężenia cukru we krwi. Syrop ryżowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Syrop ryżowy ze względu na słodki smak doskonale nadaje się do ciepłych napojów, ciast, deserów, owsianki. Składa się z łatwo wchłanianych węglowodanów, a dzięki zawartości maltozy jest dłużej trawiony. Wykazuje działanie prewencyjne wobec cukrzycy i grzybicy. Wpływa też korzystnie na układ trawienny. Dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas. Uzyskuje się go w wyniku gotowania sfermentowanego brązowego ryżu.

Co to jest syrop ryżowy?

Syrop ryżowy obok ksylitolu i stewii jest jednym z najpopularniejszych zamienników tradycyjnego białego cukru. Syrop ryżowy składa się w 80% z ryżu i wody. Niekiedy bywa dosładzany słodem jęczmiennym. Zdecydowana większość producentów wykorzystuje w jego produkcji ryż pochodzący z upraw rolnictwa ekologicznego. Wówczas na opakowaniu znajduje się symbol BIO. Taki produkt wolny jest od dodatków chemicznych i cechuje się najwyższą jakością. 

Zobaczcie, czym można zastąpić cukier:

Zobacz film: Czym zastąpić cukier? Źródło: 36,6

Syrop słodowy wytwarzany jest z pełnego ziarna z brązowego ryżu, które jest fermentowane, a następnie podgrzewane i filtrowane, co w konsekwencji prowadzi do powstania płynu o konsystencji syropu. Proces tworzenia syropu ryżowego jest długotrwały i oparty na działaniu naturalnych enzymów. Po otwarciu opakowania z syropem ryżowym należy je przechowywać w temperaturze do 20°C, w suchym miejscu i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Syrop ryżowy przypomina dość mocno miód. Ma złotawy kolor i ciągnącą się konsystencję. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym, słodkim smakiem.

Zastosowanie syropu ryżowego w kuchni

Syrop z brązowego ryżu stosuje się jako substancja słodząca na wiele sposobów, w tym zwłaszcza do słodzenia gorących napojów (herbaty, kawy) czy dodatek do wyrobów cukierniczych, deserów, lodów czy owsianki oraz do dań mięsnych, zup i sosów. Jego możliwości stosowania są wręcz nieograniczone. Niestety ten naturalny słodzik może zawierać gluten, w związku z czym nie poleca się go osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej. Syropu ryżowego należy unikać przy alergii na ryż.

Właściwości zdrowotne i działanie syropu ryżowego

Syrop ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne. Jego ogromną zaletą jest powolny rozkład w organizmie, dzięki czemu nie ma ryzyka wystąpienia nagłego skoku, a następnie spadku poziomu cukru we krwi. Syrop ryżowy jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm. Zawiera maltozę, znaną też jako cukier słodowy (wzór sumaryczny C12H22O11), i maltotriozę (wzór sumaryczny C18H32O16), które przechodzą w wykorzystywaną przez organizm glukozę (wzór sumaryczny C6H12O6). Syrop ryżowy pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu jego regularne spożywanie w dużym stopniu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Wskazany jest osobom realizującym dietę niskokaloryczną, ponieważ sprzyja procesowi odchudzania. Zapobiega odkładaniu tłuszczu w organizmie, uwalnia od zastojów pokarmowych, wzmacnia żołądek. Syrop ryżowy znajduje też zastosowanie w zdrowej, zrównoważonej diecie. Polecany jest osobom zmagającym się lub narażonych na infekcję grzybiczą, a zwłaszcza wywołaną przez grzyby z rodzaju Candida.

Syrop ryżowy jest doskonałym źródłem składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, potasu, cynku, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B, bez których niemożliwe byłoby prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Witaminy te wspomagają proces krwiotwórczy, regulują liczne przemiany i wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Dodatkowo zawartość tych składników ma dobroczynne działanie na wygląd zewnętrzny, gdyż zapewnia dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Syrop ryżowy jest produktem stosowanym w makrobiotyce, czyli stylu życia polegającym na przestrzeganiu diety opartej o produkty poddane możliwie mniejszej obróbce termicznej, chemicznej, a jak najbardziej naturalne, zwłaszcza zaś pełne ziarno, zboża, owoce, warzywa, wodorosty.

Gdzie można kupić i ile kosztuje syrop ryżowy?

Syrop ryżowy kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się na półkach dużych sklepów spożywczych. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Syrop ryżowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach lub słoikach, o pojemności 350 ml lub 700 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 13 zł i 18 zł. Sporą popularnością cieszy się zwłaszcza tradycyjny koreański syrop ryżowy Ssalyeot, który nazywany jest także oligosachatyda.

Syrop ryżowy – wartości odżywcze

Syrop ryżowy przewyższa tradycyjny cukier wartościami odżywczymi, które w 100 g syropu ryżowego przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna około 316 kcal (1323 kJ),
  • białko 1,1 g,
  • tłuszcze 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,1 g,
  • węglowodany 96 g, w tym cukry stanowią 74 g,
  • sól 0,001 g.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
32
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni