Zgodnie z wytycznymi Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Zakaźnych (Infectious Diseases Society of America – IDSA) sposób leczenia kandydozy, czyli choroby wywołanej zakażeniem drożdżakami chorobotwórczymi z rodzaju Candida, zależy od jej formy i lokalizacji, gatunku grzyba ją wywołującego oraz czynników predysponujących do jej wystąpienia. Niemniej jednak podstawę terapii stanowi tzw. Candida dieta czyli specjalny sposób odżywiania.
Na czym polega dieta przy Candida?
Dieta przy Candida to jeden z ważniejszych elementów strategii leczenia zakażeń organizmu spowodowanych przez drożdżaki chorobotwórcze z rodzaju Candida. Stanowi ona uzupełnienie dla pozostałych składowych leczenia (zazwyczaj farmakoterapii opartej na stosowaniu środków przeciwgrzybiczych). Tzw. Candida dieta to dieta przeciwgrzybicza, która obejmuje zalecenia dietetyczne uwzględniające głównie eliminację cukrów prostych, drożdży i antygenów grzybów. Należy pamiętać, że przez pierwsze 2 miesiące leczenia drożdżycy najlepiej nie spożywać wszelkich produktów fermentowanych. Kuracja jest długa, wymaga wiele cierpliwości i konsekwencji. Szczególnie podczas trwania początkowej fazy uznawana jest za restrykcyjną i nakładającą wiele ograniczeń.
Wiele jest doniesień z międzynarodowych badań, które podkreślają, że dieta przy Candida albicans wpływa na ograniczenie przyrostu grzybów, reguluje funkcjonowanie flory jelitowej, poprawia odporność organizmu, łagodzi nieprzyjemne objawy drożdżycy i zapobiega reakcjom alergicznym czy nietolerancjom pokarmowym. Pozytywne efekty leczenia dietą przy zakażeniach Candida można odczuć już po pierwszym miesiącu dietoterapii. Należy ją kontynuować przez pewien czas, nawet po ustąpieniu objawów, ponieważ grzybice mają tendencję do nawrotów.
Na czym polega grzybica? Co to za choroba i jakie są jej objawy? Zobacz na filmie:
Candida – dieta. Produkty zalecane podczas kuracji przeciwgrzybiczej
Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Doskonałym źródłem białka jest mleko i jego przetwory, jak jogurt naturalny, ser biały, śmietana, maślanka, mięso drobiowe (z kurczaka, kaczki, indyka), wołowina, jagnięcina, ryby i jaja (najlepiej od ptaków z wolnego wybiegu). Wśród warzyw zaleca się zwiększenie udziału w diecie pietruszki, ziemniaków, selera, kalarepy, rzodkiewki, szpinaku, ogórków, marchwi, szparagów, botwinki, brokułów, kapusty, brukselki, sałaty, czosnku, kalafiora, fasoli, cukinii, cebuli, bobu, soi, porów czy soczewicy. W jadłospisie chorych na kandydozę powinny się znaleźć produkty, takie jak: brązowy i dziki ryż, amarantus, jukka, sorgo, tapioka, płatki owsiane, kasza jęczmienna, gryczana i jaglana, makaron pełnoziarnisty i ciemne pieczywo na zakwasie.
Jeśli chodzi o owoce, najlepiej, aby spożywane były m.in. jabłka, żurawina, cytryna, morele, grejpfruty, brzoskwinie, jeżyny, awokado, maliny, jagody, kiwi i wiśnie. Do przygotowywania dań najlepiej wykorzystywać olej lniany, olej sezamowy lub oliwę z oliwek. W doprawianiu doskonale sprawdzą się suszone lub świeże zioła. Warto sięgać, w ramach przekąski, po masło orzechowe, pestki słonecznika, dyni czy sezamu, siemię lniane, migdały oraz rozmaite orzechy (laskowe, brazylijskie, piniowe, pecan, włoskie, makadamia). Z kolei jako słodziki zastosowanie mają korzeń cykorii, stewia, luo han i w niewielkich ilościach ksylitol.
Ponadto należy stosować się do podstawowych zaleceń dietetycznych. Trzeba pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków. Zaleca się, aby ich liczba wynosiła co najmniej 4 dziennie. Posilać się trzeba na siedząco, w spokojnej atmosferze. Należy zwrócić także uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu, któremu dostarczyć trzeba w ciągu doby około 2 l płynów. Najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe, wodę z cytryną czy soki warzywne.
Produkty zabronione przy diecie przeciwgrzybiczej
Wśród produktów spożywczych, których jedzenie jest niewskazane dla osób zmagających się z kandydozą, wymienia się w szczególności:
-
cukry proste i produkty je zawierające, m.in. ciasta, cukierki, syrop klonowy, czekolada, miód, budyń, lody, dżem;
- produkty z mąki pszennej, m.in. ciasta, makaron, pierogi, pieczywo, naleśniki;
- biały ryż;
- owoce zawierające dużą ilość cukru, m.in. winogrona, śliwki, banany, mango, granaty, mandarynki, gruszki czy suszone owoce;
- majonez, ketchup, sos sojowy;
- wieprzowina, wędliny i pakowane mięso, parówki;
- warzywa: bakłażan, papryka, pomidory, kukurydza, groszek;
- sery pleśniowe, a zwłaszcza ser brie, lazur, camembert;
- kawa, kolorowe napoje, coca-cola, soki owocowe, napoje energetyzujące;
- zupy w proszkach, paszteciki, konserwy, tuńczyk w puszce;
- drożdże i powstałe na ich bazie produkty, jak piwo, wino, pieczywo, pizza i inne ciasta drożdżowe.
Produkty te stanowią doskonałą pożywkę dla rozwoju grzybów. Ponadto trzeba się wystrzegać dań wysoko przetworzonych typu fast-food, mocno doprawionych, pikantnych, bardzo gorących, smażonych czy tłustych.
Przykładowy jadłospis w diecie przeciwgrzybiczej
Poniżej przedstawiony został przykładowy dzienny jadłospis w diecie Candida:
- śniadanie – chleb żytni posmarowany niskotłuszczową margaryną, sałatka z warzywami i łososiem;
- drugie śniadanie – serek wiejski;
- obiad – zupa brokułowa, łosoś pieczony w folii, dziki ryż, sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny;
- podwieczorek – gotowany kalafior;
- kolacja – mix sałat z rzodkiewkami, jajkiem i szparagami.
Zobaczcie, jak wygląda zabieg na grzybicę paznokci:
Bibliografia:
1. Larmas M., Makinen K.K., Scheinin A., Turku sugar studies: an intermediate report on the effect of sucrose, fructose and xylitol diets on the numbers of salivary Lactobacilli, Candida and Streptococci, “Acta Odontologica Scandinavica”, 1974, 32, s. 423–433.
2. Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego — fakty i mity, „Gastroenterologia Kliniczna”, 2010, 2(3), s. 87–97.
3. Kurczabińska-Luboń D., Kandydoza problem cywilizacyjny, „Food Forum”, 2016, 4(14), s. 16–20.
4. Chaitow L., Candida Albicans: Natural Remedies for Yeast Infection, Nowy York, Simon and Schuster, 2016.
5. Grzechowiak A., Dieta w walce z kandydozą, „Naturoterapia w praktyce”, 2017, 1(1), s. 69–71.
6. Heller R., Nakayama A., Living Candida-Free: 100 Recipes and a 3-Stage Program to Restore Your Health and Vitality, Cambridge, Massachusetts, Da Capo Press, 2015.