Fasola adzuki zawiera bardzo dużo błonnika i jest sycącym, choć niskokalorycznym pokarmem. Polecana jest jednak nie tylko osobom, które się odchudzają, ale wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie.
Co to jest fasola adzuki?
Fasola adzuki znana jest również pod nazwami azuki, aduki lub czerwona soja. Jest to roślina z gatunku bobowatych, która została udomowiona we wschodniej Azji. Jest dość drobna (ma około pół centymetra długości) i najczęściej koloru czerwonego, choć zdarzają się także odmiany białe, czarne i zielone.
Przypuszcza się, że fasola adzuki była uprawiana już 3 tysiące lat przed naszą erą. Jest dobrym, lekkostrawnym źródłem białka, dlatego od wieków była doceniana jako sycące pożywienie. Stała się podstawą tradycyjnych wschodnich dań. Dzisiaj jest już znana i wykorzystywana w kuchni całego świata ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne.
Fasola adzuki – wartości odżywcze
100 g fasoli adzuki dostarcza 128 kalorii, 24,8 g węglowodanów, 7,3 g błonnika i 7,5 g białek. Dodatkowo zawiera wiele witamin i mikroelementów, takich jak:
- witamina B1 – 0,12 mg (10% dziennego zapotrzebowania),
- witamina B2 – 0,06 g (5% dziennego zapotrzebowania),
- witamina B3 – 0,72 mg (5% dziennego zapotrzebowania),
- witamina B5 – 0,43 mg (9% dziennego zapotrzebowania),
- witamina B6 – 0,1 mg (8 % dziennego zapotrzebowania),
-
kwas foliowy – 121 μg (30 % dziennego zapotrzebowania),
- wapń – 28 mg (3 % dziennego zapotrzebowania),
- miedź – 0,3 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
- żelazo – 3 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
-
magnez – 52 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
- mangan – 0,57 mg (27 % dziennego zapotrzebowania),
- fosfor – 168 mh (24 % dziennego zapotrzebowania),
- potas – 532 mg (11 %),
-
selen – 1.2 μg (2%),
- cynk – 1,8 mg (19%).
Fasola adzuki – właściwości zdrowotne
Fasola adzuki jest wyjątkowo zdrowa, dostarcza łatwo przyswajalne białka, złożone węglowodany i błonnik, dzięki czemu stanowi sycący i pełnowartościowy, ale nie tuczący posiłek. Ponadto wykazuje ona pewne właściwości lecznicze:
- poprawia funkcjonowanie dróg moczowych,
- detoksykuje organizm,
- wspomaga leczenie anemii,
-
obniża poziom cholesterolu,
- obniża ciśnienie,
- zmniejsza ryzyko tworzenia blaszki miażdżycowej,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
- wspiera proces odchudzania poprzez spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszenie metabolizmu;
- łagodzi objawy menopauzy;
- zapobiega osteoporozie.
Kiełki fasoli adzuki
Szczególnie silne właściwości lecznicze i dużą ilość składników odżywczych zawierają kiełki fasoli adzuki. Polecane są kobietom w ciąży ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego i brak właściwości wzdymających charakterystycznych dla nasion fasoli.
Kiełki fasoli adzuki są w Polsce dość trudno dostępne, można je jednak wyhodować samemu. Kiełkowanie trwa około 5–6 dni, a nasiona trzeba przepłukiwać 2–3 razy dziennie.
Fasola adzuki – gotowanie
Przed gotowaniem fasolę adzuki należy moczyć przez minimum 12 godzin. Następnie gotuje się ją na średnim ogniu do miękkości. Jest to jedna z najbardziej strawnych roślin strączkowych i rzadko wywołuje wzdęcia, jednak jej namoczenie sprzyja przyswajaniu składników odżywczych w niej zawartych.
Fasola adzuki – najlepsze przepisy
Fasola adzuki jest doskonałym składnikiem wegetariańskich past i pasztetów. Po ugotowaniu do miękkości wystarczy ją zmiksować z odpowiednimi składnikami, na przykład:
- burakiem i koperkiem,
- chrzanem,
- suszonymi pomidorami i oliwkami,
- włoszczyzną.
Ta roślina strączkowa może też stanowić podstawę ciepłych dań obiadowych. Można wówczas przygotować:
- kotleciki z fasoli adzuki,
- fasolę adzuki w sosie pomidorowym,
- warzywne leczo z fasolą adzuki,
- curry z fasolą adzuki.
Fasola adzuki stanowi też doskonały składnik sałatek, zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno. Można też dodawać ją do zup.
Fasola adzuki w kuchni Dalekiego Wschodu
Fasola adzuki na wschodzie znana jest od wieków. Spożywano ją tam przyrządzaną na różne sposoby. Co ciekawe w krajach azjatyckich często przygotowuje się z niej słodkie desery – na przykład polewając ugotowane nasiona syropem.
Bibliografia:
Kwiatkowska, E., Fitoestrogeny w zapobieganiu osteoporozie, “PRZEGLĄD MENOPAUZALNY”, 5, 2007, s. 306–309.