Wiele osób widząc kiełki fasoli mung po raz pierwszy, zastanawia się jak je przyrządzić. Tak jak większość kiełków można jeść je na surowo, dodając do sałatek czy na kanapki. Równie dobrze jednak sprawdzają się w postaci duszonej, dodawane do potraw z kuchni azjatyckiej.
Co to są kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung to młode pędy wypuszczone z nasion fasoli mung, czyli złotej fasoli. Charakteryzuje je bardzo wysoka gęstość odżywcza. Choć jest to pokarm dietetyczny, który nie zawiera wiele węglowodanów, to posiada bogactwo witamin i mikroelementów. Ponadto mimo stosunkowo niskiej procentowej zawartości białka dostarcza wiele łatwo przyswajalnych aminokwasów.
Kiełki fasoli mung dostępne są w postaci surowej w większości dużych sklepów, można je jednak wyhodować także samemu. Ponadto łatwo jest je kupić zakonserwowane w słoikach, co jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią je spożywać na ciepło.
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze
Szklanka kiełków fasoli mung (około 100–105 g) dostarcza 31 kalorii i zawiera 6 g węglowodanów, 2 g błonnika i 3 g białek. Posiada też sporo witamin, w tym:
- witaminę A i E w małej ilości dziennego zapotrzebowania (odpowiednio 21,8 IU i 01, g),
- witaminę C – 23% dziennego zapotrzebowania (13,7 g),
- witaminę K – 43 % dziennego zapotrzebowania (34,3g),
- witaminy B1, B2, B3 i B6 – około 5–8 % dziennego zapotrzebowania,
- kwas foliowy – 16% dziennego zapotrzebowania (63,4 mg).
Kiełki fasoli mung są też skarbnicą niezbędnych do życia pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i fosfor.
Kiełki fasoli mung i ich właściwości zdrowotne
Kiełki fasoli mung posiadają wiele pożądanych właściwości zdrowotnych, a ich regularne jedzenie pomaga uniknąć niektórych chorób.
Przede wszystkim obniżają one poziom cholesterolu i pomagają uchronić się przed chorobami serca. Nie tylko pochłaniają one nadmiar LDL, ale również leczą uszkodzone naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów. Ponadto dzięki dużej zawartości peptydów mogą obniżyć ciśnienie krwi, co zostało potwierdzone w badaniach.
Kiełki fasoli mung są też bardzo przydatne dla kobiet, u których zmniejszają symptomy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy oraz łagodzą ból menstruacyjny. Mogą też wspierać proces przywracania równowagi hormonalnej.
Te niepozorne rośliny wpływają też na odporność organizmu. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu pomagają w walce z większością patogenów i wzmacniają ogólną odpowiedź immunologiczną.
Jak wszystkie kiełki są bogatym źródłem antyoksydantów, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Usuwają wolne rodniki z organizmu i hamują stres oksydacyjny, który jest przyczyną powstawania wielu rodzajów nowotworów. Badania wykazały także, że chronią one DNA ludzkich komórek przed uszkodzeniem i niepożądanymi mutacjami.
Jak przyrządzić kiełki fasoli mung i do czego pasują?
Kiełki fasoli mung można jeść na surowo lub po obróbce cieplnej. W tej pierwszej formie wybornie smakują jako dodatek do sałatek i sajgonek (spring rolls). Podduszone sprawdzą się w curry, daniach typu stir-fry czy jako dodatek do mięsa przygotowywanego na modłę azjatycką. Najlepsze dania z ich użyciem to:
- mięso z kiełkami fasoli mung i warzywami – do podsmażonego na patelni kurczaka dodaje się fasolę mung, paprykę żółtą i czerwoną, cebulę, imbir, pędy bambusa, sos ostrygowy i sojowy;
- pad thai – można go wykonać z krewetkami lub wołowiną, kiełkami fasoli mung, jajkami i cebulką dymką; podsmażone składniki zalewa się sosem z limonki, sosem rybnym i tamaryndowym; podaje się go z makaronem ryżowym;
- curry – z mięsem lub cieciorką i papryką, w sosie curry; danie podawane z ryżem;
- wietnamska zupa pho – bulion z wołowiną podawany z makaronem ryżowym, przyprawiony chilli, imbirem, sosem rybnym i przyprawami korzennymi; po ugotowaniu przybiera się go kiełkami fasoli mung i posiekaną dymką;
- sałatka z kiełkami fasoli mung, pieczoną dynią i ogórkiem.
Jak wyhodować kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung można wyhodować w domu. W tym celu należy zakupić nasiona do kiełkowania, gdyż fasola przeznaczona do spożycia może nie wzejść. Przed rozpoczęciem hodowli nasiona należy moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 8–12 godzin. Następnie powinno się je wypłukać i umieścić w naczyniu przeznaczonym do kiełkowania. Może to być profesjonalna kiełkownica lub duży słoik zabezpieczony gazą. Kiełki fasoli mung wyrastają w ciągu 2–4 dni. W tym czasie należy je płukać 2–3 razy dziennie, co zapobiegnie rozwojowi grzybów i pleśni na młodych roślinach. Symptomami świadczącymi o tym, że do tego doszło, są biały nalot lub czarne kropki. Po zebraniu można je przechowywać w lodówce około tygodnia.