Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie. Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego 
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie. Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego 

Cukier biały i trzcinowy, Syrop glukozowy.

Fot. Christian-Fischer / Getty Images

Syrop glukozowy wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, gdyż cechuje się plastycznością, pozytywnie wpływa na strukturę produktów oraz utrwala ich walory smakowe. Proces otrzymywania syropu glukozowego polega na enzymatycznej hydrolizie skrobi ziemniaczanej lub pszennej. 

Syrop glukozowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. W ograniczonych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak jest wysokokaloryczny, a tym samym sprzyja tyciu. Syrop glukozowy można kupić w stacjonarnym lub internetowym sklepie cukierniczym i wykorzystywać w domowej kuchni, np. do wypieku ciast.

Syrop glukozowy - co to jest? Właściwości

Syrop glukozowy jest roztworem złożonym w około 80% z glukozy. Pozostałą część stanowią cukry złożone, głównie maltoza. Syrop glukozowy jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Stosuje się go jako dodatek do:

  • słodyczy, np. cukierków nadziewanych, wyrobów piankowych, żelek, galaretek, chałwy, deserów mrożonych, lodów,
  • pieczywa, zwłaszcza cukierniczego i o przedłużonej trwałości,
  • wypieków,
  • napojów bezalkoholowych i piwa,
  • przetworów owocowych, np. dżemów, marmolad, kompotów, konfitur,
  • różnych produktów o wysokim stopniu przetworzenia.

Syrop glukozowy jest szczególnie doceniany w przemyśle cukierniczym, gdyż doskonale sprawdza się do wyrobu mas plastycznych, polew i ozdób. Syrop glukozowy cechuje się zdolnością hamowania krystalizacji cukru, dobrą stabilnością temperaturową, różnym stopniem lepkości i słodkości oraz delikatnym smakiem. Ponadto, odznacza się plastycznością i ciągliwością oraz dobrą rozpuszczalnością. Syropy glukozowe dodawane do żywności mają korzystny wpływ na strukturę i konsystencję produktu, pomagają zachować optymalną wilgotność (np. pieczywa, ciasta), zwiększają plastyczność masy cukierniczej, a także utrwalają barwę, aromat i walory smakowe produktu i chronią przed jego nadmiernym wysychaniem.

Polecamy: Dlaczego słodycze szkodzą?

Jaki słodycze nam szkodą? Jak wpływają na mózg? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Wpływ cukru na mózg. Cukier jak narkotyk: ludzie uzależnieni od cukru. Źródło: Co nas truje

Syrop glukozowy a syrop glukozowo-fruktozowy - różnice

Syrop glukozowy nierzadko mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym. Te dwa produkty jednak zasadniczo różnią się od siebie. Syrop glukozowy składa się głównie z glukozy należącej do najprostszych cukrów. Jest dobrze przyswajalna przez organizm i stanowi dobry nośnik energii. Glukoza jest ważnym “paliwem” dla pracy mięśni oraz jedynym źródłem energii dla układu nerwowego, a więc dla funkcjonowania mózgu. Z tego powodu odgrywa ważną rolę przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Ponadto, glukoza w organizmie człowieka podlega skomplikowanym procesom kontrolnym uczestniczącym w metabolizmie. 

Polecamy: Fruktoza w owocach – czy jest wskazana dla cukrzyków? Jakie posiada właściwości?

Syrop glukozowo-fruktozowy co najmniej w połowie składa się z fruktozy, która naturalnie występuje w owocach. Cukier ten jest znacznie wolniej wchłaniany w jelitach, dlatego duże ilości fruktozy w diecie mogą powodować dolegliwości takie jak: niestrawność, biegunka, bóle brzucha, wzdęcia. Fruktoza w ustroju człowieka jest przekształcana przez wątrobę do glukozy, jednak znaczna jej część zostaje zmagazynowana w organizmie i zamieniona w tłuszcz. Nadmiar fruktozy w diecie powoduje szybki przyrost masy ciała, a ponadto sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Takie działanie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Syrop glukozowy - szkodliwość

Syrop glukozowy spożywany w ograniczonych ilościach nie wykazuje szkodliwego wpływu na organizm. Należy jednak do produktów wysokokalorycznych, które sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej i tyciu. Glukoza tworząca syrop w największym stopniu jest cukrem prostym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby cukry proste w codziennej diecie stanowiły nie więcej niż 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Głównymi źródłami syropu glukozowego są produkty wysokoprzetworzone, przede wszystkim słodycze. Ich nadmiar w diecie powoduje przyrost masy ciała, a z czasem prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. Duża ilość syropu glukozowego, podobnie jak innych substancji słodzących, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy.

Syrop glukozowy - jak zrobić?

Syrop glukozowy otrzymuje się na drodze enzymatycznej hydrolizy skrobi, której źródłem mogą być ziemniaki lub pszenica. Ziemniaczany syrop glukozowy nie zawiera glutenu, który nierzadko stanowi przyczynę alergii i nietolerancji pokarmowej. Jest całkowicie naturalny, w jego produkcji nie mają zastosowania surowce genetycznie modyfikowane (GMO). Wykorzystywany jest m.in. do wytwarzania produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, np. dla osób z celiakią lub alergią na gluten. Syrop glukozowy jest dostępny w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Opakowanie zawierające 500 g produktu kosztuje około 20 zł. Wyrób ten można stosować w domowej kuchni, np. jako dodatek do wypieków lub przygotowania ozdób cukierniczych. Syrop glukozowy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zwykle nie dłużej niż 12 miesięcy od daty produkcji. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?