Jak to możliwe, że po zjedzeniu słodyczy mamy od razu lepszy humor? Cukier zawiera głównie proste węglowodany, które bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi. Oznacza to w praktyce, że chwilę po zjedzeniu czekolady podnosi się poziom glukozy we krwi. Wtedy w naszym mózgu zachodzą procesy podobne do tych po zażyciu substancji odurzających. Uwalniane są hormony szczęścia, czyli dopamina i serotonina. Niestety równie szybko jak podnieśliśmy sobie poziom glukozy we krwi zaraz od spadnie. Odpowiedzialna jest za to praca trzustki, która wydziela insulinę w celu obniżenia wysokiego stężenia glukozy. Przy niskim poziomie cukru będziemy niezadowoleni - od razu pojawi się zwiększony apetyt, zwłaszcza na coś słodkiego. Brzmi jak uzależnienie, prawda?
Kiedy z piekarni czujemy zapach ciasta, a witryny sklepowe i reklamy kuszą nas słodkościami, ciężko jest się oprzeć. Musimy jednak wiedzieć, że cukru dostarczamy swojemu organizmowi także poprzez spożywanie chleba, napojów gazowanych, gotowych posiłków, ketchupu, sosów, soków owocowych i syropów. W związku z tym łatwo jest przesadzić - przeciętny Polak spożywa około 39 kilogramów cukru rocznie. A nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy. Stanowisko w sprawie nadmiaru cukru zajęła Światowa Organizacja Zdrowia, która rekomenduje, by ograniczyć się do około 12 łyżeczek cukru dziennie.
Cukier w owocach
Zawarty w owocach cukier jest o wiele lepiej przyswajalny. Ma na to wpływ błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie cukru i sprawia, że nie odczuwamy od razu skutków zjedzenia słodkości, czyli nie jesteśmy "na haju".
Jak słodycze wpływają na nasz organizm?
Nadmiar cukru negatywnie wpływa na pracę mózgu, serca i nerek. Dzieje się tak dlatego, że glikogen magazynowany jest najpierw w wątrobie, a kiedy ta jest przepełniona wydala go do krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te początkowo zajmują piersi, biodra, pośladki, a potem wędrują do serca i nerek, upośledzając ich pracę.
Dodatkowo nasz organizm potrzebuje "energii"do ochrony krwi przed zakwaszeniem wynikającym z nadmiernej ilości cukru, więc zaczyna pobierać składniki mineralne niezbędne do tego procesu. Korzysta między innymi z wapnia, stąd popularne stwierdzenie, że słodycze wpływają na rozwój próchnicy. Cukier osłabia układ kostny, układ immunologiczny, a także nerwowy.
Słodycze są także głównym winowajcą otyłości i nadwagi. Problemy ze zbyt wysoką wagą przekładają się negatywnie na stan zdrowia.
Rodzaje cukru:
- glukoza - znajduje się w owocach i warzywach;
- fruktoza - znajduje się w owocach;
- dekstroza - jest wydobywana syntetycznie ze skrobi;
- maltoza jest cukrem pochodzącym ze słodu;
- laktoza jest cukrem mlecznym;
- sacharoza jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Składa się z glukozy i fruktozy.