Od lat lekarze przekonują, że nadmiar cukru szkodzi. Już w 1957 roku dr William Coda Martin napisał pracę naukową o szkodliwości tej substancji. Sklasyfikował cukier jako truciznę, produkt pozbawiony witamin i minerałów, które występują w buraku cukrowym i trzcinie cukrowej, z których wytwarza się sacharozę. Sacharoza (cukier spożywczy) ma przez to złą przyswajalność i jest szkodliwy dla organizmu.
Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie metabolitów toksycznych, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych.
Inne badania wykazały, że odżywanie się samym cukrem może prowadzić do śmierci! Cukier powoduje hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje próchnicę i ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, bóle głowy i zaniki pamięci. Obecnie o chorobie Alzheimera mówi się coraz częściej w kontekście cukrzycy III typu.
Dlaczego słodycze szkodzą?
Aby strawić cukier organizm pobiera witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów, a potem - z organizmu. Przykładowo przy nadmiernym spożyciu cukru może pobrać tyle wapnia z kości, że pojawi się próchnica zębów!
Początkowo cukier jest magazynowany w wątrobie, która po przepełnieniu, wydala nadmiar glikogenu w formie kwasów tłuszczowych do krwi. Te zajmują miejsca w najmniej aktywnych partiach ciała i prowadzą do otyłości. Atakują także serce i nerki, gdzie zalegający tłuszcz upośledza funkcje tych organów i może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Nadmiar cukru uszkadza układ nerwowy, sprawną pracę móżdżku, spowalnia proces tworzenia się tkanek i wpływa na szybsze starzenie się mózgu.
Czy można spożywać cukier?
Przeciętny Polak zjada nawet 39 kilogramów cukru w ciągu roku! Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby nie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co przekłada się na 50 g czyli 12 łyżeczek cukru. Ograniczając cukier do 5% dziennego zapotrzebowania możemy nie odczuć negatywnych skutków jedzenia cukru.
Gdzie jest cukier?
Cukier znajdziemy praktycznie wszędzie - w sokach owocowych, ketchupie, sosach, gotowych obiadach, napojach gazowanych, chlebie. Należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów i zostawić na sklepowej półce wszystko co ma w składzie: syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę lub więcej niż 4g cukru.
Polecamy: Negatywne skutki jedzenia słodyczy