Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowy zamiennik cukru? 
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowy zamiennik cukru? 

ciemny syrop glukozowo fruktozowy w szkalnym pojemniczku leży na drewnianym stole.

Fot. bhofack2 / Getty Images

Syrop glukozowo-fruktozowy to powszechnie dodawana do produktów spożywczych substancja słodząca, która prócz smaku wpływa również na ich konsystencję i barwę. Otrzymywana jest ze skrobi kukurydzianej poddawanej obróbce technologicznej i chemicznej. Spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego uważane jest za jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób.

Syrop glukozowo-fruktozowy to przemysłowy i tańszy zamiennik cukru obecny w produktach spożywczych. Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy? Składa się z cukrów prostych. Otrzymuje się go ze skrobi kukurydzianej, która poddawana jest hydrolizie, w wyniku której powstaje m.in glukoza. Dzięki odpowiedniej konsystencji dodawany jest zarówno do produktów płynnych, jak i stałych. Popularność zyskał w latach 70 XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Doskonale wiąże się z różnymi produktami, nie zamarza, nie krystalizuje się i jest odporny na drobnoustroje, a przy tym ma niską cenę. Czyni go to ulubionym dodatkiem i jednocześnie ulepszaczem żywności stosowanym przez producentów. Przyczyną popularności syropu w przemyśle są przede wszystkim niskie koszty produkcji.

Syrop glukozowo-fruktozowy a cukier

Zasadnicza różnica między syropem glukozowo-fruktozowym a cukrem dotyczy ich budowy – wiązań cząsteczek obu cukrów. W przypadku cukru białego lub trzcinowego cząsteczki je tworzące są ze sobą połączone, przez to organizm ludzki potrzebuje więcej czasu na wchłonięcie go. Cząsteczki syropu nie są niczym połączone, pozostają w luźnej strukturze.

Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy wypiera na rynku cukier? Ma to związek przede wszystkim z ceną. Technologia produkcji syropu jest znacznie tańsza niż cukru. Za jego popularnością stoi również szereg właściwości syropu, który łatwiej poddaje się obróbce, niż tradycyjny cukier. Dodawany początkowo do słodyczy, występuje w coraz większej ilości produktów. Gdzie można spotkać syrop glukozowo-fruktozowy? W napojach gazowanych, barwnikach i syropach do drinków, jogurtach, serkach, napojach i nektarach owocowych, płatkach śniadaniowych, ciastkach, wafelkach, wędlinach, keczupie, musztardzie, konserwach, pasztetach, bułkach, chlebie, mrożonkach. Niestety syrop dodawany jest również do produktów dietetycznych typu light i fit.

Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego

Glukoza, a więc podstawowy składnik syropu, to jedna z głównych przyczyn otyłości i szeregu chorób z nią związanych. Co więcej glukoza nie zaspokaja uczucia głodu i sytości. Podnosząc nagle poziom insuliny, wzmaga apetyt i daje pozorną, chwilową energię. Dlatego jej działanie doceniają sportowcy podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku np. podczas jazdy na rowerze lub biegu.

Codzienne narażanie się na spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego w dużych ilościach sprzyja otyłości i zaburza prawidłową pracę trzustki. Osoby, których dieta oparta jest na produktach z dużą zawartością syropu, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie, niektóre nowotwory, choroby serca, zaburzenia krążenia czy choroby wątroby. Lekarze biją na alarm i problem z epidemią otyłości przypisują właśnie syropowi. W tym celu nad szkodliwością syropu prowadzone są liczne badania. Wśród zarzutów o zakłócenie metabolizmu pojawiają się również te, które wskazują na powodowanie problemów neurologicznych, problemów z pamięcią i przyswajaniem wiedzy. Metabolizowany w wątrobie syrop prowadzi do jej otłuszczenia, a dodatkowo wzmaga produkcję kwasu moczowego, co w ostateczności podnosi ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.

Jaki słodycze nam szkodą? Jak wpływają na mózg? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Wpływ cukru na mózg. Cukier jak narkotyk: ludzie uzależnieni od cukru. Źródło: Co nas truje

Produkty bez syropu glukozowo-fruktozowego

Całkowite wyeliminowanie syropu z diety może być trudne, dlatego zaleca się zmniejszenie jego ilości. Jak uchronić się przed skutkami spożywania syropu? Przede wszystkim należy zwracać uwagę na składy produktów, które kupujemy. Wyeliminować z jadłospisu te, które są niezdrowe, np. napoje gazowane, słodzone soki i nektary owocowe. W sklepach spożywczych z łatwością można znaleźć szereg produktów, w których substancją słodzącą jest miód lub cukier trzcinowy. Są to soki oraz lody i słodycze bez syropu glukozowo-fruktozowego takie jak: ciastka i desery.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni