Czarny bez dzięki swoim właściwościom leczniczym znany jest na szeroką skalę od wieków, zwłaszcza w medycynie niekonwencjonalnej. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu i smaku owoców sok z czarnego bzu może być smaczny.
Jak zrobić syrop kwiatów czarnego bzu? Odpowiedź znajdziecie na filmie:
Czarny bez – właściwości
W przypadku czarnego bzu wiele właściwości zdrowotnych posiadają zarówno owoce, jak i kwiaty.
Kwiaty czarnego bzu cechują się wysoką zawartością flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Zawierają także sterole, garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne i trójterpeny. Dzięki tej mieszance kwiaty mają właściwości przeciwgorączkowe – pozwalają organizmowi wypocić wszelkie zaczątki choroby, nawet te najmniejsze i niepozorne.
Kwiaty czarnego bzu mają także działanie moczopędne, dlatego polecane są osobom zmagającym się z problemami nerek oraz pęcherza. Wzmacniają ponadto szczelność ścian naczyń włosowatych oraz wpływają korzystnie na poprawę ich elastyczności. Działają przeciwzapalnie, dlatego sprawdzają się doskonale do sporządzania okładów stosowanych przy zapaleniu spojówek, a także do przygotowania wywaru służącego do płukania obolałego i chorego gardła.
Znacznie większe bogactwo cennych składników zawierają owoce czarnego bzu. Można tutaj wyliczyć np. glikozydy antocyjanowe, garbniki, pektyny, witaminy i sole mineralne. Jagody zawierają także kwasy owocowe.
Wśród witamin, jakie znajdują się w owocach czarnego bzu, są witamina C oraz prowitamina A. Witamina C sprawdza się doskonale w profilaktyce przeciwgrypowej i przeciwprzeziębieniowej, a ponadto wzmacnia odporność organizmu. Prowitamina A, znana także jako beta-karoten, wpływa pozytywnie na koloryt skóry, stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, zapobiega przebarwieniom, a także zapobiega nowotworom jamy ustnej, krtani i pęcherza moczowego.
Sole mineralne zawarte w owocach czarnego bzu to sole wapnia, potasu, sodu, glinu oraz żelaza. Wapń wpływa pozytywnie na budowę kośćca, zwłaszcza u dzieci. U dorosłych poprawia pracę mięśni i zapobiega osteoporozie. Nie należy jednak przesadzać z podażą tego pierwiastka, ponieważ jego nadmiar może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Sole potasu natomiast sprzyjają właściwemu ciśnieniu krwi, pracy nerek, a także dotleniają mózg. Żelazo jest pierwiastkiem, który pomaga w walce z anemią, wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek – erytrocytów oraz hemoglobiny.
Owoce czarnego bzu charakteryzuje także działanie uśmierzające ból – pomagają w łagodzeniu objawów rwy kulszowej i nerwobóli. Posiadają również właściwości lekko przeczyszczające. Usprawniają perystaltykę jelit i pracę żołądka. Zaliczane są do tych produktów żywieniowych, do których funkcji należy oczyszczanie krwi z toksyn. Dlatego też polecane są zwłaszcza wtedy, jeżeli zachodzi potrzeba odtrucia organizmu. Owoce czarnego bzu pomagają także usunąć szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny w dolegliwościach skórnych i reumatycznych.
Należy pamiętać, że surowe, nieprzetworzone owoce oraz kwiaty czarnego bzu są trujące. Zawierają sambunigrynę – toksyczny składnik, który po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru. Wywołuje uczucie słabości i wymioty. Dlatego zarówno owoce, jak i kwiaty należy przed spożyciem gotować bądź suszyć, gdyż wówczas sambunigryna rozkłada się samoistnie i traci szkodliwe właściwości.
Sok (syrop) z kwiatów i owoców czarnego bzu
Owoce pozyskiwane są w sierpniu i wrześniu. Nie należy zrywać pojedynczych kuleczek, a ścinać całe baldachy. Jednak aby ten proces udał się, wszystkie owoce muszą być w pełni dojrzałe. Po wysuszeniu owoców należy usunąć z nich szypułki.
Inaczej wygląda to w przypadku kwiatów czarnego bzu. Zbiórkę należy rozpocząć w maju, może ona trwać aż do czerwca. Wówczas część kwiatów nie zdążą się jeszcze dostatecznie rozwinąć. Suszenie powinno odbywać się poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, ponieważ powodują one ciemnienie kwiatów i utratę leczniczych właściwości.
Przetwarzanie kwiatów czarnego bzu należy rozpocząć od zalania ich zimną wodą. Następnie przygotowaną mieszaninę trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Po zakończeniu obróbki termicznej odstawić do ostudzenia i odcedzić.
W przypadku owoców czarnego bzu należy rozgrzewać je w garnku do momentu, kiedy wytrąci się z nich sok. Następnie należy rozgnieść je i przepuścić przez sito, tak aby zostały na nim pestki. Sok należy zagotować z miodem w następujących proporcjach: 1 część miodu na 10 części soku, i rozlać go do szklanych butelek.
Soki z kwiatów i owoców czarnego bzu należy pić przy przeziębieniach lub stanach obniżonej odporności. Sprawdzą się również przy zaburzeniach procesów trawiennych.
Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe? Zobaczcie: