Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
menu
Polub nas na Facebooku

Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?

Koźlak

Fot. Piotr Wytrazek / Getty Images

Koźlak, czy też nazywany inaczej koźlak babka, kozak, huba podbrzeźniak, brzozak, stojaczek lub żydek jest grzybek z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, bardzo często na obrzeżach, od maja do października. 

Kozak (koźlak babka) jest bardzo pospolitym grzybem, który ma wiele nazw i występuje zazwyczaj w grupach. Owocnik koźlarza babki osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Zwykle młode osobniki mają kapelusz o półkolistym kształcie. Z wiekiem kapelusz grzyba staje się bardziej wypukły. Kapelusz grzyba przybiera różne kolory - od szarego, orzechowego po brązowy. Wyróżnia go sucha, jedwabiście gładka powierzchnia. Skórę kapelusza bardzo trudno oddzielić od miąższu.

Trzon grzyba jest bardzo wysoki - od 8 do 20 cm i grubości do 3,5 cm. Usiany jest ciemnymi orchowo-brązowymi lub czarnymi łuseczkami. Ma podłużne bruzdy, a pod kapeluszem jest często pokryty siateczką. Rozszerza się u podstawy i ma cylindryczny kształt. Trzony koźlaków nie nadają się do jedzenia.

Zobaczcie ciekawostki na temat grzybów na filmie poniżej:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Miąższ u młodych grzybów jest zwarty, twardy i elastyczny, u starszych mięknie. Kolor miąższu w kapeluszu jest biały, z wiekiem szarzeje. Grzyb ma przyjemny zapach, lekko owocowy.

Kozak - co można z niego zrobić?

Grzyby można z powodzeniem suszyć, marynować i gotować. Starze okazy są mniej smaczne. Bardzo często młode osobniki są marynowane w occie. Należy liczyć się z tym, że miąższ koźlaka podczas obróbki termicznej ciemnieje. Porcja 100 g świeżych koźlaków zaspokoi około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę oraz około 20 proc. na witaminę B2.

Kozak - z czym można pomylić?

Koźlaka bardzo łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym. Nie jest to grzyb trujący, ale bardzo niesmaczny - ma gorzki, piekący smak. Rurki goryczaka przy najlżejszym dotknięciu różowieją, a później brązowieją. Z kolei rurki u koźlaka na spodzie kapelusza są białawe, u starszych osobników szarobrązowe lub szare. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
123
12
Polecamy
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne.
Co je cechuje?
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne. Co je cechuje? Dzień Dobry TVN
Podziemna plantacja grzybów we Francji.
Pieczarka to po francusku grzyb z Paryża!
Podziemna plantacja grzybów we Francji. Pieczarka to po francusku grzyb z Paryża! Dzień Dobry TVN
Borowik – jakie są rodzaje borowików?
Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące? TVN zdrowie
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?