Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
menu
Polub nas na Facebooku

Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?

Podgrzybek zajączek

Fot. Adam88xx / Getty Images

Podgrzybek zajączek jest jadalnym grzybem z rodziny borowikowatych. Bardzo często robaczywieje i jest podobny do dwóch innych podgrzybków - złotoporego oraz żeberkowanego. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Sprawdźcie. 

Podgrzybek zajączek jest grzybem jadalnym. Młode osobniki nadają się do marynowania w occie, starsze lepiej wykorzystać inaczej - np. do przygotowania pasty grzybowej lub zupy. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Kolor kapelusza jest najczęściej oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy lub siwobrązowy. U młodszych osobników jest półkolisty, starsze charakteryzują się bardziej rozpłaszczonym. Nie da się ściągnąć skórki z kapelusza, który w trakcie suszy pęka. Trzon grzyba ma kolor od żółtego przez żółtobrązowy do czerwonobrązowego. Jest wysoki - do 10 cm i smukły - do 2 cm średnicy. 

Podgrzybek zajączek ma miąższ biały lub kremowy z żółtym odcieniem, w kapeluszu miękki i mięsisty, siniejący po uściśnięciu. Grzyby mają przyjemny, lekko owocowy zapach.

Poznajcie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Podgrzybek zajączek to grzyb bardzo pospolity. Występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, najczęściej pod dębem szkarłatnym, świerkiem pospolitym i limbą. W lasach iglastych można go także znaleźć wśród krzewinek borówki i czarnej jagody. Najczęściej spotkamy go w sezonie od czerwca do października.

Podgrzybek zajączek - jak przygotować?

Z powodu miękkich kapeluszy grzyby te nie nadają się do suszenia. Do marynowania w occie nadają się tylko, jak wspominaliśmy, młode osobniki. Najczęściej podgrzybki zajączki dusi się lub smaży, aby wydobyć ich smak.

Zupa z podgrzybków

  • 30 dag podgrzybków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zeszklić na maśle czosnek i cebulę, dodać rozmaryn oraz dokładnie umyte i oczyszczone grzyby. Po podsmażeniu grzybów z cebulą dolewamy bulion, a następnie gotujemy około 20 minut.

Zupę można zblendować na gładki krem. Należy ją doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić śmietaną. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
9
Polecamy
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny?
Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów TVN zdrowie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny?
Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny? Dzień Dobry TVN
Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek  i czym się charakteryzuje?
Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek  i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?