Polub nas na Facebooku
Czytasz: Smardz (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Występowanie w Polsce
menu
Polub nas na Facebooku

Smardz (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Występowanie w Polsce

Smardz grzyb jadalny - morchella

Fot. tomasztc / Getty Images

Smardz jest grzybem zaliczanym do grupy grzybów jadalnych, jednak spożywać można go dopiero po obróbce termicznej. Występuje także pod nazwą Morchella esculenta i spotkać możemy go w lasach liściastych i iglastych. 

Smardze są grzybami jadalnymi, jednak przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej, aby były w pełni bezpieczne. Niestety tych grzybów nie możemy zbierać w Polsce, znajdują się bowiem pod ochroną. Fani smardzów mogą się udać na zbiory do Czech lub na Słowację, gdzie grzyby te występują licznie. Smardze spotkamy nie tylko w Europie, lecz także w Azji i w Ameryce Północnej. Rosną z reguły po przejściu obfitych deszczy, zwykle gromadnie. 

Polecamy: Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?

Jak wygląda smardz?

Owocnik ma z reguły średnicę ok. 7 cm i maksymalną wysokość 10 cm. Jego kształt może być różny - kulisty, jajowaty, owalny, stożkowaty, ale co ważne jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary czy też czarny. Owocnik musi być pofałdowany, pełen wypustek podzielonych żeberkowymi przegrodami. 

Dolna część główki wyróżnia się wypustkami o zaokrąglonym kształcie, które są wyraźnie zespojone z trzonem grzyba, który ma do 9 cm długości i 4 cm szerokości. Również środek trzonu powinien być pusty, a jego powierzchnia jest pomarszczona, chropowata i ziarnista.

Smardze jadalne

Fot. fotoco-istock / Getty Images

Smardze mają miąższ o woskowatej konsystencji, która jest krucha i ma barwę białą lub żółtawą. Grzyby te mają korzenny aromat i są bardzo cenione ze względu na wysoką zawartość białka oraz błonnika. Znajdziemy w nim potas, żelazo oraz aminokwasy: arginina, alanina, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, seryna, tyrozyna, walina, leucyna, tryptofan i prolina.

Grzybów tych nie można spożywać surowych - żeby nie były toksyczne dla ludzi muszą być poddane obróbce termiczne. W Rosji popularne są nalewki ze smardzów. Można je także suszyć czy marynować. Grzyby przed podaniem należy dokładnie opłukać i oczyścić. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy też w jajecznicy lub omlecie. 

Zobaczcie na filmie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
95
12
Polecamy
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Jak je od siebie odróżnić?
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić? Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić prawdziwka od szatana – poznaj niezawodny sposób
Jak odróżnić prawdziwka od szatana – poznaj niezawodny sposób Dzień Dobry TVN
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny?
Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów TVN zdrowie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty