Smardze są grzybami jadalnymi, jednak przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej, aby były w pełni bezpieczne. Niestety tych grzybów nie możemy zbierać w Polsce, znajdują się bowiem pod ochroną. Fani smardzów mogą się udać na zbiory do Czech lub na Słowację, gdzie grzyby te występują licznie. Smardze spotkamy nie tylko w Europie, lecz także w Azji i w Ameryce Północnej. Rosną z reguły po przejściu obfitych deszczy, zwykle gromadnie.
Polecamy: Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Jak wygląda smardz?
Owocnik ma z reguły średnicę ok. 7 cm i maksymalną wysokość 10 cm. Jego kształt może być różny - kulisty, jajowaty, owalny, stożkowaty, ale co ważne jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary czy też czarny. Owocnik musi być pofałdowany, pełen wypustek podzielonych żeberkowymi przegrodami.
Dolna część główki wyróżnia się wypustkami o zaokrąglonym kształcie, które są wyraźnie zespojone z trzonem grzyba, który ma do 9 cm długości i 4 cm szerokości. Również środek trzonu powinien być pusty, a jego powierzchnia jest pomarszczona, chropowata i ziarnista.
Smardze mają miąższ o woskowatej konsystencji, która jest krucha i ma barwę białą lub żółtawą. Grzyby te mają korzenny aromat i są bardzo cenione ze względu na wysoką zawartość białka oraz błonnika. Znajdziemy w nim potas, żelazo oraz aminokwasy: arginina, alanina, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, seryna, tyrozyna, walina, leucyna, tryptofan i prolina.
Grzybów tych nie można spożywać surowych - żeby nie były toksyczne dla ludzi muszą być poddane obróbce termiczne. W Rosji popularne są nalewki ze smardzów. Można je także suszyć czy marynować. Grzyby przed podaniem należy dokładnie opłukać i oczyścić. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy też w jajecznicy lub omlecie.
Zobaczcie na filmie ciekawostki na temat grzybów: