Sok z brzozy znany jest też jako bzowina lub oskoła. Zbiera się go w okresie wczesnej wiosny – na przełomie marca i kwietnia, jednak z uwagi na jego zdrowotne właściwości dobrze jest pić go w każdej porze roku.
Zobacz także:
Koronawirus. Zielona herbata blokuje działanie wirusa
Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło
Syrop z cebuli. Domowy sposób na skuteczną walkę z infekcją
Sok z brzozy – właściwości
Oskoła ma specyficzny smak i dlatego nie musi smakować każdemu. Sok ten jest dosyć cierpki, dlatego niekiedy warto dodać do niego odrobinę miodu bądź soku z malin.
Sok z brzozy cechuje wiele właściwości korzystnych dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Spowodowane jest to obecnością wielu wartościowych minerałów i mikroelementów, które znajdują się w jego składzie. Wśród nich znajduje się dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Wapń pozwala zachować zdrowe kości, żelazo poprawia skład krwi, magnez zaś – koncentrację.
Oskoła wspomaga pracę układu pokarmowego, ale poprawia także stan skóry i włosów. Sprawdza się świetnie przy gojeniu ran – ma właściwości przyspieszające ten proces. Z soku z brzozy można robić okłady lub tonik do przemywania skóry. Warto także stosować go jako płukankę do włosów. Zapobiega to ich wypadaniu oraz sprawia, że są bardziej puszyste i zdrowe.
Sok z brzozy – kiedy jest wskazany?
Spożywanie soku z brzozy zalecane jest zwłaszcza przy kilku dolegliwościach obciążających organizm.
Pierwszym wskazaniem do spożywania soku z brzozy są dolegliwości nerek i układu moczowego – zarówno jego górnych, jak i dolnych części, głównie przy kamicy nerkowej. Dzięki swoim leczniczym właściwościom oskoła poprawia pracę nerek. Przyczynia się do wypłukiwania zalegających złogów, które blokują przewody moczowe, i zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych.
Sok z brzozy wzmacnia również ogólną odporność organizmu. Dzięki temu zapobiega przeziębieniom i grypie. Podnosi poziom energii i działa na organizm oczyszczająco. Wspomaga również oczyszczanie wątroby z toksyn i sprawia, że funkcjonuje ona prawidłowo. Sok może pomóc też w złagodzeniu objawów chorób układu pokarmowego – nieżytu i wrzodów żołądka.
Sok z brzozy sprawdzi się także w walce z anemią. Osoby, które zmagają się z tą przypadłością, powinny wypijać dziennie szklankę oskoły. Pozwoli to uzupełnić składniki mineralne, których w soku z brzozy znajduje się całe bogactwo – głównie potas, wapń, magnez oraz żelazo.
Zwolennicy naturalnych metod twierdzą, że z pomocą soku z brzozy można wspomagać się w walce z nowotworami. Działanie przeciwnowotworowe nie zostało wykazane w medycynie konwencjonalnej, jednak zwolennicy naturalnych metod walki z chorobami dostrzegają w nim metodę zapobiegania nowotworom lub nawet ich leczenia.
Jak pić sok z brzozy? Przygotowanie i dawkowanie
W przypadku dolegliwości chorobowych sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie – jednorazowo po ćwierć szklanki. Taka kuracja, aby była skuteczna, powinna trwać od 2 do 3 tygodni.
Sok z brzozy powinien być spożywany na zimno, ponieważ podgrzewanie oskoły niszczy jej właściwości zdrowotne. Wiele składników mineralnych i witamin traci swoje cenne działanie już w temperaturze 40°C.
Podczas kuracji sokiem z brzozy należy ograniczyć przyjmowanie używek, takich jak alkohol, herbata czy kawa. Inne pokarmy, jakich należy unikać, to czekolada, szpinak i szczaw, a także mięso i wędliny.
Sok z brzozy – pozyskiwanie i przechowywanie
Pozyskanie soku z brzozy wydaje się dosyć trudne, jest on jednak dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Nie ma więc problemu, jeśli samodzielne pozyskanie soku jest niemożliwe – można kupić gotowy produkt. Jeżeli ktoś decyduje się na własnoręczne pozyskanie soku z brzozy, może to zrobić za pomocą odpowiednich metod, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy roślinność budzi się do życia.
Do pozyskania oskoły najlepsze są kilkuletnie drzewa o grubych gałęziach. Jeżeli po nakłuciu kory ukaże się kropelka, jest to drzewo odpowiednie do upuszczania soku. Należy wywiercić w drzewie niewielki otwór, do którego wkłada się rurkę. Przez nią sok będzie wyciekał do podstawionego naczynia – może to potrwać nawet 2 dni. Po zakończeniu procesu należy zatkać otwór kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą w celu zapobieżenia niszczeniu kory.
Sok z brzozy należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Okres przydatności do spożycia oskoły w takich warunkach to 4 dni. W przypadku potrzeby dłuższego przechowywania niezbędne jest dodanie do butelki z sokiem odrobiny spirytusu, który go w pewien sposób zakonserwuje, a jednocześnie wzmocni przyswajalność składników mineralnych.
Dlaczego warto sięgnąć po sok z brzozy? Dowiesz się tego z filmu: