Czy odpowiednimi składnikami diety można walczyć z koronawirusem? Nowe badanie naukowców z North Carolina State University wskazuje, że niektóre składniki mogą być pomocne.
Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu
- mówi prof. De-Yu Xie, autor publikacji, która ukazała się w piśmie "Frontiers in Plant Science".
Zobacz także:
Koronawirus. Patogen przez nos dociera do mózgu
COVID-19 zwiększa ryzyko ciężkiego udaru mózgu
4 najgroźniejsze powikłania po COVID-19. Jak się objawiają i kto jest na nie najbardziej narażony?
Które produkty hamują działanie wirusa?
Badacze zwracają uwagę na proteazy - enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania. W symulacjach komputerowych i badaniach in vitro odkryli oni, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.
Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie
- mówi prof. Xie.
Komputerowe symulacje pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.
Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję
- tłumaczy naukowiec.
Badania laboratoryjne przyniosły podobne rezultaty, jak testy komputerowe. Szczególnie silnie działanie proteazy hamowały związki znajdowane w winogronach i zielonej herbacie. Substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały natomiast jej aktywność o połowę.
Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki
- wyjaśnia prof. Xie.
Koronawirus. Jak naturalnie zwalczyć wirusa?
Z nowym wirusem skutecznie radzi sobie także szałwia. Badania przeprowadzone przez niemieckich badaczy pokazują, że zioło bardzo skutecznie blokuje namnażanie się koronawirusa SARS-CoV-2. Więcej informacji na temat tych badań i samej szałwii znajdziecie w naszym materiale: Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania
Źródło: PAP
Jakie korzyści płyną z picia zielonej herbaty? Dowiesz się tego z filmu: