Skrobia ziemniaczana to produkt cieszący się sporym zastosowaniem w sztuce kulinarnej, gdzie wykorzystywany jest zwłaszcza do zagęszczania zup i sosów. Z jej cennych właściwości korzysta się także w lecznictwie i kosmetyce. Może być używana jako puder na podrażnienia skórne. W gospodarstwie domowym przyrządza się z niej krochmal.
Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana
Czy skrobia ziemniaczana to mąka ziemniaczana? Niestety w znacznej części społeczeństwa panuje błędne przekonanie, że mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to po prostu zamienne nazwy jednego produktu. Występuje między nimi sporo różnic, począwszy od sposobu produkowania. Surowcem do wytwarzania mąki ziemniaczanej są gotowane ziemniaki, które po odparowywaniu zostają zmielone razem ze skórką i wysuszone. Z kolei skrobia ziemniaczana produkowana jest ze świeżych, wymytych ziemniaków, z których po rozdrobnieniu i wypłukaniu zbiera się osadzoną skrobię, poddaje się ją następnie czyszczeniu, suszeniu i przesianiu.
Czym jeszcze różni się skrobia ziemniaczana od mąki ziemniaczanej? Skrobia ma formę matowego, sypkiego, czysto białego, bezzapachowego proszku, który zaciśnięty w dłoni wydaje charakterystyczny odgłos chrzęszczenia. Kilogramowe opakowanie skrobi kosztuje około 5,50 zł. Produkt jest powszechnie dostępny w sklepach spożywczych. Z kolei mąką ziemniaczana wyglądem przypomina mąkę pszenną. Dodać należy, że jest cięższa od skrobi i zdecydowanie rzadziej spotykana w sklepach. Podsumowując, skrobia ziemniaczana to nie mąka ziemniaczana.
Skrobia ziemniaczana – właściwości i zastosowanie w lecznictwie
Z właściwości skrobi ziemniaczanej czerpie zarówno medycyna alternatywna, zwana niekonwencjonalną, jak i przemysł farmaceutyczny, gdzie wykorzystywana jest w produkcji pudrów i zasypek oraz pełni rolę środka wypełniającego. Sama także może pełnić funkcję pudru w łagodzeniu podrażnień skóry i oparzeń słonecznych, który doskonale pochłania wilgoć i przyspiesza proces gojenia. Przyrządzony z niej kisiel wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, ponieważ skutecznie osłania przewód pokarmowy. Łagodzi biegunkę i bóle brzucha. Dodatkowo stanowi element diety stosowanej przy zatruciach. Skrobia ziemniaczana to źródło złożonych węglowodanów, które ulegają przekształceniu w glukozę będącą doskonałym źródłem energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Zawiera wspierającą odporność witaminę C i B₆, która warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego.
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Dowiesz się tego z filmu:
Skrobia ziemniaczana – zastosowanie w kosmetyce
Skrobia ziemniaczana to składnik maseczek na twarz, a jedną z bardziej znanych jest maseczka łagodząca oznaki starzenia. Sprzyja regeneracji i dotlenieniu komórek skóry. Nawilża, głęboko odżywia, spłyca zmarszczki. Do jej przygotowania potrzebne są: 3 łyżki tłustego mleka, 2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczka oleju brzoskwiniowego. Wszystkie składniki miesza się dokładnie, a następnie powstałą maskę nanosi na oczyszczoną twarz. Po około 20 minutach usuwa się wszystko letnią wodą. Z kolei dodana do kąpieli skrobia rozjaśnia skórę, zwalcza uczucie pieczenia i swędzenia oraz nadmierne pocenie się. Skrobia ziemniaczana użyta na włosy może stanowić konkurencję dla kupnego suchego szamponu, kiedy nie ma się czasu na tradycyjne mycie włosów. Natomiast dodana do gotowych odżywek lub masek nada włosom blasku, miękkości i sprężystości.
Skrobia ziemniaczana – inne zastosowania
Skrobia ziemniaczana ma różnorakie zastosowania. Przemysł włókienniczy korzysta z niej przy apreturowaniu tkanin, czyli przy procesie ich uszlachetniania, wykańczania, którego celem jest nadanie materiałowi nowych i/lub lepszych właściwości. W wyniku tego jego wartość użytkowa się podnosi. W przemyśle chemicznym używa się jej do produkcji klejów, a w papierniczym do zapewnienia lekkości i poprawy gładkości papieru. Skrobia ziemniaczana ma liczne zastosowania w kuchni. Znana jest z właściwości zagęszczających i spulchniających. Wykorzystuje się ją do zmiany konsystencji zup i sosów, przyrządzania budyniu i kisielu, pyz, knedli i klusek ziemniaczanych czy do wypieku ciast, bez i pieczywa. Ważną informacją jest to, że nie zawiera glutenu, stąd też określana bywa jako skrobia ziemniaczana bezglutenowa. Dodatkowo w gospodarstwie domowym używa się jej do krochmalenia tkanin. Krochmal uzyskuje się ze zmieszania skrobi z wodą. Niegdyś krochmalenie było bardzo popularne, obecnie jest rzadko wykonywane. Zabieg podejmowany był w celach higienicznych i konserwowych. W jego wyniku materiał nie wchłaniał wilgoci, w mniejszym stopniu gromadził się na nim kurz, a plamy były prostsze do usunięcia. Dodatkowo bakterie miały mniej sprzyjające warunki do namnażania się.
Skrobia ziemniaczana – wartości odżywcze
W 100 g skrobi ziemniaczanej jest 338 kalorii (1428 kJ). Pozostałe wartości odżywcze:
- tłuszcz 0,1 g,
- węglowodany 83 g (w tym cukry 0,2 g),
- białko 0,6 g,
- błonnik 0,4 g.