Polub nas na Facebooku
Czytasz: Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2
menu
Polub nas na Facebooku

Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2

cukrzyca2

Phynart Studio GettyImages

Osoby, które często odczuwają samotność, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Diabetologia”, wydawanym przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Cukrzycą.

Aż 80% wszystkich diabetyków to chorzy na cukrzycę typu 2. Jest to nabyta choroba metaboliczna. Rozwija się przeważnie u osób otyłych po 40. roku życia. Od dawna wiadomo, że rozwojowi cukrzycy typu 2 sprzyja brak ruchu i niezdrowa, zbyt tłusta i słodka dieta.

Ostatnio pojawiły się badania, według których schorzenie znacznie częściej dotyka osoby, które zmagają się z bezsennością. Teraz badacze wskazują na kolejny zaskakujący czynnik rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca a samotność

Naukowcy z King's College London przeanalizowali dane dotyczące 4112 osób po 50. roku życia, które w momencie rozpoczęcia badań miały prawidłowy poziom glukozy we krwi. W ciągu kolejnych 12 lat cukrzycę zdiagnozowano u 264 uczestników.

Okazało się, że istniała silna zależność pomiędzy poziomem odczuwanej przez badanych samotności a późniejszym rozwojem choroby. Utrzymywała się ona po wzięciu pod uwagę takich czynników jak waga, występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, palenie papierosów, spożywanie alkoholu czy depresja.

Badania wykazały także, że izolacja społeczna i mieszkanie w pojedynkę nie mają związku z ryzykiem cukrzycy. Wpływ ma jedynie brak wartościowych kontaktów międzyludzkich

– zauważa autorka analizy dr Ruth Hackett.

Zobacz, co zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Źródło: x-news

Samotność a zdrowie

Samotność pojawia się, gdy odczuwamy, że nasza potrzeba obcowania z innymi nie jest zaspokajana, przy czym potrzeba ta może być silniejsza lub słabsza u różnych osób. Zdaniem naukowców wpływ przedłużającego się poczucia samotności może aktywować w organizmie mechanizmy biologiczne związane ze stresem, które z kolei mogą wpływać na zwiększenie ryzyka choroby.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?