Ptasi rdest (nazywany również: świńską trawą, wróblimi języczkami, drutowcem) to jednoroczny lub dwuletni chwast występujący powszechnie niemalże na całym świecie. Charakteryzuje się długimi, cienkimi łodygami, drobnymi listkami i niewielkimi, białymi kwiatkami. Rdest kwitnie w okresie od czerwca do października. W medycynie naturalnej wykorzystuje się jego działanie moczopędne, detoksykujące, bakteriobójcze, żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe.
Rdest ptasi – właściwości
Ziele rdestu ptasiego zawiera następujące substancje aktywne:
- Flawonoidy (przede wszystkim kwercetynę i awikularynę) – związki o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, spazmolitycznym (rozkurczowym), moczopędnym i wzmacniającym naczynia krwionośne.
- Garbiniki – związki działające antyseptycznie, przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie.
- Kwas kawowy – związek o działaniu żółciopędnym, przeciwzapalnym, immunostymulującym i przeciwmiażdżycowym.
- Kwas chlorogenowy – związek, który spowalnia wyrzut glukozy do krwi po posiłkach i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Co więcej, działa on antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Rozpuszczalną krzemionkę, sole mineralne, cukry i śluzy roślinne.
Rdest ptasi – zastosowanie
Rdest ptasi wykazuje szereg wartościowych właściwości leczniczych. Ziele szczególnie polecane jest osobom, które zmagają się z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego oraz układu moczowego. Rdest może być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu następujących chorób i problemów:
- Trądzik – ziele rdestu ptasiego wpływa odtruwająco na organizm i pomaga w usuwaniu toksyn, które często są podstawową przyczyną niedoskonałości skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i ściągającym rdest może być także stosowany zewnętrznie, w postaci toniku lub okładów na chorobowo zmienioną skórę.
- Miażdżyca, żylaki, plamica naczyniowa – rdest ptasi wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych i usprawnienie krążenia krwi.
- Infekcje układu moczowego, skąpomocz – ziele rdestu działa moczopędnie. Zwiększa ilość wydalanego moczu i szkodliwych produktów przemiany materii, na przykład mocznika, soli potasu i sodu. Rdest pozwala zwalczać bakterie będące przyczyną infekcji dróg moczowych
- Kamica nerkowa – rdest działa moczopędnie i zapobiega krystalizowaniu się związków mineralnych w drogach moczowych. Tym samym przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, zwłaszcza szczawianowych i fosforanowych.
-
Obfite miesiączkowanie – rdest pozwala na ograniczenie nadmiernego krwawienia miesiączkowego.
- Wysoki poziom cukru – rozpuszczalna krzemionka, występująca w zielu rdestu ptasiego, umożliwia obniżenie poziomu cukru we krwi.
- Objawy starzenia się skóry – ze względu na wysoką zawartość antyutleniaczy, rdest ptasi przeciwdziała procesom starzenia się skóry.
- Rany i stany zapalne – rdest ptasi działa ściągająco, wspomaga regenerację skóry i błony śluzowej. Tym samym przyspiesza gojenie się ran, oparzeń czy owrzodzeń skóry i jamy ustnej.
Rdest ptasi – przeciwwskazania do stosowania
Ziela rdestu ptasiego nie należy stosować w następujących przypadkach:
-
zapalenie żył,
- cukrzyca,
-
dusznica bolesna,
- stan pozawałowy.
Kobiety w ciąży i okresie laktacji przed zastosowaniem ziela rdestu powinny skonsultować się z lekarzem.
Ziele rdestu ptasiego – efekty uboczne
Rdest ptasi zawiera tak zwany czynnik antytiaminowy – związek organiczny, który rozkłada witaminę B1. Dłuższe zażywanie rdestu może skutkować niedoborem tej witaminy – z tego powodu warto suplementować ją podczas terapii z użyciem ziela.
Jak przygotować rdest ptasi?
Ziele rdestu ptasiego można stosować w formie naparu, odwaru, płukanki lub maceratu.
Napar z rdestu ptasiego – 1 łyżkę suszu zalej 1 szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na 30 minut, po tym czasie odcedź. Napar można spożywać 3-4 razy dziennie po 100 ml.
Napar można stosować również jako płukankę do włosów lub jako tonik to przemywania skóry.
Macerat z rdestu ptasiego – pół szklanki świeżych kłączy rdestu umieść w słoju i zalej 2-3 szklankami letniej wody. Zakręć słój i odstaw w zacienione miejsce na 8-10 godzin, po tym czasie odcedź. Płyn przechowuj w lodówce. Macerat można spożywać 3 razy dziennie w dawkach 50 ml.
Odwar z rdestu ptasiego – 1 łyżeczkę suszonego ziela umieść w garnku i zalej 1 szklanką wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź. Odwar można spożywać 2 razy dziennie w dawkach 100 ml.
Okład z rdestu ptasiego – gazę zamocz w ostudzonym naparze lub odwarze z ziela. Przykładaj do chorobowo zmienionej skóry.
Rdest ptasi to roślina, która może być pomocna w wielu zróżnicowanych chorobach i problemach zdrowotnych. Aby zwiększyć prozdrowotne właściwości naparów, rdest można łączyć z innymi leczniczymi ziołami – rumiankiem, jałowcem, miętą, pokrzywą czy nagietkiem.