Tradycyjne potrawy wielkanocne
Wielkanoc, czyli Święto Zmartwychwstania Pańskiego, w każdym domu wygląda nieco inaczej. Wśród tradycji wielkanocnych są jednak stałe elementy takie jak: przygotowanie święconki z pożywieniem, święcenie palmy, która pełni rolę symboliczną, jak i dekoracyjną. Jakie potrawy znajdą się na wielkanocnym stole? Przygotowaliśmy dla was najpopularniejsze wielkanocne dania.
Jajka faszerowane pieczarkami
Bez faszerowanych jajek nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. Jest to nie tylko smaczna potrawa, ale ma również znaczenie symboliczne, które nawiązuje do odradzającego się życia. Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to wielkanocna potrawa, z którą poradzi sobie każda pani domu.
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- Masło
- Sól, pieprz, majonez
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wymieszaj z żółtkami. dodaj majonez, sól, pieprz do smaku.
Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo
Sałatka jarzynowa
Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jesteśmy pewni, że nie zabraknie jej w żadnym polskim domu. Jest to potrawa, którą w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszka (korzeń)
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- ¼ cebuli
- ½ jabłka
- 1 mała puszka groszku
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe gotujemy w mundurkach dla zachowania wartości odżywczych. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane na twardo jajka, następnie ogórki kiszone, jabłko oraz groszek. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy majonez i musztardę.
Zobacz też: Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Żurek
Ta potrawa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku. Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żurek
- 1 surowa biała kiełbasa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 3 ugotowane na twardo jajka
- ½ szklanki śmietany 30%
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Warzywa należy oczyścić, włożyć do dużego garnka, po czym zalać 2 litrami wody. Następnie dorzuć surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 15 minut. Dodaj zakwas, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki, a ugotowane jajka podziel na połówki. Żurek zabiel śmietaną i rozlej na talerze. Podawaj z jajkami i kiełbasą.
Zupa chrzanowa
Alternatywą dla tradycyjnego żurku jest wielkanocna zupa chrzanowa. Chrzan ma również znaczenie symboliczne. Nawiązuje do męki Chrystusa.
Składniki:
- 2 pory
- ½ dużego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 cebule
- 2 małe ziemniaki
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- Do dekoracji: jajka ugotowane na twardo
Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Warzywa (selera, pietruszkę, cebulę i ziemniaki) obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.
Pieczona biała kiełbasa z chrzanem
Obok żurku, druga pozycja obowiązkowa w wielkanocnym menu. Biała kiełbasa często służy jako dodatek właśnie do żurku, ale w wielu domach przygotowuje się ją jako oddzielną wielkanocną potrawę. Gospodynie często podają ją w wersji pieczonej z dodatkami takimi jak: czosnek czy majeranek, które podbiją aromat wielkanocnej potrawy. Jako dodatek obowiązkowo chrzan!
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy surowej
- Majeranek
- sól, pieprz
- Czosnek (3 ząbki)
Przygotowanie: kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy obficie majerankiem, ząbkami czosnku. Zapiekamy w temperaturze 180 st. przez ok. 45 minut. Podawać obowiązkowo z chrzanem.
Schab pieczony
To jedna z pozycji obowiązkowej w wielkanocnym menu. Pieczony schab jest soczysty, a jednocześnie kruchy i delikatny. Schab to danie, które możemy podawać jako pieczoną wędlinę (na zimno) oraz jako mięso do obiadu (na gorąco). Pieczony schab to potrawa na tyle uniwersalna, że pasuje do niej wiele dodatków, w tym również owoców takich jak: żurawina, morela czy śliwka. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować schab w piekarniku? Najważniejsza jest marynata. To od niej zależy smak i aromat pieczonego mięsa. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- Oliwę
- Rozmaryn
- Majeranek
- Oregano
- Sól
- Pieprz
- Czosnek (3-4 ząbki)
- Liście laurowe
Przygotowanie:
Surowe i oczyszczone mięso nacieramy przygotowaną marynatą. Schab odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin. Schab najlepiej upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu zachowa swoją soczystość. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
Baba wielkanocna
Zgodnie z tradycją w Wielkanoc nie może zabraknąć także ciast jajecznych, a więc drożdżowej baby. Baba wielkanocna symbolizuje nadzieję, miłość i wzrastanie wiary. Dlatego też jest obowiązkowym elementem wielkanocnego koszyczka. Jak wykonać wielkanocną babę? Oto przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
- 40 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
- 100 g rodzynek
- 30 g suszonych moreli
- 20 g skórki pomarańczowej
- 50 g suszonej śliwki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Zagotować 0,5 l mleka. Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować. Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować. Dodać wcześniej namoczone i odsączone bakalie. Wszystko ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.
Zobacz też: Co upiec na Wielkanoc? Oto 4 dietetyczne i smaczne propozycje!
Wielkanocny sernik
Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest to pyszne ciasto z masy serowej i z bakalii, pieczone na kruchym spodzie (np. z herbatników) lub bez niego. Sernik wielkanocny jest lekki, aksamitny i puszysty. Tradycyjny wielkanocny sernik zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole. Poznaj nasz przepis na sernik wielkanocny. Jest szybki i prosty w wykonaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 15 dkg mąki
- 12 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- 1 surowe żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 10 jaj
- 5 dkg rodzynków
- wanilia
- 40 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, schładzamy, rozwałkowujemy, wykładamy na dno tortownicy i podpiekamy. Ser ucieramy z masłem na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier. Ubijamy pianę z białek, wykładamy na masę serową. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto lekko schładzamy i wykładamy.
Mazurek kajmakowy
Obowiązkowym ciastem wielkanocnym są także mazurki, czyli cieniutkie placki przygotowane na kruchym spodzie lub na cieście biszkoptowym, na których układa się bakaliowe dekoracje. Orzechy, kandyzowane owoce, nugatowa masa, czekolada – opcji jest mnóstwo. Wykonanie mazurka jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim każda pani domu.
Składniki:
- 30 dkg mąki krupczatki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 3 gotowane żółtka
- wanilia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy je do cedzaka i tak wstawiamy do gorącej wody. Gotujemy 10 minut. Ugotowane żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sitko. Mąkę mieszamy z masłem, dodając cukier, żółtka i wanilię, i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 20-30 minut. Następnie wykładamy ciastem blaszkę uciskając palcami. Wstawiamy ciasto do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor. Mazurek wyjmujemy gorący. Ugotowany kajmak wykładamy na mazurek i równo rozsmarowujemy. Przybieramy bakaliami według własnego uznania.
Zobacz film: Reporterka Dzień dobry TVN Agata Zjawińska o tym, jak w czasie pandemii wygląda robienie zakupów.